~~er powyżej to jest mój komentarz i wnioski do artykułu, który zamiescił ~~Z., a twoja opinia o mnie mało mnie interesuje w kontekscie merytorycznych aspektów poruszonej sprawy
Dzidka,
1.
\"ustawodawca nie daje trzeciemu sektorowi szans na rozwój\"
Ależ ustawodawca daje wolność w stowarzyszaniu się, wyboru aktywności itp.
Problem jest coraz silniejsze zawłaszczanie tej przestrzeni przez polityków wszelkiej maści, dużych organizacji dysponujących kasą publiczną. W wieku OPS-ach powstały przecież (i powstają) NGO zakładane przez pracowników, mając zagwarantowany dostęp do publicznych pieniędzy na działalność. Jeśli więc, zgodnie z projektem MPiPS część zadań OPS-ów, w tym pracę socjalną, deleguje się do NGO, to przecież do \"swoich\" NGO. Część osób po restrukturyzacji zmieni tylko formalnie pracodawcę.
2.
\"narzędzie do pracy socjalnej w postaci koncesji na rozpoczęcie działalnosci gospodarczej w zakresie pracy socjalnej\"
Dzidka, a kto Ci broni założyć działalność gospodarczą pt. Praca socjalna? Nawet e-mailem możesz to zrobić w jeden dzień nie płacąc nawet złotówki. Dostaniesz także obniżoną składkę ZUS w pierwszych 2 latach. Jeśli tylko znajdziesz klientów, to działaj
Ja jestem przeciwny koncesji na takie usługi, bo niby z jakiej racji? A poza tym, gdyby teoretycznie takie koncesje powstały, to trzeba mieć sporo kasy na wykupienie takiej koncesji + spełnić jakieś chore wymogi powstałej w tym celu \"czapki\".
No, ale załóżmy, że coś takiego mogłoby powstać. To jak chcesz zmierzyć pracę socjalną, jej efekty, żeby wystawić fakturę za usługę?
Aha, w pkt 1. zapomniałem dopisać, że są tak silne zewnętrzne NGO-sy, którym kasa publiczna należy się jak psu kość I to one stanowią lobby zmian w pomocy.
to po co ty dzidka na proteście była - taż ci protestujący to przeca nie chcą żadnych zmian - to jest sól i kościec skostniałej i patologicznej pomocy społecznej, tworzącej patologicznych klientów pomocy społecznej, którym wszystko się należy od becika po pochówek poprzez wyprawkę szkolną, obiadki, zasiłki, zapomogi, kursy i Bóg jeden wie co tam jeszcze - a ty protestujesz i chcesz się prywatyzować - wybierz dzibar wybierz
MINISTERSTWU I PANI K ROŚNIE NOS BARDZO. MIAŁO NIE BYĆ AGENCJI, ZMIANA NAZW TEŻ WYDAWAŁA SIĘ NIEKONIECZNA A JEDNAK .... \"KONSULTACJE\" TRWAJĄ A KARWANA JEDZIE DALEJ. WKRÓTCE UJRZYCIE NA WŁASNE OCZY CO O WAS SĄDZĄ I JAK POWAŻNIE PODESZLI DO ZGŁOSZONYCH KONKRETNYCH UWAG DO PROJEKTU I CO OZNACZA DIALOG PISEMNY ZE ŚRODOWISKIEM POMOCY SPOŁECZNEJ !!!! NO I WRESZCIE DLA ORĘDOWNIKÓW TYCH ZMIAN CO JESZCZE NIE WIEDZĄ LUB NIE CHCĄ WIEDZIEĆ CZEMU ZMIANY TE MAJĄ SŁUŻYĆ - OTWORZĄ SIĘ OCZY SZEROKO !!!!
Z. aby zmierzyć brakuje narzędzi, a to tak jak w przypadku usług w innych zawodach reguluje ustawodawca dlatego tak intensywnie dopominam się o zaprzestanie dyskryminowania profesji pracownika socjalnego i tak jak w przypadkuinnych zawodów stworzenie warunków do realizowania profesjonalnej pracy socjalnej pod szyldem pracownika socjalnego, a nie przykrywką OPS czy instytucji charytatywnych
Widzisz Dzidka, rzecz w tym, że jest wolny, konkurencyjny rynek. Dlatego takie niemierzalne usługi, jak praca socjalna opłacane są z kieszeni podatników.
Albo inaczej: ustawodawca nikomu nie pisze cennika za usługi, każdy podmiot sam sobie pisze. Ustawodawca określa natomiast kryterium dochodowe na podstawie koszyka, dla wypłacanych świadczeń pomocowych z publicznej kasy.
Zwróć uwagę, że praca socjalna, choć bardzo ważna, nie nadaje się na usługę wolnorynkową, bo biedny klient Ci nie zapłaci za nią.
Ja nie wiem, jak Ty sobie to wyobrażasz. Załóżmy, że prowadzisz niezależną działalność gospodarczą pt. Praca socjalna. No to komu wystawisz rachunek? Na jakiej podstawie? Kto zweryfikuje efekty Twojej pracy?
W tym rzecz Z., że ja sobie to wyobrażam i wiem jak to zrobić, ale nie zamierzam się swoją wiedza dzielić bo tu już zaczyna się właśnie wolny rynek, a więc jeżeli się podzielę się swoim doświadczeniem w praktyce to na zasadzie wyłączności za moją zgodą ( a więc tylko ode mnie będzie zależało czy każe sobie za usługę zapłacić czy też wykonam ją za darmo.
Twoja wyobraźnia w tej kwestii szwankuje Z. ponieważ myślisz jak socjolog, a jak zaczniesz rozumować w kategoriach strikte pracy socjalnej i rozumiejąc co to w istocie jest praca socjalna to łatwo pojmiesz jakie dzialalność gospodarcza stwarza dla mojej profesji korzyści ( wybór, urozmaicenie, rozwoj itd) natomiast dla gospodarki rozkwit:)