PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 114 z 121    [ Posty: 1202 ]

Napisano: 04 gru 2011, 20:09

nie zgadzam się Marcin uważam że przy większej ilości dzieciaków z uzyskanego tortu wykroisz większy kawałek.
i zastanawiam się jak to liczysz
3200 x 14 = 44,800
pensja na poziomie 3000 to 4200 brutto,
minimum 5 wych, czyli 4200 X 5 = 21000
zostaje 23800 i tak żywność 6300 zostaje 17500, koszt ogrzewania wody i światła to 7000 zostaje 10500. zakładasz do tego zatrudnienie specjalistów załóżmy trzy osoby pensje na poziomie 2000 jak znajdziesz to dasz im 6000. ok pozostaje 4500. i masz to na remonty, zakup leków podręczników i innych składowych życia codziennego.
a zapomniałem 1200 mc na zakup odzieży.
a kto zajmie się pracą logistyczną, kadry, finanse itp.
zgadzam się z etatystą.
w systemie jest miejsce dla rodzinnych jak również instytucji, tych małych i dużych, wszystko zależy od organizacji wewnętrznej i od zaangażowania w prace całej kadry pracującej w instytucji a nie tylko od dyrektora.

~Damian

Napisano: 04 gru 2011, 20:46

Damian nie pisałem o pensji netto tylko brutto. Po drugie nie napisałem o zatrudnianiu na cały etat specjalistów. Chyba jest logiczne, że 5 specjalistów dla 14 dzieciaków to troszkę za dużo. Co do żywności przt stawce 10 złotych dziennie wydajesz 140 złotych zatem miesięcznie to 4200. Z doświadczeń małych placówek jakie znam wynika, że jest tam bardzo racjonalne podejście do żywienia. Jak z obiadu został makaron to wieczorem odgrzewaamy go z jajkiem i jic się nie marnuje. Jak w domu. Chleba nie wyżucamy tylko robimy grzanki itp. Koszty ogrzwania i światła to nie jak napisałeś 7000 złotych no chyba, że opalasz dom olejem a nie gazem lub z sieci miejskiej. Wtedy koszt roczny wynosi 10000 złotych. Remontów przez 3 lata nie masz bo zajmujsze nowy budynek z minimum 3 letnią rękojmią. Podreczniki na cały roku to kwota 5000 złotych itp. Analizę kosztów stałych placówki stacjonarnej na 30 dzieciaków w kalsycznym dużym budynku u nas start pałac i dobudowane skrzydło przedstawię tak 50 000 litrów oleju x 4,20 = 210 000 złotych. Jak palimy miałem to wtedy spadają koszty do 80 000 złotych. Zgadzam się, że miejsce jest dla wszystkich, tych co się przekształcą w domy 14 osobowe, 30 w funkcjonalnych budynkach. Oby tylko w końcu ktoś zauwazy, że reformuje się nas od 12 lat a tka naprawdę nie pracuje się z rodziną i doprowadza do sytuacji kiedy dziecko trafia do placówki. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 04 gru 2011, 21:55

Wniosek z tego jeden. Niezależnie od podstawy zatrudnienia pensje w placówkach mogą być uczciwe i znajdować się w okolicy \"średniej krajowej\" nie powodując większych kosztów dla samorządów. Więc zamiast dyskutować o wyższości KN nad KP lub odwrotnie po prostu wskażmy problemy generujące nieuzasadnione koszty. Problem polega jednak na tym, że znając naszych decydentów taka inicjatywa (bez zagwarantowania poziomu płac tak jak to jest w KN) skończyłaby się niechybnie cięciem kosztów utrzymania wychowanka ;). Przecież nie wypada żeby \"jakiś tam\" wychowawca zarabiał więcej niż pan/pani urzędnik.
~etatysta

Napisano: 04 gru 2011, 23:24

Marcin nie pisałem o jakiejś pikiecie kilku smutnych nauczycieli tylko prawdziwej demolce takiej jak robią górnicy. Może użyczyli by nam narzędzi i dynamitu. Ja mam opony i benzynę do kosiarki. Można podpalić opony i zrobić koktajle Mołotowa. Wizerunkowo (dużo o tym piszesz) byłoby dobrze gdyby znalazł się jakiś ochotnik do podpalenia siebie.Taki akt samospalenia będzie świadczy o naszej determinacji. Jajka są teraz tanie ale gorzej z pomidorami strasznie poszły w górę,są jednak dużo twardsze niż w lecie więc nawet szybę można takim wybić. Pomysły są, ludzie są chętni trzeba tylko szczegóły dograć.
PS Dla Solidarności brawa, nawet nie wiedziałem,że się pozytywnie wypowiedzieli o takim g....Dbajmy o wizerunek.Śmiechu warte.Przecież ,żeby obrzydzić Domy Dziecka pracuje cały sztab ludzi. Zresztą zacznij od siebie. W mojej placówce słowa bidul nie słyszałem od jakichś 10 lat...A to smutne określenie co rusz się tu pojawia.
~S

Napisano: 05 gru 2011, 0:23

~S jesteś krytykiem wszystkiego
~Spartan

Napisano: 05 gru 2011, 0:41

NIEPRAWDA!!!!! KŁAMIESZ!!!!!
Krytykuję tylko :ustawę o pieczy, PSL, NSZZ Solidarność, Rząd Tuska,p. Fedak, poprzedni sejm, poprzedni senat, lobbystów, satanistów, cyklistów, Tomasza Majewskiego(mistrza olimpijskiego-za wypowiedź o piłkarzach), Tomasza Polkowskiego za to ,że przestał być dla mnie autorytetem,wszystkich co używaja słowa bidul, Ewę ( za to ,że pisze o karcianych jak o wampirach) ludzi co psują rynek pracy godząc się na głodowe pensje,trenera siatkarzy(za to,że nie wpuścił Zatorskiego nawet w jednym meczu) no i może jeszcze na kilka tematów bym się chętnie krytycznie wypowiedział ale spać mi się zachciało. Szanuję wszystkich nawet tych co ich krytykuję.Marcina też i Ciebie Spartanie też choć muszę teraz skrytykować Twój login.Biorąc pod uwagę co mieszkańcy Lakonii robili z dziećmi ,które urodziły się ułomne fizycznie lub umysłowo(przypomnę ,że zrzucali ze skały) i jednocześnie pracując pewnie czasem z takimi dziećmi powinieneś zmienić login.Zaproponuję Ci np Anty- Spartan, lub Dobry Spartan.
~S

Napisano: 05 gru 2011, 1:06

cyt:...krytykuję ludzi co psują rynek pracy godząc się na głodowe pensje..)
~S~ dostałam pracę w WPOW po wielu staraniach ,bo bezrobocie u nas sięga 21%. Stawałam do konkursów, produkowałm się przed jaśnie wielmożnymi. Teraz pracuję na 3/4 etatu i ciesze sie, że mam dokąd wyjść z domu. Studiuję na kolejnej podyplomówce i szkag mnie trafia jak z KN wychowawcy za tę samą pracę dostają 4370 brutto!!! Zostają na tych swoich socjalistycznych osiągnieciach zawodowych i brylują jakby byli wszechwiedzącymi. Do dyrygowania to wy się nadajecie ale nocniki to wam śmierdzą?. Czasy się zmieniają i zasady rynkun pracy tez sie zmieniają- nie wolno ci krytykować i gardzić mną, że zgodziłam, sie na taką głodową stawkę . Chciałabym zobaczyć jak ty prężysz się i wijesz na konkursie o pracę!!! Dobrej nocy- zamiast czuwać nad spokojnym snem dzieci pewnie siedzisz i zagladasz w internet!!!
~Zosia

Napisano: 05 gru 2011, 2:00

~S krytykujesz ustawę całą czy część czy może tylko ten fragment dotyczący Ciebie ludzie tu piszą co zrobili za co mam wielki szacunek oni próbowali a Ty co zrobiłeś poza krytyką i próbą ośmieszania?
~Spartan

Napisano: 05 gru 2011, 11:50

Nic nie zrobił.Wylewa tylko swoje frustracje tutaj.
~........

Napisano: 05 gru 2011, 14:36

Ej Zosia, Zosia. Weź dziewczyno poczytaj swoje przemyślenia na forum i zastanów się - wkurzasz się na ludzi, którym zabierają - a nie na tych co ci gów..no dają. A jakby ci teraz ktoś obciął pensję to byś się cieszyła czy narzekała?
~pele

Strona 114 z 121    [ Posty: 1202 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x