Dlaczego? - HYdE PaRK

Strona 3 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 14 lip 2015, 12:21

już cię rozumiem. Dla ciebie rozdział państwa od Kościoła oznacza wykluczenie z życia publicznego wszystkich katolików.
Chcesz by żaden katolik nie mógł pełnić żadnej funkcji publicznej. Katolicy winni zejść do katakumb i tam przebywać. Wyjść mogą tylko do pracy dla swych nowych panów - ateistów.
Ciekawa koncepcja, ciekawa... Jak przyjdzie Islam to się spełni.

Trzeba było tak od razu. tylko co to ma wspólnego z wolnością to ja już nie wiem
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 12:32

I znowu udajesz głupka.
Nota bene, wiele państw arabskich jest przykładem państw z rozdziałem kościoła od państwa ale nie od religii. Teoretycznie demokratyczne państwa islamskie, w których tak na prawdę przestrzega sie tylko szariatu. Wyższość praw boskich nad ziemskimi do czego nawołują niektórzy posłowie i purpuraci.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 12:36

nie wiem czemu tak nisko się cenisz. Ja tylko wyciągam konsekwencje z twoich słów:
" Kościół to nie tylko duchowni ale też osoby świeckie. Co z tego, że biskup nie może być posłem? Może nim byc katolik, który "podlega" biskupowi. Jak prezes partii nie chce osobiscie rządzić to wystawia premiera figuranta"

Ty nie uznajesz wyższości praw boskich nad ludzkie?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 12:43

ludek pisze:Zdaje się że mówimy o różnych definicjach kościoła. Kościół to nie tylko duchowni ale też osoby świeckie. Co z tego, że biskup nie może być posłem? Może nim byc katolik, który "podlega" biskupowi.
Wybacz ludku, ale nie da się tego zdania zrozumieć inaczej niż w w sposób wskazany przez Elmera, czyli wykluczenie katolików z życia publicznego.

Nie wiem czemu Elmer wdaje się w tą niepoważną dyskusję, ale podziwiam Go.
Z mojej strony- jeśli Ci się nie podoba to w szpagatach opuść ten kraj i żyj tam gdzie będzie Ci lepiej. Muzułmanie, o których prawa tak zabiegasz by się z Tobą nie cackali tak jak Ci niedobrzy katolicy.
piotrekp

Napisano: 14 lip 2015, 12:53

A o których bogach mówimy? Tylu ich jest.
Poza tym, tzw. prawa boskie to zwykle niewielki zbiór reguł postępowania, resztę dopisywali sobie uzurpatorzy znajomości boskich zamiarów.
Przykład: tzw. religie abrachamowe - czy jest mozliwe aby ten sam bóg (Jahwe-Chrystus-Allach) ustanowił tyle różnych, sprzecznych ze sobą praw? Albo bóg miał paranoję albo to tylko zwykłe ludzkie interpretacje uznawane za "prawo boskie". Jakie prawa można uznać za boskie skoro nawet przy dekalogu majstrowano?
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 12:56

do pierwszej części się już nie odniesiesz. Zauważyłeś swoją kompromitację chyba.

Co do przewagi prawa boskiego do stanowionego. To powiedz mi, które przepis prawa złamał np. Eichman? Bo mi się wydaje, że był wzorowym urzędnikiem i przestrzegał prawa niemieckiego.
I o tym mówię pisząc o przewadze prawa boskiego nad stanowionym.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 12:58

piotrekp pisze:
Z mojej strony- jeśli Ci się nie podoba to w szpagatach opuść ten kraj i żyj tam gdzie będzie Ci lepiej. Muzułmanie, o których prawa tak zabiegasz by się z Tobą nie cackali tak jak Ci niedobrzy katolicy.
Gadka co drugiego katolika.
Jak Ci się nie podoba, to wypi.... albo: muzułmanie by się z tobą nie cackali...
Rozumiem, że mam byc wdzięczny za to, że jeszcze nie wiszę na suchej gałęzi za odmienne poglądy? I mam chwalić katolików bo inaczej przyjdą źli muzułmanie - w myśl zasady, chwal szefa swego bo możesz mieć gorszego.
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 13:02

Elmer pisze:do pierwszej części się już nie odniesiesz. Zauważyłeś swoją kompromitację chyba.

Co do przewagi prawa boskiego do stanowionego. To powiedz mi, które przepis prawa złamał np. Eichman? Bo mi się wydaje, że był wzorowym urzędnikiem i przestrzegał prawa niemieckiego.
I o tym mówię pisząc o przewadze prawa boskiego nad stanowionym.
Islamiści też wyznają przewagę prawa boskiego nad stanowionym. Allach, każe zabijać niewiernych to zabijają.
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 13:04

Dalej pierwsza część wątku jest przez ciebie pomijana.
Nie odpowiadasz na pytanie.

Nie mówię o przewadze religii islamskiej. Nie ten krąg kulturowy, nie ten temat, nie ten problem. Jak chcesz podyskutować o moim zdaniu na tema islamu i pochodzeniu tej religii to załóż odrębny wątek.

może po prostu doceń to co masz i szanuj prawa innych?
Zresztą jak przyjdą muzułmanie to katolicy będą mieli lepiej od ateistów.
Katolicy będą musieli płacić dodatkowe podatki, nie okazywać swojej religii, nie będą mogli zajmować pewnych funkcji.
Ateiści zawisną.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2015, 13:05

Do Ludka

Ważne jest to, co jest tu i teraz... wpływ na to miały wieki...
wiara

Strona 3 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x