wgląd w dokumentację - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 05 wrz 2013, 9:33

...czyli orzeczono jak w sentencji ...
pan Lisowski pisze Bzduuuuury
~emilka

Napisano: 05 wrz 2013, 9:41

Jerry nie chciało mi się całości opisywać ale jegomość Lisowski, wyszczególnił 2 przypadki: przed sprawą karną oraz podczas jej trwania. I w 2 przypadku jest jak opisujesz, a wynika to z art. 156 § 1 kpk. Z tym mogę się z bólem zgodzić ale On powołał się na ustawę o informacji publicznej, do której ma prawo każdy przed wszczęciem postępowania karnego.
~Jkob

Napisano: 06 wrz 2013, 3:09

Poprzez tego typu publikacje wylewa się dziecko w kąpielą. Z wywodem p. Lisowskiego można by było się zgodzić, gdyby np. rozważał kwestię udzielenia sprawcy informacji co do tego, \"czy wszczęto procedurę NK po ostatniej interwencji w moim domu?\" Tak postawione pytanie nie wymagałoby żadnego główkowania i należałoby odpowiedzieć twierdząco lub przecząco, zgodnie z prawdą. Diabeł jednak tkwi w tym, czy sprawcy można umożliwić luknięcie w zgromadzoną dokumentację w ramach procedury NK. Otóż ja twierdzę, że nie. Pamiętać przy tym należy, że prowadzenie procedury NK nie zawsze jest \"przed sprawą\" lub \"w trakcie trwania sprawy\" karnej.
Wielekroć już pisałem, że zadaniem GR nie jest prowadzenie quasi postępowania wyjaśniającego, a więc wyręczanie w tym organów ścigania, lecz wykonywanie czynności pomocowych i uzdrawiających zaburzoną relację w danej rodzinie.
~Jerry

Napisano: 06 wrz 2013, 22:57

no tak się Jerry zastanawiam...

co do :czynności pomocowych- mówimy o tak zaplanowanych działaniach ( w ramach naszych kompetencji ZI/GR), które mają przede wszystkim zatrzymać przemoc..w rodzinie , zapewnić bezpieczeństwo ewentualnym krzywdzonym, zapobiec pogłębianiu się zjawiska przemocy w rodzinie..itd, itd.-
Niejednokrotnie Przerwać Przemoc tu i teraz - to zdobyć zaświadczenie od lekarza, oraz inne niezbędne dokumenty ( w trakcie np. pracy Gr) które mogą zapewnić w przyszłości ofierze bezpieczeństwo a sprawcę ukarać.
Ale tym samym te dokumenty zdobyte w działaniach pomocowych wchodzą w tzw: kategorię dowodu w postępowaniu wyjaśniającym bo mamy tam :przedmiot dowodu, materiał dowodowy, dowód- właśnie.. - a jako dowód dopuszcza się wszystko co może przyczynić się do wyjaśnienia sprawy- i może dlatego tak się angażujemy ..co..?
czy to jest przekroczenie kompetencji..no nie wiem ..tak się zastanawiam ...zresztą TY wiesz o co mi chodzi.

P.S Przyszło mi dzisiaj 4 NK- do południa - bardzo trudne przypadki...więc się zastanawiam ..może sobie pewne czynności odpuścić..ale zapewne tak się nie stanie..od proszę ..zamiast imprezować ja pytam..tutaj..(..spoko nadrobimy...)
~emilka

Napisano: 08 wrz 2013, 2:33

Tak emilko, chodzi mi o to, że nie każdej przemocy w rodzinie należy traktować jako wstępu do postępowania przygotowawczego o znęcanie się na członkiem rodziny.
Procedura NK a postępowanie przygotowawcze o przestępstwo to dwie różne od siebie sprawy...
ZI/GR to nie organy wyręczające wydziały dochodzeniowo-śledcze policji.
~Jerry

Napisano: 31 gru 2013, 15:57

KONSTYTUCJA RP Art. 51.
Każdy ma prawo dostępu do dotyczących go urzędowych dokumentów i zbiorów danych. Ograniczenie tego prawa może określić ustawa.

~nemo plus iuris

Napisano: 03 sty 2016, 20:26

Jeżeli Państwo opieracie się o przepisy ustawy o dostępie do informacji publicznej - proszę nie zapominać iż art.5 ust.2 tejże ustawy w pkt.1 mówi,iż nie wolno udostępniać tych informacji , których udostępnienie mogłoby naruszyć dobro osoby fizycznej (czytaj osób będących ofiarami przemocy ).
Ryszarda

Napisano: 04 sty 2016, 10:27

~nemo plus iuris pisze:KONSTYTUCJA RP Art. 51.
Każdy ma prawo dostępu do dotyczących go urzędowych dokumentów i zbiorów danych. Ograniczenie tego prawa może określić ustawa.
Urzędowych. Zespół Interdyscyplinarny to nie urząd. :mrgreen:
kamilkaa

Napisano: 05 sty 2016, 9:30

Przedstawiam Wam interpretację MRPIPS, w 2012 roku była zupełnie inna tzn., że procedura nie jest procedurą KPA i nic nie udostępniamy, tylko Policji i Prokuraturze. Jestem zdziwiona zmianą stanowiska.
Czy można przekazywać dokumentację w sprawie prowadzonej procedury„Niebieskie Karty” osobie doznającej przemocy w rodzinie i osobie stosującej przemoc w rodzinie?
Nie ma przeciwwskazań prawnych aby na wniosek osoby, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie została wydanakopia formularza „Niebieskiej Karty” w celu np. przedstawienia jako dowodu w sprawie w Sądzie.
Projektodawca w przepisach prawnych rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 września 2011 r. w sprawie procedury „Niebieskie Karty” oraz wzorów formularzy „Niebieska Karta” (DzU Nr 209, poz. 1245) nie wykluczył takiej możliwości. Zatem, nie wskazując wprost takiej zasady w stosunku do osoby, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie, nie ma przeszkód aby na jej wniosek wydać kopię ww. formularza.
Jeśli chodzi o kwestię dotyczącą udostępnienia formularzy „Niebieskie Karty” osobie, co do której istnieje podejrzenie, że stosuje przemoc w rodzinie należy wskazać, iż z uwagi na bezpieczeństwo osoby co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie nie należy osobie podejrzanej o stosowanie przemocy w rodzinie udostępniać zebranej w trakcie realizacji procedury „Niebieskie Karty” dokumentacji. Osobie podejrzanej o stosowanie przemocy w rodzinie udostępnia się akta sprawy za zgodą prowadzącego postępowanie przygotowawcze.
Eve

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x