Zajęcia Wychowawcze - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 08 wrz 2010, 16:33

A ja jestem pracownikiem socjalnym w placówce i często jestem wstawiany w dyżury wychowawcze.
~daria

Napisano: 08 wrz 2010, 16:38

Etatysto,cóż dyrektor mnie nie pyta ale niestety ja pytam moich współpracowników i dla mnie najważniejsze jest aby nie było nudy a wychowawca był pomysłowy.Dzieci nie muszą być ciągle \"zajmowani \"przez wychowawców,czasami też mają prawo poleżeć,posłuchać muzyki czy podumać.Oczywiście doskonale wiem jak pracuje każdy wychowawca więc jeśli po raz kolejny widzę,że idzie na łatwiznę i ciągle mówi,że są zajęcia zgodnie z zainteresowaniem dzieci/a dzieci cały czas zajmują się same sobą/ to już nie ma tak miło.Życzę dobrej współpracy z dyrektorami i współpracownikami bo pracę mamy bardzo trudną .Pozdrawiam.
~Hanka

Napisano: 08 wrz 2010, 16:39

No to jakaś porażka.
~bambolina

Napisano: 08 wrz 2010, 16:41

bambolino co Nazywasz porażką?
~Hanka

Napisano: 08 wrz 2010, 16:45

Dario,niedopuszczalne jest aby pracownik socjalny realizował zajęcia wychowawcze,może jedynie sprawować opiekę nocną ale razem z wychowawcą.Też nie może być przegięcia bo przecież wypada wtedy ze swojej pracy przed nocą i po nocy.Gdzie póżniej czas na jego pracę?
~Hanka

Napisano: 08 wrz 2010, 21:47

nie musze pisac żadnych scenariuszy.najcześciej czas wolny w dni szkolne jest bardzo krótki i najczęściej to dzieci są pomysładowcami jak chciałyby go spedzić:)w dni wolne gdy jest wiecej luzu mozna \"poszaleć\"bardziej wychowawczo wg własnego pomysłu ale z myślą o dzieciach:)
~zosia

Napisano: 08 wrz 2010, 22:22

jeśli pracownik socjalny ma dyżur 8 -12 i nie ma wtedy dzieci, to chyba krzywda mu się nie dzieje...a nawet jak są dzieci, to może z nimi porozmawiać i dowiedzieć się czegoś o nich. oczywiście, powinno to być sporadycznie
~donia

Napisano: 09 wrz 2010, 11:16

Doniu,może pracownikowi socjalnemu krzywda się nie dzieje ale odpowiedzialność za wychowanków ponoszą wychowawcy.Jeżeli pracownik socjalny potrzebuje wiedzy o dziecku czy od dziecka to zawsze mże wejść do grupy i z dzieckiem porozmawiać.Jeżeli Uważasz inaczej to Twoja odpowiedzialność.Pozdrawiam.
~Hanka

Napisano: 09 wrz 2010, 11:25

Wydaje mi się że dyrektor chce mieć podkładkę przed swoim dyrektorem z MOPSU że są one przeprowadzane , na każdy temat.... Dyrektor chce je przeprowadzać zaraz po odrabiankach , a ja nie chce dziecią , mącić w głowie przez kolejne godziny. Nie dość że w szkole mają naukę , poźniej odrabianki w placówce to jeszcze zajęcia.
~Marek25

Napisano: 09 wrz 2010, 13:58

Marku25,pozostawię to bez komentarza chociaż ciśnie mi się na usta.Współczuję Tobie i dzieciom.
~Hanka

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x