Dlaczego? - HYdE PaRK

Strona 2 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 14 lip 2015, 10:46

Już widze co by sie działo gdyby żydzi domagali sie zawieszenia gwiazdy Dawida obok krzyża w sejmie.
Poza tym jak uzasadnić to, że dwóch posłów dokonuje samowoli, naruszając Konstytucję za którą głosowała większość Polaków (czyli większość katolików). To katolicy w końcu chcą rozdziału kościoła(ów) od państwa czy nie? Religijna schizofrenia?

Dobrze wiesz Elmerze (choć udajesz, że jest inaczej), że w Polsce prawdziwych ateistów jest jak na lekarstwo. Ci, których określasz tym mianem to po prostu fałszywi, dwulicowi katolicy, którzy co innego mówią a co innego robią. Czyli większość polskich katolików.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 10:58

a dlaczego żydzi by mieli się tego domagać?
Czy Polska jest krajem żydowskim? Zresztą przypominam, że jak Kneset obradował w Polsce to była i menora i gwiazdy Dawida. Na marginesie polecam taki obrazek:
https://www.biblicum.pl/kurs-zasadniczy/ ... dzis-13-29

Jest rozdział państwa od kościoła a nie od religii. Krzyż jest symbolem religijnym (dla niewierzących to tylko dwa patyczki) nie tylko dla katolików, ale dla wszystkich chrześcijan
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 11:08

ludek pisze:
Elmer pisze:rozumiem, że lepszy byłby imam lub rabin, ale niestety Polska jest krajem tradycyjnie katolickim i większość społeczeństwa jest katolicka. Może to jednak ulec zmianie
Jesli religie są równouprawnione to na uroczystość powinien być zaproszony ksiądz, pop, pastor, rabin i imam. Ewentualnie zachowując proporcje 10 księży.
Jest wiele publicznych uroczystości, wydarzeń, w których uczestniczą ksiądz, pop, pastor, rabin i imam....nie spotkałam się natomiast z publiczną uroczystością, w której uczestniczyliby oficjalnie Świadkowie Jehowy albo Scjentolodzy (Oni mają własne publiczne uroczystości)....spotkałam się natomiast z obecnością reprezentanta Buddyzmu, w takich publicznych uroczystościach - był to pogrzeb ekumeniczny.
wiara

Napisano: 14 lip 2015, 11:12

i tak ci nie uwierzą. Im nienawiść płynąca z GW i TVN mózgi przeżarła.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 11:19

"A dlaczego żydzi by mieli się tego domagać?
Czy Polska jest krajem żydowskim? "
Polska nie jest krajem żydowskim, podobnie jak nie jest krajem katolickim.

"Jest rozdział państwa od kościoła a nie od religii. "
Udajesz głupka czy chcesz zrobic głupka ze mnie? Takiej odpowiedzi spodziewałbym się raczej od jakiegoś wioskowego mądrali spod budki z piwem a nie od Ciebie, Elmerze.
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 11:20

Religie/Wyznania Świata https://pl.wikipedia.org/wiki/Religia
wiara

Napisano: 14 lip 2015, 11:23

Ludek kompromitujesz się.
Polskę zamieszkują katolicy, więc jest krajem katolickim. Rzeczywistości się nie da zakrzyczeć ani zakląć.

Nie widzisz różnicy między kościołem a religią? dziwne to odrębne pojęcia.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 11:41

Polskę zamieszkują katolicy, prawosławni, muzułmanie etc.
Polska nie jest krajem katolickim tylko krajem w którym religią dominująca jest katolicyzm. Niestety katolicy a w szczególności kler zdają się o tym nie pamietać.

"Nie widzisz różnicy między kościołem a religią? dziwne to odrębne pojęcia."
I na pojęciach różnice się kończą. Zechciej łaskawie podac kilka przykładów jak ma wyglądać rozdział państwa od kościoła ale nie od religii?
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 11:52

rozdział państwa od kościoła:
- rozdzielenie aparatów kościelnego i państwowego w zakresie organizacyjnym i funkcjonalnym. Biskup nie może pełnić funkcji publicznych - być posłem, senatorem itp.;
· realizacja zasady wolności sumienia (prawo jednostki do przyjęcia dobrowolnego światopoglądu) i wyznania (prawo publicznej ekspresji swoich poglądów religijnych). Państwo nie narzuca żadnej religii, ale tęż pozwala swobodnie ją wyznawać;
· traktowanie związków wyznaniowych przez państwo tak samo jak stowarzyszeń;

a tu masz link o rozdziale od religii:
https://www.opcjanaprawo.pl/index.php/ar ... od-religii

W Konstytucji jest zapisany rozdział państwa od Kościoła a nie od religii.
Jak sa różne pojęcia to są różne konsekwencje. Nie wiem czemu o tym nie wiesz
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 12:18

Zdaje się że mówimy o różnych definicjach kościoła. Kościół to nie tylko duchowni ale też osoby świeckie. Co z tego, że biskup nie może być posłem? Może nim byc katolik, który "podlega" biskupowi. Jak prezes partii nie chce osobiscie rządzić to wystawia premiera figuranta.

Z tego artykuliku mozna co najwyżej wysnuć wnioski, że prawo religijne bedzie ok, pod warunkiem że biskup nie będzie posłem? Prawo pochodzi od Boga? Którego boga? A może bogów? Samo założenie że prawo pochodzi od Boga przeczy rozdziałowi państwa od religii.

Słabe argumenty Elmerze. Stać Cię na więcej.
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x