Pomoc państwa w zakresie dożywiania: Uchwała/ Program rządowy/ oceny - uwagi - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 12    [ Posty: 114 ]

Napisano: 28 gru 2013, 0:39

bez uchwały to nawet żywność unijna to tylko do 100% kryterium !!!!

~...

Napisano: 28 gru 2013, 12:41

Czy w uchwale możemy zapisać o możliwości nieodpłatnej pomocy w ramach programu (20%) przez dyrektora, jeśli wymaga się ,aby gmina przyjęła własny program osłonowy i dopiero wówczas pomoc bez przeprowadzania wywiadu może być udzielona. Ja też pracowałam nad uchwałą i oto efekt - proszę również o opinie.

Uchwała Nr / 13 /
Rady Gminy ................................................ 2013r.
w sprawie podwyższenia kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania
nieodpłatnej pomocy w zakresie dożywania w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania \"Pomoc państwa w zakresie dożywiania\" na lata 2014-2020.

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt. 15 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym ( Dz. U. z 2013r. poz. 594 z późniejszymi zmianami) oraz art. 17 ust. 1 pkt 3 i pkt 14 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej ( Dz. U. z 2013r. poz. 182 z późniejszymi zmianami.) uchwala się, co następuje:

§ 1. Podwyższa się do 150% kryterium dochodowe, o którym mowa w art. 8 ust. 1 pkt 1 i pkt 2 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej, uprawniające do przyznania nieodpłatnej pomocy w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania \"Pomoc państwa w zakresie dożywiania\" w szczególności:

1) dzieciom do czasu podjęcia nauki w szkole podstawowej,
2) uczniom do czasu ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej,
3) osobom i rodzinom znajdującym się w sytuacjach wymienionych w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej, w szczególności osobom samotnym, w podeszłym wieku, chorym lub niepełnosprawnym
- w formie posiłku, świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności albo świadczenia rzeczowego w postaci produktów żywnościowych.
§ 2. Wykonanie uchwały powierza się Wójtowi ....................................
§ 3. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku
Urzędowym Województwa Lubelskiego z mocą obowiązującą od dnia 1 stycznia 2014r.

Przewodniczący Rady Gminy .................................
~Maria

Napisano: 29 gru 2013, 0:11

uważam, że art. 96 ust. 4 ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej nie daje podstawy do wydawania uchwały w zakresie posiłku.

świadczenie niepieniężne w postaci posiłku jest czymś innym od pomocy rzeczowej - wynika to jednoznacznie z art 36 pkt 2 u.p.s. Skoro ustawodawca wyraźnie rozróżnił te dwa świadczenia to nie można dokonywać wykładni rozszerzającej i twierdzić że posiłek jest pomocą rzeczową.

Art. 96 ust. 4 u.p.s. odwołuje się do zamkniętego katalogu świadczeń - nie zwiera on świadczenia w postaci posiłku.

Tak więc w mojej ocenie podjęcie uchwały na wskazanej podstawie prawnej jest mocno wątpliwie.

~rp

Napisano: 29 gru 2013, 1:04

poza tym wszystkim art 96 ust 4 mówi o CZĘŚCIOWYM zwrocie lub CAŁOŚCIOWYM zwrocie za pomoc przyznaną pod warunkiem zwrotu.. w związku z tym jak na tej podstawie \"zwolnić\" z całościowej odpłaty , jaka w zasadzie będzie gdy rada gminy podwyższy kryterium do 150%?
~ehh

Napisano: 29 gru 2013, 11:51

A czy po podjęciu uchwały przez gminę wydatki od 100 do 150% nie będą finansowane tylko ze srodków własnych gminy ?
~Ewa

Napisano: 29 gru 2013, 12:07

ale do tej pory tez byla uchwała rg i nie finansowalismy w całosci z własnych w przedziale 100-150
~anja

Napisano: 29 gru 2013, 12:10

Do tej pory uchwały były od 150% w górę i to było finansowane ze środków własnych gminy. Ustawa mówiła, że do 150% dozywiamy normalnie
~Ewa

Napisano: 29 gru 2013, 12:14

no fakt były uchwały w sprawie zwrotów powyżej 150 , masz rację.
ale teraz skoro gmina podwyższy ale z zakresu przedm. ustawy wynika że ze śr. przekazywanych w ramach programu gminy udzielją wsparcia osobom speł. war ust. o pom oraz spełniającym kryterium 150%
~anja

Napisano: 29 gru 2013, 12:14

no fakt były uchwały w sprawie zwrotów powyżej 150 , masz rację.
ale teraz skoro gmina podwyższy ale z zakresu przedm. ustawy wynika że ze śr. przekazywanych w ramach programu gminy udzielją wsparcia osobom speł. war ust. o pom oraz spełniającym kryterium 150%
~anja

Napisano: 29 gru 2013, 12:19

Ja już nie wiem. W wyjaśnieniach ministerstwa nie jest jasno określone, kto finansuje. Ja mam obawę, że jeżeli Rada Gminy podejmie uchwałe od 100-150 to będzie finansować te osoby. Chyba, że nie podejmie uchwały i będziemy dożywiać tylko najbiedniejsze osoby . te do 100 % bo tak też może być. Podjęcie uchwały nie jest warunkiem przystąpienia do programu. Jak myślicie?
~Ewa

Strona 2 z 12    [ Posty: 114 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x