pod kogo podlegać będą placówki wsparcia dziennego - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 03 lis 2011, 21:09

do mnie ministerstwo jeszcze nie odpisało, bo nadal nie wie :)
na dziś funkcjonujemy w budżecie ośrodka pomocy społecznej jako zadanie zlecone przez urząd miasta, bo budżet trzeba było gdzieś wrzucić..ale czy to jest poprawne tego nie wiemy.
~ja

Napisano: 03 lis 2011, 23:43

U nas juz przygotowania trwaja do inwentaryzacji placówki , zamkniecia obecnej i powołania nowej!! Ida zwolnienia, wielkie zmiany!!
Nowe regony, NIPy, pieczatki, nowe umowy, spisy i to wszystko do końca grudnia. A my z dziećmi przygotowywalismy taki swietny program na świeta!!
Ide na całą noc do pracy do 8 rano potem ide spać i zajrze na FORUM dopiero około 12. Pozdrawiam
~Zosia

Napisano: 04 lis 2011, 0:48

Zosia, piszesz o świetlicy? mogłabyś napisać coś więcej?
~ja

Napisano: 13 lis 2011, 11:35

w kwesti świelic ( ośrodek wsparcia dziemmego) niewiele się zmienia od stycznia rejestrowane będą przez Gminy a nie jak do tej pory Urząd Wojewódzki. Placówki już istniejące mają rok czasu na zmianę dokumentacji statut regulamin do nowej ustawy
nie rozumie tego zamieszania
~ida

Napisano: 13 lis 2011, 12:52

który punkt ustawy mówi, że jest rok na zmianę dokumentacji? Myślę, że zamieszanie wynika stąd, że część dotychczasowych placówek podlegała pod pomoc społeczną. Ustawa o PS mówi jedynie o placówkach opiekuńczo- wychowawczych wsparcia dziennego a nie o samych wsparcia dziennego. Rozporządzenie również mówi o placówkach opiekuńczo- wychowawczych. Ministerstwo nie potrafi udzielić mi odpowiedzi, czy możemy podlegać pod OPS, czy wypinamy się z ustawy i rozporządzenia albo czy powinniśmy być samodzielną jednostką. I gdzie w klasyfikacji budżetu nas ująć, bo przecież nie w 85201, ale skoro nie tam to gdzie, czy jest inny sposób niż wrzucić nas w 85295? Ale może Ty ida, skoro jest dla Ciebie wszystko tak oczywiste przedstawisz mi jak to ma (zgodnie z prawem) wyglądać, lub przynajmniej wyrazisz swoje zdanie w tej kwestii.
~ja

Napisano: 07 gru 2011, 0:08

Dostałam odpowiedź. Wszystko co napisali wynika z ustawy i nietrudno się znaleźć. Oczywiście wypinamy się ze standardów rozporządzenia i dotyczy nas tylko ustawa, a podmiot prowadzący placówkę musi mieć zlecenie zadania od gminy/powiatu lub uzyskać pozwolenie wójta.
~ja

Napisano: 07 gru 2011, 16:34

do ~ja piszesz o ustawie z 12 marca 2004r.o pomocy społecznej?a wypinamy się ze standardów jakiego rozporządzenia??
~olka

Napisano: 07 gru 2011, 18:54

piszę o ustawie o pieczy zastępczej i rozporządzeniu w sprawie placówek opiekuńczo- wychowawczych. Tak jak powiedziałam wcześniej nie usłyszałam niczego co nie byłoby oczywiste.
~jakaja

Napisano: 07 gru 2011, 21:16

Przepraszam jeżeli Cię uraziłam.Dzięki za odpowiedż.
~olka

Napisano: 07 gru 2011, 22:51

nie w ogóle:) postaram się jutro zeskanować odpowiedź ministerstwa i wrzucić tu link, chyba że chcesz na pocztę to podaj.
~ja

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x