Dzieci zaburzone i upośledzone W DD - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 20 mar 2013, 13:29

W ZSRR u opozycjonistów diagnozowano \"schizofrenię bezobjawową\" być może chłopiec ma ZA bezobjawowy ;)

Pisząc \"specjaliści\" miałem na myśli pedagoga, psychologa i pracownika socjalnego zatrudnionego w placówce, bo oni przygotowują diagnozę psychofizyczną. Jeśli trzeba po diagnozę jeździć do różnych poradni, to po co tacy specjaliści w placówce? I od czego są specjalistami? Po poradę do psychiatry jedzie się z konkretnym problemem, a nie po to \"żeby zobaczył i się wypowiedział\".
Powierzając opiekę nad dziećmi stażystce, dyrektor nie zapłacił za specjalistyczna pracę z dziećmi, ale jedynie za ciepło i życzliwość wobec nich. Tylko skrajny id...ta może oczekiwać, że za 1200 netto może wymagać tego samego co za 3000 netto. ;)
~etatysta

Napisano: 20 mar 2013, 15:09

czyli przy ZA NIE MOZE BYC UPOŚLEDZENIA A POGRANICZE LEKKIEGO MOŻE BYC ?
~początkująca

Napisano: 20 mar 2013, 15:15

ja mam u siebie chlopca z padaczką i upośl.lekkim i ze wzg. na padaczkę ma orzeczenie o niepełnosprawności
~kiss

Napisano: 20 mar 2013, 16:19

u nas psycholog uczy dzieci angielskiego,takie to sa zajęcia ze specjalistą
~ols

Napisano: 20 mar 2013, 20:37

ile godzin w tygodniu powinnien poświęcać w pracy jednemu dziecku psycholog?ile na zajęcia terapeutyczne w grupach u siebie?
~kp

Napisano: 20 mar 2013, 21:03

mój nie prowadzi zaj grupowych.na indywidualne z dzieckiem przeznacza 60min
~gremlin

Napisano: 20 mar 2013, 21:57

chociażby o wczesnym wspomaganiu i wydać miałaby poradnia poza tym zgodnie z ustawą o systemie oświaty dziecko w wieku 5 lat jest zobowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne. Obowiązek ten dotyczy wszystkich dzieci, które w danym roku kalendarzowym skończą 5 lat i zaczyna się z początkiem roku szkolnego w danym roku kalendarzowym, w którym dziecko ukończy 5 lat.
No przepraszam ale skoro mają 5 lat chodzą do przedszkola czy do punktu a w placówce są od grudnia to chyba ktoś zadbał o to aby były przebadane?
Orzeczenia nam nie zawsze są potrzebne tu się zgadzam ale tym dzieciom owszem.
jestem oligo i też mam słabość do dzieciaków z niepełnosprawnością i własnie dlatego uważam, że powinny być dobrze przebadane.
~janina

Napisano: 20 mar 2013, 22:19

\"zgodnie z ustawą o systemie oświaty dziecko w wieku 5 lat jest zobowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne\"

tylko wtedy gdy chce iść do szkoły jako sześciolatek
~Marianna

Napisano: 20 mar 2013, 22:36

chociaż może nie ... bo były wprowadzane jakieś zmiany dotyczące 5 latków

ale tu chłopaki może jeszcze się nie załapali ... może w tym roku dopiero 5 lat będą mieli
~Marianna

Napisano: 20 mar 2013, 23:27

wszystkie 5 są objęte obowiązkiem i to jest pewne.. jeśli w tym roku mają 5 to walczyć o wczesne wspomagania i nie po to aby mieć kolejny papier ale po to żeby w przypadku jeśli konieczne było odroczenie w \"zerówce\" albo nauczanie specjalne mieć ku temu mocne podstawy, nie wiem jak u Was ale nasza poradnia wydaje je bardzo niechętnie. A dla dzieci niczyich (pogranicze normy i upośledzenia) rozwiązania jeśli nie było wczesnego wspomagania praktycznie nie mają..tradycyjnie dostosowanie wymagań a orzeczenie dopiero gdy powtarzało klasy. Mimo wszystko zachęcam...
~janina

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x