Też byliśmy uchodźcami - HYdE PaRK

Strona 5 z 13    [ Posty: 127 ]

Napisano: 29 sie 2015, 20:38

Doktorat nie ma żadnego związku z przedmiotową sprawą, kompletnie. Proponuję skupić się na konkretnych rozważaniach w kwestii j/w- " Muzułmańscy emigranci"lub temat zamknąć- jeśli się wyczerpał. Na ten czas Polska przyjmie 2 tys osób- to mały gest humanitarny i ukłon w stronę potrzebujących. To moje zdanie, mam prawo takowe wyrażać. Insynuujesz mi brak szacunku dla ludzi. Sytuacja niezręczna dla mnie,ponieważ nie przywykłam używać argumentów- gdzie mowa o wartościach. Nie mniej mój pogląd " jestem za tym aby tym ludziom pomóc" jest przejawem - z mojego punktu widzenia szacunku dla tych, którzy nie znajdują zrozumienia u Was. Ale chodzi o ten konkretny problem..emigracji.
Uważam bowiem, że Polska bardzo dobrze radzi sobie w rozwiązywaniu pozostałych różnorodnych, trudnych problemach społecznych. Myślę -że jedni z lepszych w tej części Europy pod względem szukania rozwiązań... Porównując np. problem bezdomności. ( Polska 30. tys w 2013 r) rośnie co prawda, ale to sprawa jeszcze innych kwestii. Na Litwie jeszcze do niedawna nie było w ogóle oficjalnej definicji bezdomnego, więc temat był "nie do ruszenia" przez badaczy..nie mówiąc o konkretnych rozwiązaniach, które spoczywa na Państwie. Dania - 50.tys i "w polu" z całym zagadnieniem..
ps 1. Głowa do góry. To Wasza zasługa..nie umiecie tylko o sobie dobrze mówić i myśleć.
Jest więcej powodów do dumy..ale czasu nie mam teraz o tym mówić.
Emilka.

Napisano: 30 sie 2015, 13:33

Polacy byli uchodźcami ale nigdy nie byli roznosicielami terroryzmu. To jest oczywiście dramat wielu niewinnych ludzi ale jak odsiać islamskich terrorystów od prawdziwych uchodźców? Przecież nawet rosyjskie media przyznają, że sowieci eksportują swoich żołnierzy wyznania islamskiego do Syrii. Ktoś to organizuje to finansuje. Czy tak trudno dojść do wniosków, że ci ludzie teraz organizują i finansują przepływ terrorystów w tłumie uchodźców do UE?

Dlatego bardzo słuszne są apele o rozwiązanie problemu u źródła tak, aby ludzie nie musieli uciekać ze swoich ojczyzn. Sam z ogromną chęcią przyjąłbym pod swój dach jedną z takich rodzin ale kto mi zagwarantuje, że pewnej nocy nie poderżną gardeł mojej rodzinie? Albo, że za kilkanaście lat ktoś będzie miał do mnie pretensje, że uratowałem przyszłych zamachowców, przez których zginęło wielu niewinnych ludzi.

Arabowie wyjeżdżali do Europy Zachodniej z małymi dziećmi i te dzieci tam wzrastały, tam chodziły do szkół a dzisiaj albo wyjeżdżają do Syrii walczyć po stronie ISIS, albo detonują ładunki wybuchowe i strzelają do niewinnych ludzi.

Bogata Europa Zachodnia chce przerzucić koszty socjalne na biedniejsze kraje UE. Tymczasem już dzisiaj wiadomo, że przyszłe emerytury Polaków będą wynosiły niecałe 30% ich zarobków. Pomyślcie 30% od najniższej krajowej to coś około 600,00 zł brutto, czyli do ręki około 400,00 zł miesięcznie i to w optymistycznej wersji. Nie sądzę aby zdecydowana większość pracowników socjalnych zarabiała więcej niż 3000 zł brutto brutto. Ile dostaniecie emerytury? Szykujcie się, że nie uwolnicie się od pomocy społecznej do końca waszego życia, chyba że zlikwidują "opiekę".

Bogate kraje Zachodu nie martwią się tym, że nędznie zarabiamy i czek nas skrajna bieda po przejściu na emeryturę. Oni chcą nas zmusić do tego abyśmy jeszcze im dołożyli z naszej biedy. To jest Solidarność? Nie to jest przedniej marki kapitalistyczny wyzysk! Dodatkowo chcą nam eksportować terrorystów, by zamachy urządzali w Polsce a nie np. we Francji, Niemczech czy Anglii. To dlatego Polacy są niechętni do przyjmowania uchodźców. Nie dlatego, że jesteśmy rasistami, czy nieczuli na ludzkie problemy.
rozsądek

Napisano: 30 sie 2015, 18:24

Ta Emilka to jakaś "dziwna" baba z wybujałym ego
Gość

Napisano: 30 sie 2015, 19:57

hmmm.. jeśli drażni Cię moja "dziwność", to może Ty masz świadomość swojej przeciętności?
tak pytam tylko.
Emilka.

Napisano: 31 sie 2015, 7:40

Emilka. pisze:hmmm.. jeśli drażni Cię moja "dziwność", to może Ty masz świadomość swojej przeciętności?
tak pytam tylko.
Tak nad przeciętnie nudna baba
Gość

Napisano: 31 sie 2015, 9:12

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2015, 9:31

ale ja nie mam najmniejszych wątpliwości - że przy Tobie Gościu - ode mnie wieje nudą. Kojarzę cię z fantastycznych, nieszablonowych i trafnych przemyśleń w temacie głównym. Czytam z zachwytem i zazdroszczę ponadprzeciętnej inwencji..nie pamiętam tylko, czym mnie ostatnio zaskoczyłeś..? Pasuję. Nie wiem.
Emilka.

Napisano: 31 sie 2015, 9:43

jeden z lepszych linków jakie wrzuciłeś...fajna historia.Poważnie.
Tobie by w ten sposób koronę do głowy przybić i napis nad tronem przykleić " Brak wolnych miejsc w Polsce na uchodźców !.., proszę nie pytać o inne terminy"
do elmera- emilka

Napisano: 31 sie 2015, 10:23

ku przestodze

Napisano: 31 sie 2015, 17:42

Emilka. pisze:ale ja nie mam najmniejszych wątpliwości - że przy Tobie Gościu - ode mnie wieje nudą. Kojarzę cię z fantastycznych, nieszablonowych i trafnych przemyśleń w temacie głównym. Czytam z zachwytem i zazdroszczę ponadprzeciętnej inwencji..nie pamiętam tylko, czym mnie ostatnio zaskoczyłeś..? Pasuję. Nie wiem.
Jesteś niczym Kuźniar, ,, błyskotliwa'' , ,, elokwentna'' i przewidywalna.
Emil

Strona 5 z 13    [ Posty: 127 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x