Kurator spoleczny - Wzory pism

Strona 10 z 15    [ Posty: 146 ]

Napisano: 07 gru 2010, 1:59

A może ktoś mi powie dokładnie jak to jest z tym doświadczeniem, bo wg. ustawy \"Do pełnienia funkcji kuratora społecznego może być powołany ten, kto posiada co najmniej wykształcenie średnie i doświadczenie w prowadzeniu działalności resocjalizacyjnej, opiekuńczej lub wychowawczej.
Za pół roku bronię licencjat z pedagogiki społeczno-wychowawczej z resocjalizacją i właśnie się tak zastanawiam, czy mogłabym od razu podjąć starania o daną funkcję, czy najpier muszę gdzieś jakiś staż zrobić, czy też przez jakiś czas popracować w zawodzie?
~Justyna...

Napisano: 21 gru 2010, 23:44

Witam wszytkich.
Mam prośbę chce zostać kuratorem społecznym już od dłuższego czasu tylko nie mogę się jakoś zmobilizować. Czy ktoś mógłby podesłać mi na maila: [email protected] wzór podania bardzo byłbym wdzięczny. Poza tym jeszcze jedna prośba wiem, że trzeba złożyć z Sądu zaświadczenie o niekaralności a żeby za nie nie płacić trzeba podać jakiś art. z ustawy czy ktoś wie jaki to konkretnie art. Z góry dzięki wielkie za pomoc.
Pozdrawiam.
~Bartek

Napisano: 31 gru 2010, 21:20

Ile kaski ma taki kurator społeczny?
~***

Napisano: 31 gru 2010, 22:05

od ok 35zł do ok 75zł za jeden dozor miesięcznie w zależności od trudności(ja tak mam)
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 31 gru 2010, 22:10

oto wzór podania do prezesa sądu(TREŚĆ)

Proszę o powołanie mnie do pełnienia funkcji kuratora społecznego w ...(wpisać)Zespole Kuratorskiej Służby Sądowej.
Prośbę swą motywuję tym, iż pełnienie funkcji kuratora społecznego jest zgodne z moimi zainteresowaniami i pozwoli mi na praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy i umiejętności.

Pozdrawiam, mam nadzieję że ktoś skorzysta:)
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 01 sty 2011, 14:18

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!!
~Kasia

Napisano: 04 sty 2011, 20:42

Od 4 lat jestem kuratorem społecznym. Wcześniej przez ponad 10 lat nauczycielem. Wtedy zdobyłam pierwsze doświadczenia w rozmowach z trudnym uczniem i trudnym rodzicem. Jestem bardzo zadowolona z pełnionej funkcji, ponieważ jej wykonywanie pozwoliło mi rozwinąć własne kompetencje, podnieść kwalifikacje i pomóc wielu skazanym, głównie tym, którzy tego chcieli. Otrzymuję wysokie oceny od swojego Kuratora Zawodowego, co jest dodatkową nagrodą i motywacją. Co do wymaganego doświadczenia, o którym mowa w ustawie, to potwierdzam - jest to bardzo ważny warunek. Osobie młodej tzn. bezpośrednio po studiach czy licencjacie, nawet z najlepszą znajomością procedur, może być bardzo trudno skutecznie pracować ze skazanym, którego charakteryzuje roszczeniowa postawa wobec życia, wyuczona bezradność, psychopatia, demoralizacja lub choroba psychiczna do wyboru. Rzadziej, ale zdarzają się osoby bardzo wartościowe, które weszły w konflikt z prawem zupełnie przypadkowo. Od skazanych mogłam się wiele nauczyć; rozszerzyły się moje granice normy i tolerancji. Jeżeli kurator nie nauczył się wcześniej rozpoznawać manipulacje i skutecznie je obalać, tonować własne emocje, nie brać na siebie cudzej odpowiedzialności to w pracy bezpośredniej ze skazanym może już być za późno. Po pierwsze straci autorytet, po drugie wypali się. Może się mylę, ale 22 letniemu kuratorowi może być trudno zdobyć autorytet i należny szacunek? Kończąc - swoją pracę nie traktuję w kategoriach poświęcenia, dlatego nie wypala mnie, a daje satysfakcję. Pozdrawiam wszystkich czytających. Smile
~smile

Napisano: 14 sty 2011, 21:39

ja funkcję kuratora pełnię od 27 roku życia. z zawodu jestem pracownikiem socjalnym. jestem bardzo zadowolona z pełnionej funkcji. po części się nie zgadzam z tym że młoda osoba może nie mieć autorytetu u skazanego. to zależy także od cech osobowości. czasami większy szacunek zdobędzie młoda, zrównoważona osoba chcąca \'zaistnieć\' w tej dziedzinie niż wypalony choćby pracownik socjalny. doświadczenie należy zdobywać przez cały czas...
Kasia
~Kasia
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2011, 17:56

Witam. Ja rownież mam pytanie o przepis mowiacy ze aby zostac kuratorem społecznym trzeba posiadac doswiadczenie w prowadzeniu dzialanosci resocjalizacyjnej, wychowawczej , opiekunczej. Nie pytam o to czy jest to pomocne w pracy kuratora spolecznego ( bo zapewne jest) tylko pytam o suchy przepis, czy bedzie moje podanie o powolanie na stanowisko kuratora spolecznego brane w ogole pod uwage, czy ze wzgledu na wlasnie ten brak doswiadczenia w tego rodzaju dzialnosci bedzie moje podanie automatycznie odrzucone- ze wzgledów na nie spelnienie tego wymogu formalnego??????Jestem po studiach prawniczych juz kilka lat dotychczas pracowalem w zasadzie fizycznie nie mam zadnego doswiadczenia w wyzej opisanych rodzajach dzialnosci- ani w tych dziedzinach nie pracowalem ani nie prowadzilem takiej dzialnosci. Prosilbym uprzejmie o odpowiedz kogos zorientowanego w temacie. Z artykuły wynika ze jest to wymog konieczny, choc opieram sie tylko na tym fragmencie przepisu, ktory zostal tu przytoczony. Pozdrawiam
~Ado

Napisano: 15 lut 2011, 0:41

Proszę również o przykładowe wzory sprawozdań i kart nadzoru, pomózcie , z góry dzięki
[email protected]
~ewelina

Strona 10 z 15    [ Posty: 146 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x