Ja z rachunku zysków i strat biorę kwotę z punktu B za 2008r. mnoże 102,9% ( wskażnik wzrosty cen konsumnpyjnych ogłoszony w ustawie budżetowej ) dzielę przez przeciętna liczbę mieszkańców z 2008r. i dzielę rzez 12 m-cy. W pracy mam definicje to jutro napisze dokładniej.
A jak z remontami?
Liczyliście do kosztu remonty bieżące nie związane z programem naprawczym? Każda jednostka ponosi koszty awarii, napraw, tego co się znajduje w jednostce, koszty konserwacji - chociażby dźwigów towarowych i wind. Wszytko to ujmuje się w §427 zakup usług remontowych.
Rozumiem, że koszty remontów związane z programem naprawczym odlicza się od kosztu utrzymania. Ale u nas skarbnik upiera się, że wszystkie remonty należy odliczyć.
Ja odliczałam tylko remonty związane programem naprawczym. Nawet dzwoniłam w tej sprawie to Urzędu Wojewódzkiego i też kazali tak robić. Ja miałam problem, co do dużych remontów, ale zrobionych już po otrzymaniu standardu, bo że takie zwykłe można - napisałam do MF i mam interpretację
Magda J, co ci napisali w tej interpretacji o dużych remontach zrobionych po otrzymaniu standardu?
Wiadomo, program naprawczy zrealizowany ale np. malowanie pokoi mieszkańców trzeba robić co jakiś czas czy też remont łazienki.