Wyprawka pieniezna na usamodzielnienie - Piecza Zastępcza

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 22 lip 2013, 10:03

a gdzie to dają do 20 000 zł??? jeśli wychodzisz teraz z rodziny to dostajesz 3300 z rodziny spokrewnionej jeśli byłeś w niej co najmniej 3 lata. Poczytaj art. 149 ustawy o wspieraniu...
~asia

Napisano: 02 sie 2013, 21:52

Otrzymanie jakiejkolwiek pomocy w ramach usamodzielnienia jest uzależnione przede wszystkim od realizacji przez osobę usamodzielnianą indywidualnego programu usamodzielnienia. Jest to jeden z najważniejszych warunków. Ponadto pomoc pieniężną na usamodzielnienie wypłaca się po ukończeniu nauki szkolnej, chyba, że jest to jakiś szczególny przypadek. Nie jest tak, że pomoc się należy osobie tylko dlatego, że była wychowankiem rodziny zastępczej. Wysokość pomocy na zagospodarowanie wynosi nie mniej niż 1500 zł więc chyba trudno za nie kupić samochód. A opłata za prawo jazdy w ramach pomocy na zagospodarowanie zależy od właściwego pcpr pod warunkiem, że zapisała to osoba w ipu i zostało to zatwierdzone przez dyrektora pcpr.
~Edyta

Napisano: 13 mar 2014, 16:57

witam , mam taką sprawę co mogę kupić za pieniądze na USAMODZIELNIENIE... byłam w rodzinie zastępczej spokrewnionej przez 8 lat
~ewe

Napisano: 20 sty 2017, 10:12

czy jest jakiś zapis w starej ustawie (o pomocy społecznej w brzmieniu do 31.12.2011r.), do kiedy (np. wiek wychowanka) można wykorzystać pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie?
stasia

Napisano: 26 sty 2017, 13:23

A skąd to bierzecie, że osoba usamodzielniana musi przynieść kosztorys i rozliczyć się z tych środków. W ustawie nie ma nic takiego. Zgodnie z przepisamy przyznajemy mu tą pomoc a co on z nią zrobi to jego sprawa. Jeśli tak bardzo chcecie skotrolować na co przeznaczone są środki to pomoc pieniężna na zagospodarowanie dajcie mu w postaci rzeczówki i wtedy będziecie wiedzieli co jest zakupione. Nie wiem dlaczego na TV nie można.
Zawsze możesz odwołać się od decyzji do SKO- jeśli Pan/Pani nie przyznają Tobie pomocy nawet na zakup tego telewizora.
mini

Napisano: 31 sty 2017, 14:55

stasia pisze:czy jest jakiś zapis w starej ustawie (o pomocy społecznej w brzmieniu do 31.12.2011r.), do kiedy (np. wiek wychowanka) można wykorzystać pomoc na usamodzielnienie i zagospodarowanie?
Nie ma tego w przepisach, ale jest po zakończeniu nauki, wiec jakoś od razu , u nas przyjęte jest do 26 roku życia. Nie wyobrażam sobie, że ktoś po np. 15 latach składa wniosek. Ale z drugiej strony byłoby to ciekawe, ciekawe co na to SKO:)
alo

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x