7 dzieci pod opieką jednego wychowawcy... - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 23 paź 2011, 19:51

oczywiście wersja ze strony ministerstwa, Marcin masz coś nowszego?
~casus

Napisano: 24 paź 2011, 19:22

Dziś sprawdzałem jeszcze niczego nie ma. Jak tylko się pojawi dam znać. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 31 paź 2011, 3:36

Witam,
czego nie rozumiecie w pozostawionym (mam nadzieję, po wielu prośbach i uzasadnieniach) zapisie dotyczącym liczby dzieci na 1 wychowawcę ?
Zapis dotychczasowy \"na 1 wych ... do 10 wychowanków\" ma sens ze względu na placówki 30 - osobowe, wielofunkcyjne, które do końca 2010 r. osiągnęły standardy op-wych - przebudowy, organizacja pracy na bazie grup 10 - osobowych, itp. oraz, aby w 14 - osobowych pracowało jednocześnie dwóch wychowawców, ponieważ takie płynęły głosy ze środowisk placówek 14-osobowych (ustawa na \"zamówienie T. Polkowskiego\" ha ha).
Zapis pozostawia pole manewru (trochę to naiwne myślenie prawda ?;)) - samorządy zasobniejsze i rozumiejące zagadnienia dotyczące opieki nad dziećmi mogą pozwolić dyrektorom zorganizować pracę placówek na bazie grup mniej licznych niż 10, a inne samorządy będą musiały stosować (pewnie w większości tak będzie) nieprzekraczalną (aktualnie obowiązującą) liczbę maks. 10 dzieci w grupie. Jest to jakiś kompromis. Liczba 7 dzieci na 1 wychowawcę wpisuje się idealnie w pracę placówek 14-osobowych a jak miałyby działać pozostawione w systemie przez 9 lat niedawno wyremontowane i przebudowywane placówki 30 - osobowe ??? Czy macie moi drodzy jeszcze jakieś wątpliwości co do logiki pozostawienia zapisu o \"do 10 wychowankach na 1 wychowawcę\" ??? Pozdrawiam.
~Wojtek

Napisano: 31 paź 2011, 15:07

Przede wszystkim nie rozumiem tego, co piszesz Wojtku. Logika nie musi mieć nic wspólnego z uregulowaniami prawnymi, w dostępnej na stronie MPiPS wersji rozporządzenia jest mowa tylko o 7 (nie 10!) wychowankach na 1 wychowawcę.
Nic o mnie nie obchodzi, że to jest fantazja Polkowskiego.
Obawiam się o budżet placówki w sytuacji kiedy będę musiała zatrudnić dodatkową kadrę od stycznia 2012, a starosta ma to gdzieś.
~casus

Napisano: 31 paź 2011, 17:20

Droga casus, na stronie jest projekt rozporządzenia z początku prac.
Poczekajmy na rozporządzenie o plac. op-wych. Zobaczymy czy zwycięży rozsądek i logika, czyli: \"...grupa nie więcej niż 10 dzieci na 1 wych\" czy krótkowzroczność i \"wąskie horyzonty\" (eufemizm ;)), czyli: \"7 dzieci na 1 wych\".
Jeśli Cię to choć odrobinę pocieszy to wszyscy możemy mieć ten sam problem od stycznia 2012. Pozdrawiam.
~Wojtek

Napisano: 31 paź 2011, 22:37

jednak nie, bo przy 14 którą będziemy mieć od stycznia potrzebna będzie obsada dwuosobowa, a przy 30 i zachowaniu zapisu do 10 , trzyosobowa
~casus

Napisano: 31 paź 2011, 22:47

Na dokładnie tak wychodzi nie inaczej. Zatem prawo nie działałoby jednakowo dla wszystkich. I mamy początek kolejnej afery. Komisja sejmowa pod przewodnictwem......... ale mnie poniosło. Tak zupełnie poważnie casus masz rację. Dziś po raz kolejny próbowałem dowiedzieć się czegoś w ministerstwie. Jak zwykle posłuchałem muzyki i takie tam ... Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 01 lis 2011, 2:36

Casus, masz rację, jednak zgodzisz się, że praca 1 wych z 14 dzieci, nawet 100% oddanego pracy z dziećmi to jakby \"odrobinę\" mało komfortowe warunki - i nie chodzi mi o \"komfort\" (etatysta mi kiedyś zarzucił, że mi się \"komfortu\" w pracy zachciewa ;)) siedzenia w fotelu i picia kawki, tylko o możliwość rzeczywistego poświęcenia czasu każdemu z tak licznej grupy dzieci wymagających indywidualnego podejścia !!! Przypomnę, że takie też były oczekiwania (uważam, że zupełnie słuszne) środowisk wychowawców placówek 14 - osobowych.
Marcinku ;) a AFERĄ nie byłaby konieczność od stycznia 2012 przeorganizowywania na nowo placówek, które dopiero co osiągnęły standardy na koniec 2010 roku ???!!! Pamiętasz jak to wałkowaliśmy w Sejmie. Zatem zastanówmy się sami co tu piszemy. Pozdrawiam.
~Wojtek

Napisano: 01 lis 2011, 9:08

Nie cierpię tego \"naszego ministerstwa\" jego chaosu i braku kompetencji (by nie napisać głupoty).
W sytuacji, która jak piszecie jest najbardziej prawdopodobna od stycznia 2012 (dla dużych 10, dla małych 7).
Realne straty w budżecie będą miały placówki, które próbowały się dostosować do tzw. trendu i chcą wystartować z 14.
Idąc dalej tym sposobem rozumowania, nie widzę żadnego sensu w podejmowaniu jakichkolwiek działań w tym kierunku przed 2020.
Absurd
~casus

Napisano: 04 lis 2011, 7:42

Marcinie nadal cisza w sprawie rozporządzeń?

może ma ktoś namiar na jakąś komisję, kogoś kto mógłby udzielić \"w miarę rzetelnej informacji\"
~casus

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem