Świadczenia w UE co i jak ? formularze E411, E401 - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 21 lip 2008, 21:40

Czy w pozy.9a wpisuje dane małżonka nawet jezeli ma załozona działalnosc w polsce

poniewaz nurtuje mnie punkt 9 b CZy wymieniona osoba posiada z tytułu tej pracy zarobkowej w Niemczech ubezpieczenie społeczne?

prosze o pomoc jezeli umie mi i pomóc
~Ewelcia

Napisano: 21 lip 2008, 22:06

Urządnicy z Urządu MArszałkowskiego
~Ewelcia

Napisano: 30 paź 2008, 17:12

Witam, jestem w ciaży oboje z mężem pracujemy w Czechach, mamy umowę na stałe, oplacamy tutaj wszystkie składki. Tymczasowo wynajmujemy tutaj mieszkanie, ale nie mamy trwałego ani choćby tymczasowego pobytu. Z tego co czytałam becikowe \"porodne\" jest u nich wypłacane jeżeli ma się tam trwały pobyt, ktorego nie mamy i nie będziemy mieć, czy przysługuje nam czeskie becikowe?
Druga sprawa co z zasiłkiem macierzynskim i zasiłkiem na urlopie wychowawczym. Czy to, że nie będę rodzic w Czechach ma jakieś znaczenie, czy przez to, że nie mam tu trwałego pobytu mogą mi odmówić wypłacenia świadczeń? W tym roku zasiłek macierzynski wynosił dla 2 lat bycia z dzieckiem 11400kc miesięcznie, więc jest to spora suma i nie chcialabym z tego rezygnowac...

Może zna ktoś artykuły, na które można się powołać w razie problemow...U kogo szukać pomocy i fachowej porady. Pominę tutaj czeską socjalkę... Bo wolałabym, żeby ktoś wyjaśnił mi to o Polsku
~Natalia

Napisano: 02 lis 2008, 23:56

Witam, mój mąż pracuje w Belgii, również staramy się o świadczenia rodzinne na nasze dzieci. Dokumenty, które posiadamy:
- E411
- E401
- Formularz (Oświadczenie dla potrzeb ustalenia ustawodawstwa p. wł. do wypłaty świadczeń rodzinnych)
- zaświadczenia ze szkół dzieci
- skrócone akty urodzenia
- poświadczenia zameldowania
- poświadczenie wymeldowania męża z Polski
- zaświadczenia o zatrudnieniu (wraz z tłumaczeniami)
- zaświadczenie o niepobieraniu zasiłku w Polsce
- zaświadczenie o zarobkach męża (wraz z tłumaczeniem)
Czy będzie nam jeszcze coś potrzebne? Oraz drugie pytanie, czy formularze E401 i E411 wypełniamy sami, czy wypełnia je ROPS ?

pozdrawiam
~Basia

Napisano: 22 sty 2009, 15:52

witam mam pytanie nie mam pojecia dokad mam wyslac formularz E411 i E401 prosze o pomoc zgory dziekuje
~kasia

Napisano: 22 sty 2009, 16:46

do właściwego Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej
~Mariolka

Napisano: 29 maja 2009, 17:46

Witam pracuje w holandii.Staram sie o zasilek rodzinny .Instytucja z Holandii wyslala do Polski formularz E411 pare miesiecy temu i do tej pory cisza co mam robic
~piotr

Napisano: 01 cze 2009, 19:11

mam pytanko malżonek pracuje legalnie w Norwegi ja z dziećmi mieszkamy w Polsce tylko że ja pobieram zasiłek rodzinny w miejscu zamieszkania czy też mamy prawo do zasiłku w norwegi tam wydali mu druki do wypełnienia prosze o pomoc
~gaata

Napisano: 08 cze 2009, 19:21

Do Karoliny. Jestem obecnie w ciązy i mam zatrudnienie na stałe w Czechach, miała bym do Ciebie kilka pytan jak mozesz to skontaktuj sie ze mną na meila lub na gg
[email protected], gg 13316150.
~wioleta

Napisano: 21 paź 2009, 0:56

witam czytam pytania i odpowiedzi na forum i zastanawiam się czy warto sie starać o kindergeld jeżeli polscy urzędnicy robią takie problemy?mój mąż od 4,5roku pracuje legalnie w niemczech opłaca tam podatki ,chcę się starać o kindergeld ale przerazają mnie pytania w urzędach.on jest na moim ubezpieczeniu w pośredniaku czy to może być problem czy nie ?proszę o poradę!
~sabina

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x