opiekun nocny??? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 02 lut 2009, 22:50

Pracuję w Placówce opiekuńczo-wychowawczej.U nas jest tak,ze w nocy na70 dzieci jest jedna osoba z wyższym wykształceniem pedagogicznym i jedna(na innym piętrze) osoba zatrudniona na etacie sprzątaczki, praczki lub kucharki.Osoba \"niepedagogiczna\"ma obowiązek od godz 22.00 do 01.00 w nocy opiekować się dziećmi ,następnie zejść piętro niżej i sprzątać zlecone jej miejsca.Proszę wypowiedzieć się w tej sprawie.
~Renia

Napisano: 02 lut 2009, 23:03

Renia to jest chore, ja bym sie nie zgodziła na cos takiego!!!! niech wasz przełozony poczyta dokładnie ustawe ile dzieci przypada na 1 pracownika pedagogicznego??????
~ja

Napisano: 03 lut 2009, 12:59

witam, ja pracuję w dd i nic nie zapowiada się, żeby zwolniono opiekuna nocnego (ma średnie wyksz.)
Na 36 dzieci w nocy jest wychowawca + opiekun nocny, a podczas weekendów wychowawca + ktoś z obsługi (palacz, kucharka, sprzątaczka lub kierowca
~Basia

Napisano: 03 lut 2009, 16:27

Nie ma juz opiekunów nocnych!!!!!!! U Nas jest wychowawca + opiekunka dziecięca.
~emma

Napisano: 03 lut 2009, 17:03

u nas też pracują sprzataczki ale ja jako pomoc pedagogiczna mam ruchomy grafik tzn. w dni świąteczne też pracujei jak niema dzieci to pilnuję budynku pracuję w wekendy a piątki mam wolne i muszę odpracować w jakąś niedziele
~Kinga

Napisano: 11 kwie 2009, 21:46

u nas na nocy w SOSw jest wychowawca+ opiekun nocny( zatrudniony jako pomoc nauczyciela). jak wychowawca jest chory i jest mało dzieci opiekun jest na dyżurze sam. i podobnie jak u KIngi
~betka

Napisano: 12 kwie 2009, 20:31

hmmmmmmmm....odważny ten dyrektor, kiedy na dużą grupę dzieci zostawia samego wychowawcę. U nas na nockach jest jeden wychowawca na 10 dzieci. Dzieci jest 30. Inaczej być nie moze! opiekunów w ogóle nie ma. Na dyżurach są sami wychowawcy i tak jest bezpiecznie. Dbajmy o dzieci, ale też i o siebie!
~olga321

Napisano: 15 sie 2009, 13:12

Zgodnie z ostatnim rozporządzeniem nie ma instytucji ani opiekunów nocnych ani opiekunów w ogóle. Noce ma prawo pełnić pełnoprawny wychowawca a więc co najmniej licencjat i specjalista. Więc wszyscy muszą mieć wykształcenie wyższe. Nie może sprawować opieki nocnej jeden wychowawca. U nas na 30 dzieci jest ich trzech.
~max

Napisano: 16 sie 2009, 20:42

jak to nie ma opiekunów? przeczytaj rozporzadzenie uwaznie.
~aga

Napisano: 19 sie 2009, 12:11

W rozporządzeniu jest mwa o opiekunach dziecięcych z wykszt.medycznym lub po studiach o specj.opiekuńczo-wych.Mam wrażenie ,za chodzi tu głównie o placówki dla malych dzieci lub dzieci które wymagają szczególnej pomocy.
~anna

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x