Czy zrobic z faceta biedaka?Dot. DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 04 wrz 2007, 10:42

Ale powiezcie mi jaki artykuł ustawy kwalifikuje spieniężenie majątku jako dochód? Myślę, że to jest chore. Myśląc zgodnie z tokiem myslenia ustawodawcy można przyjąć, że MOPS może zobowiazać dopłacajacą rodzinę do zmiany mieszkania, które zajmują na mniejsze (maksymalnie małe) a otrzymaną różnicę wartości nieruchomości zabrać na poczet większej płatności? Czyż to jest zgodne z Konstytucją? Bo jeśli mam mieszkanie np 3 pokojowe o wartosci no 200 tyś i partycypuję w kosztach utrzymania osoby w DPS z gminą bo nie zarabiam dużo, to MOPS się nie czepia, to dlaczego ma sie czepiać i wymagać pełnej odpłatności jeżeli zarobki pozostają bez zmian a ja mieszkanie sprzedam za 200tys w celu zakupu innego? W czym zmienia się sytuacja prawna delikwenta w takim przypadku?
Pozdrowienia :-) dla wszystkich?
PS
Dostaliście jakieś podwyżki w tym roku bo piszą, że Kalata rozdała na nie 8mln złotych?
~IVO

Napisano: 05 wrz 2007, 16:40

rozdała na nagrody i premie dla prac ministerstwa niestety
basia
bas
Praktykant
Od: 10 sie 2007, 11:32
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2007, 12:55

mam podobny problem. mieszkanka DPS sprzedała nieruchomość za 30000,00zł żeby wyremontować swój dom rodzinyy, do którego chciałaby wrócić. OPS chce chce kwotę uzyskaną ze sprzedaży nieruchomości rozliczyć na 12 miesiecy i ustalić opłatę za pobyt w DPS. W konsekwencji kobieta na stracić zasiłek stały i przeznaczyć około 21000,00 złna oplate za pobyt w DPS. za 9000, 00zł nie wyremntuje domu. do tej pory obie nieruchomości niszczały i nikomu nie przeszkadzało, że jest to marnotrawienie majątku. Kiedyś zaś miałam sytuację, gdy mieszkaniec sprzedał dom wraz z działką za o wiele większą kwotę i nikt nie chciał ustalić opłaty za pobyt w DPS od tej kwoty. Pieniądze zostały przeznaczone na alkohol. Chciałbym jednak zwrócić uwagę, że art.8 pkt 12 UoPS jest bardzo niesprawiedliwy. Osoba która uzyskała dochód w kwocie30 000zł poniesie w ciągu roku koszty związane z utrzymaniem w DPS około21tys., zaś ktoś kto sprzedał nieruchomość za 100 tyś ok 22 tys. I nie ma tu znaczenia na co świadczeniobiorca przeznaczy pozostałe pieniądze, zmarnotrawi czy poprawi swoją sytuację. Rozmawiałam na ten temat z Panem z Ministerstwa, ale on nie widzi problemu...Może jest ktoś jeszcze komu definicja dochodu sprawia problemy i uniemożliwia faktyczną pracę socjalną. kontakt do mnie [email protected].
~dytko

Napisano: 02 lis 2007, 12:57

mam podobny problem. mieszkanka DPS sprzedała nieruchomość za 30000,00zł żeby wyremontować swój dom rodzinyy, do którego chciałaby wrócić. OPS chce chce kwotę uzyskaną ze sprzedaży nieruchomości rozliczyć na 12 miesiecy i ustalić opłatę za pobyt w DPS. W konsekwencji kobieta na stracić zasiłek stały i przeznaczyć około 21000,00 złna oplate za pobyt w DPS. za 9000, 00zł nie wyremntuje domu. do tej pory obie nieruchomości niszczały i nikomu nie przeszkadzało, że jest to marnotrawienie majątku. Kiedyś zaś miałam sytuację, gdy mieszkaniec sprzedał dom wraz z działką za o wiele większą kwotę i nikt nie chciał ustalić opłaty za pobyt w DPS od tej kwoty. Pieniądze zostały przeznaczone na alkohol. Chciałbym jednak zwrócić uwagę, że art.8 pkt 12 UoPS jest bardzo niesprawiedliwy. Osoba która uzyskała dochód w kwocie30 000zł poniesie w ciągu roku koszty związane z utrzymaniem w DPS około21tys., zaś ktoś kto sprzedał nieruchomość za 100 tyś ok 22 tys. I nie ma tu znaczenia na co świadczeniobiorca przeznaczy pozostałe pieniądze, zmarnotrawi czy poprawi swoją sytuację. Rozmawiałam na ten temat z Panem z Ministerstwa, ale on nie widzi problemu...Może jest ktoś jeszcze komu definicja dochodu sprawia problemy i uniemożliwia faktyczną pracę socjalną. kontakt do mnie [email protected].
~dytko

Napisano: 02 lis 2007, 15:48

Do IVO - masz rację. Przecież jak osoba mieszkała w starym mieszkaniu to nikt mu nie wliczał jego wartości do dochodu. Jezeli teraz go sprzedaje i kupuje większe też nie można moim zdaniem liczyć tego jako dochodu.

Co do jego dopłacania za DPS - reguluje to zawarta umowa, w przypadku zmiany decyzji o odpłatności również on ma prawo sie od niej odwołać.
~nazir

Napisano: 27 paź 2008, 23:31

chciałbym się odnieść do podobnego problemu . mieszkanka dps sprzedała swój dom rodzinny ops zmienił decyzję kierującą i obliczył 70 proc z kwoty uzyskanej ze sprzedaży podzielił dochód na 12 miecięcy i o tyle pomniejszył swoją odpłatnosć za pobyt mieszkanki. Niby w porządku ale jak w takim razie traktowac majatki osób bezdzietnych (czasami dosć znaczne) ktore stoja i niszczeja, czy ops moze spienieżyc lub przejać w/w posiadłosci w celu pokrycia kosztow pobytu podopiecznego w dps. prosze was o opinię. pozdrowienia
~izy

Napisano: 27 paź 2008, 23:32

chciałbym się odnieść do podobnego problemu . mieszkanka dps sprzedała swój dom rodzinny ops zmienił decyzję kierującą i obliczył 70 proc z kwoty uzyskanej ze sprzedaży podzielił dochód na 12 miecięcy i o tyle pomniejszył swoją odpłatnosć za pobyt mieszkanki. Niby w porządku ale jak w takim razie traktowac majatki osób bezdzietnych (czasami dosć znaczne) ktore stoja i niszczeja, czy ops moze spienieżyc lub przejać w/w posiadłosci w celu pokrycia kosztow pobytu podopiecznego w dps. prosze was o opinię. pozdrowienia
~izy

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x