PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 118 z 121    [ Posty: 1202 ]

Napisano: 18 gru 2011, 12:56

Marianno bardzo mi zależy, czy mogłabyś mi podać przepis regulujący fakt,że KN należą się większe fundusze na dokształcanie.Będę bardzo wdzięczna
~Agni

Napisano: 18 gru 2011, 13:10

no właśnie podyplomówka z organizacji pomocy społecznej już się nie przyda!!!!od 2012, żeby zostać dyrektorem nie trzeba tego mieć
~Milena

Napisano: 18 gru 2011, 13:38

A poza tym po co tak naprawdę w naszej branży się dokształcać, chyba że na kierunku \" Nowe techniki obsługi mopa\":) Musimy zapewnić naszym kilentom podstawową opiekę i jako personel pomocniczy mamy nawet zbyt wysokie kwalifikacje.
~mirek

Napisano: 18 gru 2011, 13:43

dyrektorem,kierownikiem,szefem..
~....

Napisano: 18 gru 2011, 19:37

Do Agni
W ustawie z dnia 26 stycznia 1982 roku Karta Nauczyciela art. 70a ust. 1. stanowi, że w budżetach organów prowadzących szkoły wyodrębnia się środki na dofinansowanie doskonalenia zawodowego nauczycieli z uwzględnieniem doradztwa metodycznego w wysokości 1% planowanych rocznych środków przeznaczonych na wynagrodzenia osobowe nauczycieli. Jednocześnie ustawodawca zastrzegł, że przepis ten nie obejmuje finansowania publicznych placówek doskonalenia nauczycieli i bibliotek pedagogicznych, prowadzonych przez jednostki samorządu terytorialnego. Środki te mogą być również przeznaczone na dofinansowanie kosztów obniżenia obowiązkowego wymiaru godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych nauczycielom dyplomowanym, którym powierzono zadania doradcy metodycznego. Wysokość tych środków nie może przekroczyć 20% ogółem planowanych rocznych środków przeznaczonych na dofinansowanie i dokształcanie.
Podziału środków przeznaczonych na dofinansowanie doskonalenia zawodowego nauczycieli dokonuje się po zasięgnięciu opinii związków zawodowych zrzeszających nauczycieli.

~Adam

Napisano: 18 gru 2011, 21:53

Do Agni
odnośnie zakładowego fundusz szkoleniowego z KP

\"USTAWA
z dnia 20 kwietnia 2004 r.
o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (wraz z pózniejszymi zmianami)

Art. 67.
1. Pracodawcy, w ramach posiadanych środków, mogą tworzyć zakładowy fundusz szkoleniowy, zwany dalej \"funduszem szkoleniowym\".

2. Fundusz szkoleniowy jest przeznaczony na finansowanie lub współfinansowanie kosztów kształcenia ustawicznego pracowników i pracodawców.

3. Fundusz szkoleniowy może być tworzony przez więcej niż jednego pracodawcę na zasadzie porozumienia.

4. Utworzenie, funkcjonowanie i likwidację funduszu szkoleniowego reguluje układ zbiorowy pracy lub regulamin funduszu szkoleniowego.

Art. 68.
1. Dochodami funduszu szkoleniowego są:

1)wpłaty pracodawców, zgodnie z postanowieniami układu zbiorowego pracy lub regulaminu funduszu szkoleniowego, w wysokości nie niższej niż 0,25 % funduszu płac;

2) inne wpływy.

1a. Wpłaty, o których mowa w ust. 1, obciążają koszty działalności pracodawców.

2. Wydatkowanie środków funduszu szkoleniowego następuje na podstawie postanowienia pracodawcy w uzgodnieniu z pracownikiem kierowanym na szkolenie.\"
~Marianna

Napisano: 05 sty 2012, 1:22

Dziękuję za przytoczone przepisy.Niestety u nas w placówce to wygląda inaczej.Pracuję 16lat, za wszelkie dotychczasowe formy kształcenia sama płaciłam lub były one z funduszy unijnych. W tym roku rozpoczęłam oligofrenopedagogikę, wystąpiłam o dofinansowanie.Niestety nie dostałam ani grosza,ani decyzji na piśmie od dyrektora. Całą sumę otrzymał pracownik socjalny, który jeździ na drugi koniec Polski na szkolenie EFS, by zrobić pierwszy stopień specjalizacji. Ma zwracane z unii za szkolenie, podróż i nocleg. Jednak jeździ sypialnym, wiec przekracza przyznaną stawkę i właśnie na dojazdy sypialnym dyrekcja przyznała mu pieniądze.Jest mi bardzo przykro z tego powodu i zastanawiam się, gdzie mogę się odwołać.
~Agni

Napisano: 05 sty 2012, 10:16

Zostań socjalną ale pewnie nie możesz.
~Ewa

Napisano: 20 sty 2012, 14:16

~Wych

Napisano: 20 sty 2012, 16:32

Gołosłowie.Decyzje juz zapadły.
~Teresa

Strona 118 z 121    [ Posty: 1202 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]