Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 49 z 107    [ Posty: 1063 ]

Napisano: 01 kwie 2014, 12:06

Do asystenta 99
Pracownik socjalny jeszcze raz przeprowadza wywiad środowiskowy i daje zgodę na przydzielenie asystenta. Jak rodzina wyraża zgodę to dalszy ciąg dokumentacji dokładasz do tej samej teczki.
~Marta

Napisano: 01 kwie 2014, 13:22

czy kobieta wnosząca o alimenty na dwójke dzieci (4 i 2 lata) od ojca dzieci (nie są małzeństwem) może równiez wnioskować o alimenty na siebie?? nie pracuje, prawdę mówiąc nie jest nawet zarejestrowana jako os. bezrobotna
proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję ;)
~Asia

Napisano: 01 kwie 2014, 13:49

do Asia
asystent rodziny nie przydziela zasiłków ani żadnych świadczeń.

zadaj pytanie na forum ogólnym.

poza tym, z tego co wiem, to w OPS matka może starać się o świadczenia z funduszu alimentacyjnego jeżeli alimentacja jest nieskuteczna. Zaświadczenie od komornika musisz dostarczyć wraz z prawomocnym wyrokiem sądu przyznającym alimenty na dzieci. OPS nie wypłaca alimentów na małżonka, albo matkę/ojca dzieci.
~purpura

Napisano: 01 kwie 2014, 14:48

dofinansowanie jest, ale chyba z tego powodu już zatrudnionym asystentom nie podniosą pensji, nawet jak zarabiają najniższą krajową?
~x

Napisano: 01 kwie 2014, 15:32

ja mam nadzieje że podniosą, dofinansowanie może być tylko przeznaczone na wynagrodzenie więc muszą wydać zgodnie z przeznaczeniem, rozliczyć się na koniec roku z dotacji
~olqa

Napisano: 01 kwie 2014, 16:54

nie podniosą:) ostatnio też tak było i podwyżek brak:) u mnie to wygląda tak, że kasę moja gmina sobie odbierze jako zwrot
~muffinek84

Napisano: 01 kwie 2014, 17:02

purpura
ja nie pytalam czy moge przyznać alimenty lub coś w tym stylu. pytałam czy z punktu widzenia prawa kobieta może WNIOSKOWAC W SĄdZIE o alimenty na siebie też jesli nie byli małżenstwem
a pozniej jesli alimentacja bezskuteczna to fundusz al, wiem
~Asia

Napisano: 02 kwie 2014, 14:18

z tego tytułu że OPS dostał dofinansowanie nie mają obowiązku podniesienia płacy. Dopytywałem i przerabiałem ten temat we własnej \"firmie\" wiele razy. Mało tego jeśli zarabiacie najniższą krajową to koszt utrzymania pracownika wynosi 25000 z groszami (brutto brutto)rocznie, więc jeśli ops prosił o dofinansowanie w pełnej kwocie czyli 30000 a doststał dof w kwocie 28039. zostaje 1600 w moim przypadku kwota ta przekazana jest w formie nagrody na koniec roku. Pracując na umowę o pracę korzystam ze wszystkich świadczeń i dodatków i nie są to małe pieniądze, ale to kwestia indywidualna gmin/miast. Pracownik zatrudniony w OPS dopiero po przyznaniu dofinansowania czyli powiedzmy od 1 kwietnia całości kwoty dof też nie może otrzymać bo koszt brutto brutto miesięcznie nie może przekraczać 2500zł daje to kwotę do ręki około 1600zl, jeśli dostaniecie mniej dopytajcie najlepiej księgowej. W pierwszym roku nie wiedziałem o tym i nie było takiego żeby mi powiedział. dziś to ja mówię wam:)
~nowy na forum

Napisano: 02 kwie 2014, 15:09

do osób pracujących na etacie na umowę o pracę: macie zadaniowy wymiar pracy czy w godzinach urzędowania Ośrodka? Jeżeli to drugie, to JAK spotykacie się z dziećmi, które np wracają o 14 bądź 15 ze szkół??

~purpura

Napisano: 02 kwie 2014, 15:46

Miałam rodzinę z taką choroba, jednak mieli świadomość co to za choroba- najgorzej miało najmłodsze dziecko i matce zależało, by nie budziło się w nocy i nie drapało do krwi. Uświadamiałam też, że jeśli cała rodzina się nie wyleczy, to problem będzie narastał, inne osoby mogą się też zarazić (ja też) i mieć do nich pretensje (dzieci przecież chodzą do szkoły, a chyba nikt nie chce \"rozgłosu\" pod nazwą: w tej rodzinie jest świerzb!!), zdobyłam numer do dermatologa i klientka umówiła się już sama na wizytę. Po zastosowaniu się do wskazówek lekarza choroba ustąpiła i dotychczas nie powróciła. Dla \"komfortu psychicznego\" mam przy sobie coś do dezynfekcji rąk- po każdej wizycie przemywam ręce, unikam kontaktu ręka-ręka. Od ponad pół roku nie zaobserwowałam u siebie zmian chorobowych. Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam
~Nova123

Strona 49 z 107    [ Posty: 1063 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x