kontrola środowiska w weekend przez pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 7 z 10    [ Posty: 100 ]

Napisano: 29 sty 2015, 1:11

Pierniczysz o tym od lat. Zajmij sie swoja robota.
Znudzony

Napisano: 29 sty 2015, 9:09

Przebisnieg pisze:P.s.-i - eee.. Chodzi Ci o karykatury czy kreatury? Oba okreslenia sa adekwatne ale wyrazajmy sie precyzyjnie! ;)
wiesz.. cjodziło mi o karukatury .. jednak dołaczając Aresa... to i dodam kreaturę.

Ares.. pozwól, że o reorganizacji pracy pracowników socjalnych, będą wypowiadać się pracownicy socjalni.
p.s.-i.

Napisano: 29 sty 2015, 11:06

Emili............dostalam napismie wrecz rozkaz a nie prosbe............nie ma zadnej podstawy prawne, nie ma nic o wynagrodzeniu itp.
Karolcia2015

Napisano: 29 sty 2015, 11:39

https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0082231458

art. 25 ustawy o pracownikach samorządowych:

1. Do obowiązków pracownika samorządowego należy sumienne i staranne wykonywanie poleceń przełożonego.
2. Jeżeli pracownik samorządowy jest przekonany, że polecenie jest niezgodne z prawem albo zawiera znamiona pomyłki, jest on obowiązany poinformować o tym na piśmie swojego bezpośredniego przełożonego. W przypadku pisemnego potwierdzenia polecenia pracownik jest obowiązany je wykonać, zawiadamiając jednocześnie kierownika jednostki, w której jest zatrudniony.
3. Pracownik samorządowy nie wykonuje polecenia, jeżeli jest przekonany, że prowadziłoby to do popełnienia przestępstwa, wykroczenia lub groziłoby niepowetowanymi stratami, o czym niezwłocznie informuje kierownika jednostki, w której jest zatrudniony.

w odniesieniu do przepisów kodeksu pracy, każdy przypadek pracy poza wyznaczonymi godzinami pracy danego pracownika, należy traktować jako pracę w godzinach nadliczbowych. jeśli praca ta nie została zlecona zgodnie z kp (ktoś wrzucił powyżej okoliczności, w jakich można ją zlecać) i zgodnie z kp rozliczona, jest złamaniem prawa pracy. sprawę należy zgłosić w okręgowym inspektoracie państwowej inspekcji pracy. w razie dalszego łamania praw pracowniczych w określonych prawem okolicznościach możliwe jest złożenie pozwu w sądzie pracy.
p..

Napisano: 29 sty 2015, 17:41

Art 42.2 tej samej ustawy:
Jeżeli wymagają tego potrzeby jednostki, w której pracownik samorządowy jest zatrudniony, na polecenie przełożonego wykonuje on pracę w godzinach nadliczbowych, w tym w wyjątkowych przypadkach także w porze nocnej oraz w niedziele i święta.
Ares

Napisano: 29 sty 2015, 18:34

"Potrzeba jednostki" jest scisle okreslona do konkretnych okolicznosci w KP. Wiec nie piiiiiii...
Niedouka poznac

Napisano: 29 sty 2015, 19:08

niedouka poznać? że słucham ? Chowaj się ..
przecież on ma rację. A ty stwierdzeniem jak niżej, tylko ukręciłeś na siebie bicz. Daję ci szansę . Ty mówisz
Potrzeba jednostki " jest ściśle określona do konkretnych okoliczności w KP- Czyli konkretnie co? Słucham. Proszę powiedzieć zatem, w jakich okolicznościach zlecenie pracy w dni wolne i święta jest dopuszczalne. KK to szczegółowo reguluje. Ja wiem - ale słucham ciebie.
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 20:24

Wypchaj sie. Paczkami z UNRA. Jeszcze posmakujesz realiow gdy pracownicy zmadrzeja i zaloza zwiazek zawodowy...
Nie wiesz nic

Napisano: 29 sty 2015, 20:30

Ja mam bardzo dobrych pracowników, doceniam ich pracę i mówię im o tym. Jestem z nich bardzo zadowolona, nie sądzę aby mieli powód by stawać przeciwko mnie.
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2015, 20:39

Wydaje mi się że na podstawie art. 42 tej ustawy śmiało można zlecać pracownikom pracę w dni wolne i po godzinach.
Do uzgodnienia są tylko zmiany i dodatkowa kasa/wolne do wybrania.
Który artykuł w KP tego zabrania?
Ares

Strona 7 z 10    [ Posty: 100 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x