WOLNE MIEJSCA - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 15 kwie 2013, 17:17

słuchajcie ja też bym chciał mieć koszt 4000-5000 na dziecko ale co zrobić nie jest to zależne ode mnie tylko od wałdzy
Dla zainteresowanych zostały nam 2 wolne miejsca.
~OLEK

Napisano: 18 kwie 2013, 23:05

no cóż, my mamy dwie placówki po 30 dzieci, na leki dla jednej placówki mamy 14 tys. Dzieci jak i w domu, kosztują ;).............
~beata

Napisano: 20 kwie 2013, 2:24

Beata a jaki macie koszt na jedno dziecko i jakie pensje?
~jan

Napisano: 20 kwie 2013, 21:40

Jak zwykle odzywają się głosy nie na temat. Ktoś zaproponował miejsca w placówce a tu zarzut, że być może dzieci nie mają zapewnionej opieki za 3100 bo to za mało... Pytanie Marianny co jest w tych 3100 zł w ogóle nie na miejscu... U nas też jest koszt utrzymania 3 tyś z kawałkiem i nie jest to widzimisię dyrektora lecz pana starosty i władz. I dzieci nasze nie chodzą głodne, nagie i jeżdżą na wakacje i ferie, a... i opiekę medyczną mają bardzo dobrą, zajęcia dodatkowe itd. Pytanie można zadać do Was w drugą stronę...co trzeba robić żeby koszt utrzymania był tak wysoki? Może jesteście zbyt rozrzutni? nie potraficie gospodarować? nie pozyskujecie sponsorów?
Panzer
Stażysta
Od: 02 lut 2010, 20:03
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2013, 21:59

A dlaczego moje pytanie jest nie na miejscu?

Jak umieszczasz dziecko w przedszkolu to też nie pytasz się co jest w cenie?
~Marianna

Napisano: 20 kwie 2013, 21:59

Uważam to pytanie za głupie. Skoro placówka jest całodobowa to chyba wiadomo co jest w cenie.
Panzer
Stażysta
Od: 02 lut 2010, 20:03
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2013, 22:03

Miałam okazję być w kilku placówkach w Polsce i uwierz mi niektóre placówki są na takim poziomie że nawet za darmo bym nie umieściła tam dzieci.
~Marianna

Napisano: 20 kwie 2013, 22:25

Panzer myślę, że Twoje podejście do tematu jest niezbyt mądre.

Przypuśćmy że muszę umieścić gdzieś dziecko. Wybierając placówkę z szeroką ofertą opiekuńczo-wychowawczą inwestuję w dziecko i po cichu liczę, że po usamodzielnieniu wychowanek nie będzie już klientem pomocy społecznej.

Pytając co jest w tej kwocie nie oczekuję odpowiedzi: całodobowa opieka,

tylko oczekuję odpowiedzi dot. ZAKRESU i JAKOŚCI oferowanych działań opiekuńczo-wychowawczych.

np.
- zatrudniamy terapeutę terapii systemowej
- miasto z dostępem do lekarzy różnych specjalności
- prowadzimy grupę socjoterapeutyczną
- placówka malowniczo położona w lesie ;) z dala od cywilizacji
itp

Podobnie jak w szkołach, czy przedszkolach. Pieniądze trzeba wydać, ale można je wydać mądrze z korzyścią dla dziecka, a nie szukając całodobowej przechowalni dla dzieciaka.

i żeby od razu uciszyć niektóre głosy:
NIE uważam, że droższe lepsze a tańsze gorsze ... chciałam się po prostu dowiedzieć co placówka ma swojej ofercie opiekuńczo-wychowawczej.
~Marianna

Napisano: 20 kwie 2013, 22:26

Hejka kasa kasą jednak ja uważam, że najwięcej zależy od klimatu czyli zespołu wychowawców. Widziałem jak wyglądają domy w stylu pałacu i co z tego jak nie ma tam ducha. Pewnie, że warunki są istotne jednak czy najważniejsze. Jak całodobowa to wiadomo, że full opcja. My mamy cały czas komplet - 30 jedni odchodzą inni przychodzą. Jak dotychczas nie zauważyłem zmniejszenia ilości dzieciaków w placówkach, które znam. Zresztą kiedyś było tak, że mieliśmy komplet i trafiło się 7 osobowe rodzeństwo. 3 do mnie 4 do naszej drugiej placówki i po roku połączenie rodzeństwa. Kilka lat wstecz podobna sytuacja i teraz też kroi się powtórka.
~Marcin

Napisano: 20 kwie 2013, 22:34

Skoro byłaś w tylu placówkach to znaczy że cienki z ciebie pracownik i tyle w tym temacie.
Jak byś była ciut mądrzejsza to byś wiedziała że koszt utrzymania nie równa się standardowi placówki no i widać że nic nie wiesz i nie masz pojęcia o konstruowaniu budżetu i racjonalnym gospodarowaniu.

~Igor

Strona 2 z 5    [ Posty: 45 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x