dyzury pedagoga i psychologa - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 5    [ Posty: 48 ]

Napisano: 20 wrz 2011, 22:35

Czasem mam wrażenie, że konieczność zatrudniania pedagogów czy pracowników socjalnych w placówkach op-wych wynika tylko z rozporządzenia, a nie z faktycznych potrzeb. Na zasadzie \"skoro już musi być zatrudniony, to dajmy mu jakąś sensowną pracę. Niech pozatyka wszystkie dziury w planie.\" Jak się zliczy te wszystkie noce, zastępstwa, dyżury dopołudniowe, to się może okazać, że \"specjaliści\" w placówkach op-wych prawie wcale nie wykonują tego, co właściwie powinni robić. A jak już mają chwilę wolną od innych obowiązków, to ... produkują dokumentację ;).
Skoro już się pytamy to może ktoś się pochwali ile godzin tygodniowo poświęca pracownik socjalny na bezpośrednią pracę z rodziną? Ile pedagog na bezpośrednią pracę z dzieckiem? A ile psycholog?
~etatysta

Napisano: 21 wrz 2011, 0:15

Ty Etatysto pracujesz chyba jednak w jakiejś bardzo zamożnej i rozbudowanej gminie.
U nas ludzie nie mają często dostępu i funduszy na pomoc prawną i proceduralną w załatwianiu swych spraw. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie rodziny te są wieloproblemowe i dotyka ich ubóstwo bezrobocie choroby, uzależnienia, zadłużenia, problemy lokalowe, problemy mieszkaniowe wycofują się z kontaktu z instytucjami itp. Pracownik socjalny ma pełne ręce roboty. Zastanawianie się czy jest potrzebny tym ludziom jest jakimś dziwactwem w tej branży. U mnie jest 2 pracowników zajmujących się rodzinami. Pracują przede wszystkim na rzecz rodziny. Obstawienie jakiegoś dyżuru w placówce zdarza się socjalnym jakieś raz na rok w wyjątkowych sytuacjach. Dzieciakami zajmują się przy usamodzielnieniu i w różnych ważnych decyzjach i planach dotyczących dziecka i rodziny.
~ale jaja

Napisano: 21 wrz 2011, 1:18

Ale jaja tym ludziom z pewnością potrzebny jest ktoś kto im pomoże. Nie neguję potrzeby pracy socjalnej, nie wiem tylko dlaczego nie robią tego pracownicy socjalni w OPS-ach.
Problem polega na tym, że skoro prac. socjalny wykonuje w placówce pracę wychowawcy, to znaczy, że bardziej tam potrzebny jest etat wychowawcy a nie pracownika socjalnego. Na dodatkowy etat wychowawcy nie ma jednak pieniędzy, bo jest wymagany rozporządzeniem etat pracownika socjalnego i jemu też trzeba zapłacić. Placówka op-wych jest miejscem gdzie przede wszystkim potrzebni są wychowawcy i ich praca. Ciekawe ilu pracowników socjalnych pozostanie w placówkach jak wejdzie nowa ustawa, która nie zmusza do ich zatrudniania. Dyrektor będzie mógł zatrudniać, ale nie będzie musiał. Niedługo się wszystko wyjaśni.
~etatysta

Napisano: 21 wrz 2011, 1:49

Żeby nie było niejasności. Cenię sobie pomoc pedagoga psychologa i pracownika socjalnego. U mnie w firmie pedagog i psycholog pracują popołudniami równolegle z wychowawcą. To co robią robią dobrze. Nie \"łata\" się nimi dziur w grafiku. Pracownik socjalny pracuje rano. Odciąża wychowawców z wielu spraw i to jest miłe.
~etatysta

Napisano: 21 wrz 2011, 2:07

w umowie mam 20 godz bezpośredniej pracy z dzieckiem lub grupą, zatrudnienie z KP - 40 godz
~psycholog

Napisano: 21 wrz 2011, 10:48

Różnica między moją a twoją placówka Etatysto jest taka że u ciebie pracownik socjalny pracuje na rzecz wychowawców placówki a u mnie na rzecz rodzin wychowanków placówki.
~ale jaja

Napisano: 21 wrz 2011, 10:58

do psycholog-w jakich godz pracujesz w swojej placówce?
~zosia

Napisano: 21 wrz 2011, 19:56

I tydzień: 12-20,8-16,12-20,8-16, 12-20
II tydzień 8-16, 12-20,8-16,12-20,8-16
i tak w kółko, jeśli nie wchodzę na dyżury za wychowawców, weekendy mam wolne
~psycholog

Napisano: 21 wrz 2011, 23:52

Wg nowej ustawy to i chyba pedagog i psycholog nie bedzie obligatoryjny...i kto ci etatysto bedzie pomagał w pracy???Państwo nasze na nowe etaty dla wychowawców tez nie da.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2011, 0:21

wydaje mi się, że i obowiązujące obecnie rozporządzenie nie wskazuje na taką konieczność :)

zapis \"o ile są zatrudnieni w placówce\" pozostał zachowany w nowej ustawie
~Ewa

Strona 3 z 5    [ Posty: 48 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x