Dzieci zaburzone i upośledzone W DD - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 20 mar 2013, 9:05

Janina ... bo
1. 5 latki nie są objęte obowiązkiem szkolnym, a więc żadna szkoła ich nie przechwyciła (orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego)
2. Rodzice nie stanęli na wysokości zadania i nie szukali pomocy
3. z tego samego powodu nie maja zapewne wyrobionego orzeczenia o niepełnosprawności (ZUS)

poza tym ... mi osobiście orzeczenie nie jest do niczego potrzebne ... pomysł na pracę z dzieckiem rodzi się z obserwacji dziecka, tego co na niego działa itp ... orzeczenie jest potrzebne wszystkim innym instytucjom

po prostu trzeba znaleźć pomysł na te dzieciaki :) nie wiem dlaczego ale czuję sympatię do nich ;)
~Marianna

Napisano: 20 mar 2013, 10:24

Janino staż to tylko kolejna, korzystna dla pracodawcy, forma \"umowy śmieciowej\". Oprócz żenującej formy zatrudnienia jest to taki sam pracownik jak każdy inny.

Kp, dodatek trudnościowy wynika z KN i przysługuje tylko pracownikom zatrudnionym na KN. Ty możesz co najwyżej \"poprosić o podwyżkę bo masz trudną pracę\" ;)

Orzeczenie o czym? I kto miałby wydać to orzeczenie?
~etatysta

Napisano: 20 mar 2013, 11:17

etatysto o tym komu co przysługuje to ja doskonale wiem,ale mógłby on przysługiwać tez ludziom z kp,tak od zawsze
~kp

Napisano: 20 mar 2013, 11:23

jakie macie pomysły (ogólnie) na prace z dziećmi z opóznionym rozwojem,deficytami ,z orzeczeniami z zus-u-oczywiscie zakładam ,ze juz pracują z nimi w placówce specjalisci i mają super efekty;;;;;;;),a jakie mają pomysły wychowawcy na pracę indywidualną i kiedy to robią?w 40h i przy 14 wychowankach!
~kp

Napisano: 20 mar 2013, 11:26

oj nie z zus-u -miało byc z niepełnosprawnością
~kp

Napisano: 20 mar 2013, 11:31

a co zrobic jak np.TAKI czterolatek( chce miec na wyłącznosc wychowawcę przez 8h)a jest straaaasznie pozaburzany!
~kp

Napisano: 20 mar 2013, 11:42

No to bycie spokojnym i radosnym nie wystarcza jednak? Szkoda. Myślałem, że spokojne tłumaczenie dzieciom jak mają się zachowywać spowoduje zasadnicze zmiany w ich funkcjonowaniu. Niestety nie spowoduje. W naszej placówce prawie połowa dzieci z większym lub mniejszym upośledzeniem a jedyny człowiek od pedagogiki specjalnej ( z KN) odchodzi od września do pracy w szkole specjalnej(właściwie do internatu przy tej szkole z nadzieją, że załapie się z czasem do szkoły).
Oligofrenopedagogika nie jest na liście kierunków, które dają uprawnienia do pracy w POW wedle ustawy o pieczy. Więc na pewno będzie jeszcze gorzej.
~kapek

Napisano: 20 mar 2013, 12:16

\"etatysto o tym komu co przysługuje to ja doskonale wiem,ale mógłby on przysługiwać tez ludziom z kp,tak od zawsze\" - no właśnie kiedyś ktoś stwierdził, że kodeks pracy jest niewystarczającą regulacją pracy wychowawcy w domu dziecka i wymyślił kartę nauczyciela. Po 30 latach \"mądrzejsi\" doszli do wniosku, że sam kodeks pracy to wystarczający \"przywilej\" dla \"pracowników pomocy i obsługi\".
Myślę, że takimi pozaburzanymi dziećmi powinni zająć się specjaliści. Dzieci powinny mieć przygotowaną profesjonalną diagnozę psychofizyczną z wnioskami i zaleceniami do pracy. Na tej podstawie wychowawca powinien przygotować szczegółowy i profesjonalny plan pracy, który inni \"pracownicy pomocy i obsługi\" powinni realizować. Tak to wszystko chyba powinno działać? ;)
~etatysta

Napisano: 20 mar 2013, 12:42

Oligofrenopedagogika – to dział pedagogiki specjalnej zajmujący się nauczaniem i wychowaniem jednostek upośledzonych umysłowo.
~jolka

Napisano: 20 mar 2013, 12:53

etatysto przecież ci specjaliści mają takie samo, a bywa że węższe wykształcenie jak wychowawcy a często mniejsze doświadczenie ...

czasami jak czytam zalecenia \"specjalistów\" to mnie śmiech ogarnia ... np. psychiatra zdiagnozowała Zespół Aspergera u chłopca z upośledzeniem umysłowym umiarkowany ;) a że nie pasowały objawy (bo wychowawca w wywiadzie nie potwierdził żadnego objawu charakterystycznego dla ZA) to pani dr dodała \"niespecyficzny\" :) póki co chłopiec ma się dobrze i dalej nie przejawia żadnych objawów Aspergera a wręcz odwrotnie :) ... i już ma wycofane wszystkie leki psychotropowe

~Marianna

Strona 2 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x