Wyprawka pieniezna na usamodzielnienie - Piecza Zastępcza

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 27 lip 2010, 12:36

Widze ze moim bledem byla chec dorobienia sie czegos :) bo np miesciac czasu pracowalem na czarno na budowie by kupic lodowke do domu.... a teraz mam problem bo na ten sprzet zarobilem sam! a powinnienm przeznaczyc na to pieniadze z wyprawki...
~Adrian

Napisano: 27 lip 2010, 19:06

Adrian to tylko dobra wola kierownika PCPR. Myślę, że tv to żaden luksus
~nik

Napisano: 04 sie 2010, 21:56

przy sporządzeniu indywidualnego planu usamodzielnienia każdy z wychowanków podaje na co chce przeznaczyc pieniądze w yprawki i jezeli chce tv , to nie ma podstaw zeby nie przyznać. pomoc nie moze być tylko zmarnotrawiona przez wychowanka i w ramach rozsądku , bo to jedank świadczenia z pomocy społecznej na zaspokojenie postawowych potzreb, a nie ewentualny kaprys.
~lidia

Napisano: 26 sty 2011, 19:22

Moj brat nie mówil tej milej pani z MOPR-u co chce tylko ona mu dala liste co może za to wziąść i pytal czy mozna tv lub komputer ale niestety bo tv to rozrywka a komputer mozna wziasc o ile sie zlozy jej zaswiadczenie ze bedziecie sie uczyli. Także według mnie nie jest to zbyt mądre ale to tylko POLSKA
~nela

Napisano: 27 sty 2011, 0:02

Nie ma takiego wymogu co można kupić a czego nie. Pomoc na zagospodarowanie to też kupno tv a na usamodzielnienie to niezbędne rzeczy np. do nauki lub w poszukiwaniu pracy. To od Ciebie Adrian zależy co chcesz kupić sobie do domu a nie pracownikowi.
Do Oli: Pomoc na zagospodarowanie i usamodzielnienie należy się każdej osobie, która przebywała do 18 r. ż. w rodzinie zastępczej lub placówce opiekuńczo-wychowawczej.
Pracuje od 1,5 roku i nie robiliśmy żadnych sprzeciwów usamodzielnianemu w kupnie czego kolwiek. Owszem pomoc na usamodzielnienie aby dostać to trzeba uzasadnić dlaczego chce się dostać przed ukończeniem szkoły. A na zagospodarowanie to wyposażenie mieszkania. A kupno tv to też niezbędny sprzęt gospodarstwa domowego.
~Poldzio

Napisano: 27 sty 2011, 13:51

my nie robimy problemów jeśli wychowanek chce kupić tv
~kasia

Napisano: 18 lut 2011, 13:00

My dajemy na zakup telewizora, ale do kwoty 1300zł.
~Anna

Napisano: 18 lut 2011, 17:09

ale dlaczego do tej kwoty? Przecież nie my ustalamy co mają sobie kupić tylko oni.
Na zagospodarowanie dostaje 4941 zł.
~Pol

Napisano: 21 lut 2011, 11:12

No tak, raz przyszedł do nas wychowanek z kosztorysem i chciał kupić sobie telewizor za 4000zł, telewizor owszem możemy kupić, ale w jakiejś rozsądnej cenie. i Tak wyszło, ze w zeszłym roku średnia cena telewizora to 1300,00zł.
~Anna

Napisano: 21 lip 2013, 21:12

mam też pytanie za rok chce się wyprowdzić z rodziny zastępczej bede miał w tedy 18 lat i mam pytanie czy te pieniądze moge przeznaczyć np na prawo jazdy i na auto i wiem ze ta kwota wynosi do 20 000 zależy ile lat było się w rodzinie zastepczej ja miałem zmiane rodziny zastepczej 1 raz raz byłem z jedna siostrą a potem z drugą
~bartek

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x