1. Do obowiązków pracownika samorządowego należy sumienne i staranne wykonywanie poleceń przełożonego.
2. Jeżeli pracownik samorządowy jest przekonany, że polecenie jest niezgodne z prawem albo zawiera znamiona pomyłki, jest on obowiązany poinformować o tym na piśmie swojego bezpośredniego przełożonego. W przypadku pisemnego potwierdzenia polecenia pracownik jest obowiązany je wykonać, zawiadamiając jednocześnie kierownika jednostki, w której jest zatrudniony.
3. Pracownik samorządowy nie wykonuje polecenia, jeżeli jest przekonany, że prowadziłoby to do popełnienia przestępstwa, wykroczenia lub groziłoby niepowetowanymi stratami, o czym niezwłocznie informuje kierownika jednostki, w której jest zatrudniony.
w odniesieniu do przepisów kodeksu pracy, każdy przypadek pracy poza wyznaczonymi godzinami pracy danego pracownika, należy traktować jako pracę w godzinach nadliczbowych. jeśli praca ta nie została zlecona zgodnie z kp (ktoś wrzucił powyżej okoliczności, w jakich można ją zlecać) i zgodnie z kp rozliczona, jest złamaniem prawa pracy. sprawę należy zgłosić w okręgowym inspektoracie państwowej inspekcji pracy. w razie dalszego łamania praw pracowniczych w określonych prawem okolicznościach możliwe jest złożenie pozwu w sądzie pracy.
Art 42.2 tej samej ustawy:
Jeżeli wymagają tego potrzeby jednostki, w której pracownik samorządowy jest zatrudniony, na polecenie przełożonego wykonuje on pracę w godzinach nadliczbowych, w tym w wyjątkowych przypadkach także w porze nocnej oraz w niedziele i święta.
niedouka poznać? że słucham ? Chowaj się ..
przecież on ma rację. A ty stwierdzeniem jak niżej, tylko ukręciłeś na siebie bicz. Daję ci szansę . Ty mówisz Potrzeba jednostki " jest ściśle określona do konkretnych okoliczności w KP- Czyli konkretnie co? Słucham. Proszę powiedzieć zatem, w jakich okolicznościach zlecenie pracy w dni wolne i święta jest dopuszczalne. KK to szczegółowo reguluje. Ja wiem - ale słucham ciebie.
Ja mam bardzo dobrych pracowników, doceniam ich pracę i mówię im o tym. Jestem z nich bardzo zadowolona, nie sądzę aby mieli powód by stawać przeciwko mnie.
Wydaje mi się że na podstawie art. 42 tej ustawy śmiało można zlecać pracownikom pracę w dni wolne i po godzinach.
Do uzgodnienia są tylko zmiany i dodatkowa kasa/wolne do wybrania.
Który artykuł w KP tego zabrania?