Nie rozumiem Wojtku twojego pytania? Przecież nie ja założyłem ten wątek i nie ja wpisałem że placówki opiekuńczo wychowawcze są instytucjami totalnymi .
A na marginesie to moim zdaniem placówki op - wych mogą być placówkami totalnymi ale nie muszą.
W wikipedii jest wyjaśnienie pojęcia instytucji totalnej. Tak więc placówki op-wych są instytucjami mającymi mniej lub bardziej cechy instytucji totalnych czy się to komuś podoba czy nie i nie jest to kwestia \"wydawania mi się\". Co do pojęć opieki całkowitej i całodobowej to różnica między pojęciami dotyczy zakresów. Nie każda opieka całodobowa jest opieką całkowitą, ale każda opieka całkowita jest całodobowa. To trochę jak z hotelami - nie każdy całodobowy pobyt jest all inclusive
Opiekę całkowita zapewnia pl. op-wych. Istotne jest tu zabezpieczenie spraw materialnych, takich jak odzież, środki czystości czy choćby podręczniki szkolne.
Acha - bo ja myślałem że chodzi o pewne rozgraniczenie instytucji totalnych Goffmana.
A tu chodziło o podział dokonany przez ministerstwo. Tak to jest jak się rozmawia i każdy rozumie co innego:)