Widze ze moim bledem byla chec dorobienia sie czegos bo np miesciac czasu pracowalem na czarno na budowie by kupic lodowke do domu.... a teraz mam problem bo na ten sprzet zarobilem sam! a powinnienm przeznaczyc na to pieniadze z wyprawki...
przy sporządzeniu indywidualnego planu usamodzielnienia każdy z wychowanków podaje na co chce przeznaczyc pieniądze w yprawki i jezeli chce tv , to nie ma podstaw zeby nie przyznać. pomoc nie moze być tylko zmarnotrawiona przez wychowanka i w ramach rozsądku , bo to jedank świadczenia z pomocy społecznej na zaspokojenie postawowych potzreb, a nie ewentualny kaprys.
Moj brat nie mówil tej milej pani z MOPR-u co chce tylko ona mu dala liste co może za to wziąść i pytal czy mozna tv lub komputer ale niestety bo tv to rozrywka a komputer mozna wziasc o ile sie zlozy jej zaswiadczenie ze bedziecie sie uczyli. Także według mnie nie jest to zbyt mądre ale to tylko POLSKA
Nie ma takiego wymogu co można kupić a czego nie. Pomoc na zagospodarowanie to też kupno tv a na usamodzielnienie to niezbędne rzeczy np. do nauki lub w poszukiwaniu pracy. To od Ciebie Adrian zależy co chcesz kupić sobie do domu a nie pracownikowi.
Do Oli: Pomoc na zagospodarowanie i usamodzielnienie należy się każdej osobie, która przebywała do 18 r. ż. w rodzinie zastępczej lub placówce opiekuńczo-wychowawczej.
Pracuje od 1,5 roku i nie robiliśmy żadnych sprzeciwów usamodzielnianemu w kupnie czego kolwiek. Owszem pomoc na usamodzielnienie aby dostać to trzeba uzasadnić dlaczego chce się dostać przed ukończeniem szkoły. A na zagospodarowanie to wyposażenie mieszkania. A kupno tv to też niezbędny sprzęt gospodarstwa domowego.
No tak, raz przyszedł do nas wychowanek z kosztorysem i chciał kupić sobie telewizor za 4000zł, telewizor owszem możemy kupić, ale w jakiejś rozsądnej cenie. i Tak wyszło, ze w zeszłym roku średnia cena telewizora to 1300,00zł.
mam też pytanie za rok chce się wyprowdzić z rodziny zastępczej bede miał w tedy 18 lat i mam pytanie czy te pieniądze moge przeznaczyć np na prawo jazdy i na auto i wiem ze ta kwota wynosi do 20 000 zależy ile lat było się w rodzinie zastepczej ja miałem zmiane rodziny zastepczej 1 raz raz byłem z jedna siostrą a potem z drugą