do mnie ministerstwo jeszcze nie odpisało, bo nadal nie wie
na dziś funkcjonujemy w budżecie ośrodka pomocy społecznej jako zadanie zlecone przez urząd miasta, bo budżet trzeba było gdzieś wrzucić..ale czy to jest poprawne tego nie wiemy.
U nas juz przygotowania trwaja do inwentaryzacji placówki , zamkniecia obecnej i powołania nowej!! Ida zwolnienia, wielkie zmiany!!
Nowe regony, NIPy, pieczatki, nowe umowy, spisy i to wszystko do końca grudnia. A my z dziećmi przygotowywalismy taki swietny program na świeta!!
Ide na całą noc do pracy do 8 rano potem ide spać i zajrze na FORUM dopiero około 12. Pozdrawiam
w kwesti świelic ( ośrodek wsparcia dziemmego) niewiele się zmienia od stycznia rejestrowane będą przez Gminy a nie jak do tej pory Urząd Wojewódzki. Placówki już istniejące mają rok czasu na zmianę dokumentacji statut regulamin do nowej ustawy
nie rozumie tego zamieszania
który punkt ustawy mówi, że jest rok na zmianę dokumentacji? Myślę, że zamieszanie wynika stąd, że część dotychczasowych placówek podlegała pod pomoc społeczną. Ustawa o PS mówi jedynie o placówkach opiekuńczo- wychowawczych wsparcia dziennego a nie o samych wsparcia dziennego. Rozporządzenie również mówi o placówkach opiekuńczo- wychowawczych. Ministerstwo nie potrafi udzielić mi odpowiedzi, czy możemy podlegać pod OPS, czy wypinamy się z ustawy i rozporządzenia albo czy powinniśmy być samodzielną jednostką. I gdzie w klasyfikacji budżetu nas ująć, bo przecież nie w 85201, ale skoro nie tam to gdzie, czy jest inny sposób niż wrzucić nas w 85295? Ale może Ty ida, skoro jest dla Ciebie wszystko tak oczywiste przedstawisz mi jak to ma (zgodnie z prawem) wyglądać, lub przynajmniej wyrazisz swoje zdanie w tej kwestii.
Dostałam odpowiedź. Wszystko co napisali wynika z ustawy i nietrudno się znaleźć. Oczywiście wypinamy się ze standardów rozporządzenia i dotyczy nas tylko ustawa, a podmiot prowadzący placówkę musi mieć zlecenie zadania od gminy/powiatu lub uzyskać pozwolenie wójta.
piszę o ustawie o pieczy zastępczej i rozporządzeniu w sprawie placówek opiekuńczo- wychowawczych. Tak jak powiedziałam wcześniej nie usłyszałam niczego co nie byłoby oczywiste.