POMÓŻCIE - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 09 gru 2013, 11:07

zASADNICZA a wynagrodzenie to co innego. Pensja karcianych dodatkami stoi.
~kapek

Napisano: 09 gru 2013, 12:31

Marcinie nie czaruj, że \"nie ma problemu\" i \"bez zmian\" bo gdyby tak było, to nikogo by nie obchodziło czy pracuje od stycznia na karcie czy kp. Myślę, że \"problem\" jest. Jak duży i kosztowny to problem, to wiele samorządów dowie się z orzecznictwa sądów.

Widzę, że mimo regularnego przypominania pewnych kwestii, to jednak wracają jak bumerang.
1) art 42 kp nie ma zastosowania do KN (po 1.01.2014 dyrektor może jednak bez problemu go zastosować)
2) Istnieje w orzecznictwie jasno wyrażony pogląd, że sposoby rozwiązania stosunku pracy z nauczycielem są w pełni wyartykułowane i uregulowane w Kn (pomimo, że istnieje zapis, że w sprawach nieuregulowanych stosuje się kp). Tak więc przed 01.01.2014 inne przepisy nie mają zastosowania.
3) Przejście na kp nie musi oznaczać pogorszenia warunków pracy i płacy. Kp określa warunki minimalne. Nikt nie zabrania dyrektorom zaproponować pracownikom na kp warunków lepszych niż na kn np. \"bogaty pakiet socjalny\", samochód służbowy, laptop etc. ;) Cóż Marcinie, teoretycznie pracując na KN nie mógłbym zarabiać tyle co na kp ;).
Zgadzam się również z kapkiem wynagrodzenie to nie tylko \"podstawa\" ale również stałe składniki.
~etatysta

Napisano: 09 gru 2013, 16:42

Składniki stałe tj. dodatki funkcjonują na podstawie KN więc są obowiązkowe do 31 grudnia 2013. Od 1 stycznia 2014 obowiązują dodatki z kp i ustawy o pracownikach samorządowych. Co by rozwiać wszelkie wątpliwości. Rzecznik Praw Obywatelskich w całej rozciągłości potwierdził dotychczasowe wytyczne z ministerstwa. Jestem w posiadaniu jego odpowiedzi skierowanej do wychowawców jednej z placówek. W swoim stanowisku Rzecznik podał orzecznictwo. Zatem skarga ZNP w Trybunale odrzucona, RPO potwierdza stanowisko MPiPS potwierdza w nim, że prawa nabyte nie są absolutne to co może jeszcze się zdarzyć? Co do stałych składników - Etatysto ustala je rada powiatu a nie ministerstwo. Wysokość dodtaków jest różna w zależności od powiatu i tego też nikt nie podważa. Zatem od stycznia są one nieaktualne i tyle. Jeżeli ktoś uważa, że nie ma racji dyrektor niech kieruje sprawę do sądu pracy. Obawiam się, że pozwy nie zostaną uznane za słuszne - brak uzasadnienia. Dotyczy to zachowania pełnego etatu i wymagrodzenia zasadniczego. Co do reszty się nie wypowiadam.
~Marcin

Napisano: 09 gru 2013, 17:45

Marcinie składniki stałe są częścią wynagrodzenia zasadniczego i ich pozbawienie jest w istocie obniżeniem wynagrodzenia. To, że po 01.01.2014 przestaje obowiązywać KN nie powinno być pretekstem do obniżania wynagrodzeń. Tłumaczenie, że od stycznia dodatki nie przysługują jest cyniczne. Idąc twoim tokiem rozumowania to ustalenie np. nowej stawki minimalnego wynagrodzenia musiałoby skutkować obniżeniem wszystkim pracownikom na kp wynagrodzenia do ministerialnego minimum (Min. Kosiniak Kamysz wyobraża sobie życie za 1200 zł a TY;).
ZNP walczyło o prawa nabyte i walczyło o utrzymanie KN to ślepa uliczka. Mam gdzieś prawa nabyte ale to okradanie ludzi pod płaszczykiem zmian w ustawie. Ze zmian jakie WPROST WYNIKAJĄ z zapisów ustawy o pieczy zastępczej nie wynika, że możliwe są jakiekolwiek obniżki wynagrodzenia. Ministerstwo się na Was powoli wypina, bo pani Seredyn w odpowiedzi na interpelację stwierdziła, że problem wynagrodzeń to problem samorządów (oni chcieli tylko dobra dziecka, żeby wychowawcy mieli dla dzieci więcej czasu ;). To zaczyna być zabawne ;)
~etatysta

Napisano: 09 gru 2013, 19:33

Marcin, u nas zasadnicza będzie mniejsza. I co dalej z tym robić?
~Marianna

Napisano: 09 gru 2013, 19:41

no właśnie Marianno, u mnie tak samo
czy dostałaś informację, czy coś innego?
ile macie godzin bezpośredniej pracy z dzieckiem?
~Łucja

Napisano: 09 gru 2013, 19:45

Dostałam informację (nawet nie musiałam potwierdzić podpisem) w połowie września. 40 godz. pracy z dzieckiem.
~Marianna

Napisano: 09 gru 2013, 20:04

\"Jestem w posiadaniu jego odpowiedzi skierowanej do wychowawców jednej z placówek.\"

a możesz podac namiary? bo podejrzewam że jest to gdzies w necie zamieszczone.
~Marianna

Napisano: 09 gru 2013, 20:22

no właśnie - podaj namiary
wg mnie, jeśli obniżają nam zasadniczą to muszą nam dać wypowiedzenia zmieniające 2.01
~Łucja

Napisano: 09 gru 2013, 21:01

Jeśli zmieniają wam zasadniczą to muszą dać wypowiedzenia 3 miesiące wcześniej i dać odprawy. Nota bene naszym KN dali takowe mimo nie zmniejszenia zasadniczej.
~kapek

Strona 2 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x