PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 110 z 121    [ Posty: 1202 ]

Napisano: 05 lis 2011, 15:28

Cały czas mnie jedno zastanawia i może przeoczyłem. Marcinie piszesz często o tej samotnej walce w sejmie. Czy jeździłeś też i rozmawiałeś z wojewodami, prezydentami miast itp. aby oni usiedli na tym do czego za niedługo będą zobowiązani. Tak naprawdę to oni będą musieli jakoś sobie poradzić z tym że ich placówki będą miały problem z dalszym funkcjonowaniem i oni będą dzielić kasę na dzielenie placówek i oni będą ....
Czy ty tam też jakoś próbowałeś ?
~ale jaja

Napisano: 06 lis 2011, 14:18

Tak próbwałem. Z politykami jest zawsze tak samo. Rok temu mało kto chciał rozmawiać. Teraz wiem jedno. Samorządy będą realizowały tylko zadania obligatoryjne. Wszelkie zapisy fakultatywne nie będą realizowane. W sejmie byli przedstawiciele Związku Gmin Powiatów Polskich (może nie taka dokłądnie nazwa) ich zdanie było zgodne z naszym. Efekt taki jaki znamy. Z raportu NIK odnosnie zatrudninia pracowników socjalnych w gminach wynika, że w co drugiej gminie liczba pracowników socjalnych powinna natychmiast zostać podwojona. Efekt jest taki, że NIK swoje a wójtowie, burmistrzowie i prezydenci swoje. Być może gminy zaczną protestować jaz zaczną płacić za pobyt dzieciaków w placówkach. Teraz kiedy problem jest \"daleko\" nikt się tym nie przejmuje. Moje krytyczne wypowiedzi dotyczyły naszego środowiska. Z życia wiem, że jeżeli samo sobie czegoś nie wywalczę to nikt mi tego nie poda na złotej tacy. Moje niezadowolenie było spowodowane tym, że przed 1,5 rokiem nikogo z placówek sprawa nie zainteresowała. Wierz mi, że informowaliśmy jako Koalicja wiekszość placówek 60% na pewno i słyszeliśmy albo zdziwienie albo nas olano. Teraz mamy niepewność tego co bedzie po 1 stycznia. Jak wzrosną koszty w placówkach, jakie będzie przełożenie na codzinność i tak już trudną. Jakie zadania spadną na dyrektorów. Z tymi, których znam i rozmawiam wynika jedno. Organ prowadzący już teraz mówi nie liczcie na większe pieniądze, nie mamy na to kasy, drogi trzeba budować. Wybory już za 3 lata więc czas myśleć o ponownym wyborze. Infrastruktura jest zawsze ważniejsza niż nasza działka. Mam nadzieję, że teraz kiedy marszałkowie, prezydenci, wójtowie zaczną dokłądniej przyglądać się nowej ustawie coś drgnie. Oby tylko na lepsze.
~Marcin

Napisano: 06 lis 2011, 19:09

Więc jednak jesteś dyrektorem. Mnie nikt nie poinformował o szykujących się zmianach o co mam pretensje głównie do związków czyt. ZNP no i do siebie oczywiście. Szkoda bo mam kilka opon po ostatniej wymianie na zimowe i można by je spalić pod sejmem.
~S

Napisano: 06 lis 2011, 22:17

Słusznie Marcin, mieliśmy zalecenia NIK-u co do zwiększenia ilości kadry mamy 15 wychowanków na 1 wychowawcę, przedłożyliśmy to w starostwie, mieli to gdzieś, a szczęśliwie już odwołany pan starosta powiedział mi wówczas : \"wie pani szpital, drogi - to są ciekawe tematy, ja też bym wolał komuś zapłacić (czytaj zewnętrznemu powiatowi), żeby w mieście nie było domu dziecka\".
Wiara w dobrą wolę decydentów jest co najmniej nierozsądna...
~Ewa

Napisano: 07 lis 2011, 11:13

Jeżeli wszyscy będą płacić zewnętrznemu powiatowi to dzieci wyślemy chyba na Ukrainę.Myślę,że tam koszty utrzymania wychowanka będą dużo niższe i nasze samorządy dopną budżet.
~S

Napisano: 07 lis 2011, 11:55

jest to jakiś pomysł
~casus

Napisano: 07 lis 2011, 12:03

Marcin ja też mówię o placówkach, a ponieważ nasze dzieciaki w wiekszości przychodza lub trafiają do rodzin zastępczych to ocieram sie o ten temat.

Wczoraj miałam okazje wymienić się poglądami na tematy pomocy z ludzmi z województwa pomorskiego. Nastroje wśród ludzi są bardzo kiepskie.
~Marianna

Napisano: 21 lis 2011, 23:39

No to czekamy co dalej będzie wesoło. Może Polko cos poradzi.
~Iga

Napisano: 22 lis 2011, 14:31

Może jak zlikwiduja domy dziecka , dzieci trafią do normalnych domów zaczną normalnie żyć,uczyc sie anie krasc , cpac koło garazy.Chory system wychowawca boi sie wychowannka,godz 16 wychowanek idzie do:kolezank lub kolegi do 21,jeden wychowawca na piętro ale wszyscy siedzą na jednym a w tym czasie dzieci ucza wychowania seksualnego ,zachodzi w ciaze i odsyłaja 16-kę do pogotowia opiekunczego paranoja
~tytus

Strona 110 z 121    [ Posty: 1202 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x