urlopowanie - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 lip 2015, 10:37

jestem zupełnie zielona w temacie, ale potrzebuję wiedzieć na jakiej zasadzie dzieci skierowane do placówki powinny być urlopowane na czas wakacji czy to musi być postanowienie sądu czy coś innego bardzo proszę o pilną pomoc
zuza7

Napisano: 03 lip 2015, 12:49

Zuza to zależy jak macie sprawy uregulowane z sądami. Ja od czterech lat na podstawie ustaleń z sądami sam wydaję zgodę na urlopowanie. Niemniej wiem, że są rejony gdzie nadal wymaga się zgody sądu na urlopowanie. My mamy opracowany własny regulamin zasad przepustek i urlopowań dzieciaków.
marcin75

Napisano: 14 lip 2015, 11:20

U mnie to nadal sąd decyduje, ale na każdym postanowieniu jest zastrzeżenie, że ostateczna decyzja należy do dyrektora. Jeśli uznaję, że nie ma warunków, to nie pozwalam dziecku jechać.
Iwona78

Napisano: 15 lip 2015, 10:02

generalnie większość zwraca się do sądu o zgodę ale w kodeksie opiekuńczym jest dość wyraźnie napisane, że dziecko ma prawo do kontaktów z rodzicem chyba że sąd ZAKAZAŁ. Póki zakazu z sądu nie ma to opiekunowie faktyczni dzieci decydują. Ale jak pisałam większość woli mieć podkładkę z sądu tym bardziej, że same sądy wewnątrz siebie nie sa jednolite :) u nas jeden sędzia wyraźnie pisze że te kwestie są w gestii dyr drugi wyraża zgodę ale jak Iwona78 pisze z nieśmiertelną formułką - ostateczną decyzję podejmuje dyr placówki
gocha-ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x