jestem zupełnie zielona w temacie, ale potrzebuję wiedzieć na jakiej zasadzie dzieci skierowane do placówki powinny być urlopowane na czas wakacji czy to musi być postanowienie sądu czy coś innego bardzo proszę o pilną pomoc
Zuza to zależy jak macie sprawy uregulowane z sądami. Ja od czterech lat na podstawie ustaleń z sądami sam wydaję zgodę na urlopowanie. Niemniej wiem, że są rejony gdzie nadal wymaga się zgody sądu na urlopowanie. My mamy opracowany własny regulamin zasad przepustek i urlopowań dzieciaków.
U mnie to nadal sąd decyduje, ale na każdym postanowieniu jest zastrzeżenie, że ostateczna decyzja należy do dyrektora. Jeśli uznaję, że nie ma warunków, to nie pozwalam dziecku jechać.
generalnie większość zwraca się do sądu o zgodę ale w kodeksie opiekuńczym jest dość wyraźnie napisane, że dziecko ma prawo do kontaktów z rodzicem chyba że sąd ZAKAZAŁ. Póki zakazu z sądu nie ma to opiekunowie faktyczni dzieci decydują. Ale jak pisałam większość woli mieć podkładkę z sądu tym bardziej, że same sądy wewnątrz siebie nie sa jednolite u nas jeden sędzia wyraźnie pisze że te kwestie są w gestii dyr drugi wyraża zgodę ale jak Iwona78 pisze z nieśmiertelną formułką - ostateczną decyzję podejmuje dyr placówki