Roman ma rację. Nikt nie pisze o krzywdzie dzieci. Co nas obchodzi kara i jej wpływ na psychikę tego pana. Mnie obchodzą dzieci. Może ktoś wie co się z nimi dzieje?
~chudzik przestań już mataczyć. Przytaczasz przypadek ludzi, którzy będąc pomówieni nigdy się nie przyznali. Pan Marek O. się przyznał a wyrok się uprawomocnił. Mógł się przecież odwoływać, gdyby miał poczucie krzywdy...
Córka moich znajomych była molestowana na koloniach przez wychowawcę. Powiedziała o tym swoim rodzicom dopiero po kliku latach... Nie wiem co ja bym zrobiła takiemu panu, gdyby to spotkało moje dziecko.
Lew Starowicz: 70 proc. nieleczonych pedofilów będzie recydywistami
* Gazeta Wyborcza/Rynek Zdrowia
* 2009-07-02 13:06:00
Bez nadzoru i bez leczenia żyje w Polsce 7,5 tys. osób podejrzanych o pedofilię. Jest przepis, że można ich przymusowo leczyć, ale nie ma gdzie.
Od roku w Sejmie leży projekt ustawy, dotyczącej przymusowego leczenia pedofilów. Wszystkie kluby poselskie opowiedziały się 17 grudnia ubr. za zmianami w Kodeksie karnym zaostrzającymi kary za pedofilię oraz za wprowadzeniem kastracji farmakologicznej pedofilów - przypomina Gazeta Wyborcza.
Prace nad ustawą rozpoczęły się po wypowiedzi premiera Donalda Tuska jesienią ub. roku, że pedofilów trzeba kastrować - farmakologicznie, oczywiście. Warto tu przypomnieć również pomysł „chipowania” pedofilów, by wiedzieć gdzie przebywają. Wszystkim chodziło przede wszystkim o to, by leczyć pedofilów, a recydywę mieć pod kontrolą.
Za znowelizowaną ustawą miały iść pieniądze na ośrodki specjalne lub przebudowane oddziały szpitalne. Dotychczas niestety nie zrobiono nic w tej sprawie.
Od czterech lat jest w kodeksie karnym przepis, który daje sędziom prawo wysyłania na leczenie pedofilów po odsiedzeniu wyroku, ale sędziowie nie mają ich gdzie wysyłać. Tymczasem, w 2006 r. ofiarą pedofilów padło ponad 4 tys. dzieci, w 2007 ponad 8 tys., a w roku ubiegłym prawie 6 tys.
Jak podaje Gazeta Wyborcza na wolności jest 7,6 tys. osób podejrzanych o pedofilię. Lew Starowicz twierdzi, że 70 proc. skazanych i nieleczonych pedofilów będzie recydywistami.