Obowiązki pracownika socjalnego - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 8    [ Posty: 71 ]

Napisano: 16 sty 2012, 12:04

Też myślałem, kto mógłby jeszcze to robić.Nikt mi inny niż socjalny nie przychodzi mi do głowy.Jak wychowawca i tak ledwo wyrabiam na zakrętach.
~Ewka

Napisano: 16 sty 2012, 15:27

Faktycznie!!!! Zwłaszcza w akapicie
-pracuje na grupach jako wychowawca
jakoś nie wyobrażam sobie by ktoś inny mógłby to robić, no bo chyba nie wychowawca...
~Leon

Napisano: 16 sty 2012, 15:33

codziennie prowadzi rozmowy z wychowankami na różnorodne tematy, a także prowadzi pracę wychowawczą w grupach,
- uczestniczy w wizytach w poradniach medycznych z wychowankami
- uczestniczy w sprawach sądowych z udziałem wychowanków
- uczestniczy w przesłuchaniach wychowanków przez policję
- jest opiekunem prawnym wychowanków placówki
- pomoc w uzyskaniu świadczeń rodzinnych,
- pomoc w uzyskaniu orzeczenia o niepełnosprawności,
- pomoc w napisaniu różnorodnych podań
Jakoś nie wyobrażam sobie żeby wychowawca robił te rzeczy a tam jeszcze M pisze o jakiejś współpracy ze szkołami poradniami ,dajcie spokój to ile ten wychowawca ma mieć na głowie? dobrze,że socjalny się tym zajmie.
~S

Napisano: 16 sty 2012, 16:21

Szczerze wątpię czy ten pracownik socjalny jest w stanie wykonać tyle pracy w ciągu swoich godzin . Jestem pewna, że jednak podany na początku zakres pracy jest przesadzony i jeżeli naprawdę Wasz pracownik tyle robi to co Wy tam robicie?- cała praca spoczęła na socjalnym a wychowawcy podnoszą głos , że maja tyle pracy w placówkach.Jak widać socjalny zajmuje się prawie wszystkim a wychowawcy są od czego?- chyba tylko od picia kawki na dyżurach i dopilnowania aby dzieci się nie pozabijały -reszta pracy należy do socjalnego.
ŻAL
~mariola

Napisano: 16 sty 2012, 16:23

Socjalny wspomaga wychowawcę w niektórych rzeczach.Jak w rozporządzeniu starym,że wychowawca korzysta z pomocy specjalistów zatrudnionych w placówce:psychologa,pedagoga,pracownika socjalnego.
~Teresa

Napisano: 16 sty 2012, 17:10

spokojnie - roboty się znajdzie dla każdego :)
~ale jaja

Napisano: 18 sty 2012, 14:22

do M. - a czemu (znaczy sie na jakiej podstawie) pracownik placówki zajmuje sie odpłatnościa rodziców - ustawa o pomocy społecznej mówi w art.112 ust. 5, że w indywidualnych sprawach decyzje wydaje starosta lub upowazniony ierownik pcpr.......dlaczego więc jest to zrzucone do placówki???
~monika

Napisano: 18 sty 2012, 18:48

Monika..prowadzi a nie zajmuje się...tam jest..\"prowadzi dokumentację dotyczącą odpłatności za pobyt dzieci w placówce\".
~Teresa

Napisano: 19 sty 2012, 15:57

Mam pytanie jak czytam pracownik socjalny pracuje na grupach jako wychowawca- czy to jest zgodne z prawem skoro nie posiada wykształcenia pedagogicznego i żadnego w tym kierunku wykształcenia. To, że na studiach przygotowany był do pracy z rodzinami to nie znaczy, ze taką samą wiedzę posiada z zakresu pracy z dzieckiem- tam musi się zmagać z innymi problemami w pracy wychowawczej z innymi.
~mariola

Napisano: 19 sty 2012, 17:09

Dlatego niektórzy pracownicy maja też studia pedagogiczne itp.Ci mogą pracować.
~..

Strona 3 z 8    [ Posty: 71 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x