z karty na kodeks - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 10 z 19    [ Posty: 186 ]

Napisano: 08 mar 2013, 13:19

Podałem podstawy. Średnie nauczycielskie są obligatoryjne i w przypadku jej zaniżenia samorząd musi wypłacić dodatek wyrównawczy za cały rok. Warunek cała grup poszczególnych stopni awansu musi je osiągać. Dziwi mnie, że nie macie u siebie dodatku za trudne warunki pracy - dotyczy KN. U nas jest to 10%. Znam placówki gdzie jest to określone kwotowo. Decyduje o tym uchwała rady powiatu. Tak swoją drogą Marianno strasznie długo trwało dojście do mianowanego. Kumam, że załapałaś się na przerwy pomiędzy poszczególnymi stopniami. Tak czy siak, wpisy na forum potwierdzają, że coś nie jest ok z tym systemem wynagradzania. Jedynym plusem, powtarzam jedynym będzie ujednolicenie systemu wynagradzania. Pytanie jak to będzie wyglądało w praktyce. Każdy powiat określi swoje zasady i obawiam się, że będą one bardzo różna. Takie życie zgotowali POlitycy. Następstwem zniesiania KN będzie także obniżenie środków na dokształcanie. Nie sądze aby organy prowadzące przekazały te środki na paragraf związany ze szkoleniem pracowników samorządowych.
~Marcin

Napisano: 08 mar 2013, 13:24

teraz bez stażu dostaniesz to co ci dadzą:)
~?

Napisano: 08 mar 2013, 14:58

Do xyz -ale o jaki żart Ci chodzi? Zobacz z kim rząd \"konsultował\" uopz. To tak jakby gepard konsultował z lwem czy mają zjeść antylopę teraz czy później. Antylopy nikt nie pytał co ona na to. Owoce ustawy zbieramy już dzisiaj. Przez to że musieliśmy ograniczyć liczbę dzieci z 36 do 30 samorząd przymusza dzieci kończące 18 lat do opuszczenia placówki. W ten sposób jedna nasza podopieczna trafiła do DPS zamiast się jeszcze uczyć. Ale jest sukces! W POW na pewno jest mniej dzieci. U nas 30 zamiast 36 i co najmniej kilkoro w innych instytucjach czeka na miejsce. Ale nagrody można będzie przyznać w ministerstwie bo na bank w POW-ach liczba dzieci się zmniejszyła. Myślę, że powinni p. F. taką nagrodę przyznać.
W 2020 dd będą 14-osobowe a stąd już krok do likwidacji. Pozostaje tylko jeden problem-( malutki) dzieci! Przecież ich nie ubywa. Asystenci mogą stanąć na głowie jak nauczyć ludzi gotować zupę ale do garnka nic tam nie włożą. Bieda jest i będzie, a bieda lubi alkohol.
~Leon

Napisano: 08 mar 2013, 15:17

kn te wasze awanse spreparowane to do kosza można wrzucić, aktywni i świetni jak papierologię tworzyliście, a po awansie NIC, ZERO! tylko dla kasy robiliście te papiery! POKAŻCIE MI KOGOŚ KTO TEGO AWANSU NIE ZROBIŁ, NAJGORSI PRACOWNICY SĄ TERAZ DYPLOMOWANYMI. TO DOPIERO OBCIACH!NIE CHWALIĆ MI SIĘ TYM, DO ROBOTY SIĘ ZABIERAĆ!
~bolek z kp

Napisano: 08 mar 2013, 15:35

bolku,a tabletki ty już dzisiaj brał?
~anty bolek

Napisano: 08 mar 2013, 15:53

Szanowny kolego , ty już dziś wiesz, że to ,,ujednolicenie\" spowoduje ogromne rozbieżności w zarobkach.Bogaci zapłacą więcej , biedni b.słabo.Wychowawca na tych samym stanowisku,w różnych powiatach ,zarobi różne pieniążki. Spotęguje to złość,frustrację i pytania dlaczego tak ma być. A nasi ,,dobroczyńcy\" w dalszym ciągu będą mówić o wielkim prestiżu społecznym zawodu nauczyciela (oczywiście przed Dniem Nauczyciela lub przed wyborami). Pozdrawiam i zdrowia życzę.
~do marcina

Napisano: 08 mar 2013, 15:55

Marcin ... średnia ministerialna to brutto za cały rok z wszelkimi dodatkami (w tym nagrody) podzielone przez 12

policz głośno ile z dodatkami w Twojej placówce dostaje brutto ! wychowawca KP ... ile wynosi średnia wg kryterium ministerstwa i co wychowawca w sensie zawodowym sobą reprezentuje (staż pracy, wykształcenie i formy dokształcania)

i podaj jakie masz kwoty do stawki zaszeregowania wychowawcy

wówczas będziemy mogli porównywać co i jak
~Marianna

Napisano: 08 mar 2013, 15:56

Leonie dzieci to nie problem. Skorzystajmy z doświadczeń innych krajów. 10.000 dzieci rocznie trafiało do niedawna z Rosji do rodzin adopcyjnych USA. Rosjanie mają jeszcze 600 000 sierot, więc u nich rozwiązanie problemu zajmie więcej czasu niż u nas.
Reforma zakładała zwiększenie liczby adopcji, więc gdyby w Polsce osiągnięto takie wyniki jak w Rosji, to w dwa lata \"wyeksportowalibyśmy\" za granicę wszystkie dzieci z placówek. Do tej pory \"eksportowaliśmy\" jako kraj bezrobotnych do Anglii i Irlandii, teraz możemy \"wyeksportować\" dzieci z domów dziecka np. do USA (rynek chłonny a Rosjanie już nie chcą, więc przed Polską duże możliwości).

uopz konsultowano również z ZUSem i KRSem. Pierwszy nie miał nic do powiedzenia. Drugi nie zostawił suchej nitki na projekcie ustawy. I tak tą opinią nikt się nie przejął. Ustawa przeszła w prawie niezmienionym kształcie, bo trzeba było przed wyborami \"ciemnemu ludowi\" pokazać jakąś reformę. Ciekawe kto jest autorem tej ustawy i gdzie ona fizycznie powstawała.
To gniot, który zdemolował dotychczasowy system prawny. Wprowadził szereg niezamierzonych zmian np. \"niechcący\" unieważnił wiele rozporządzeń.

Marianno nie wiem gdzie Ty pracujesz, ale średnia zarobków wychowawcy na KP to 1800 brutto (tych co znam mają nawet 1600 brutto). Niektórzy na \"wiecznych\" stażach z UP. Jeśli uważasz, że na KP tak dobrze płacą, to nie rozumiem o co ta cała batalia przeciw likwidacji KN. Uważam, że praca w placówkach jest ciężka i powinna być odpowiednio wynagradzana. To, że ktoś zarabia 2250 na stażu i po licencjacie to bardzo dobrze. Jest po studiach ma odpowiedzialną pracę i nie powinien zarabiać tyle samo co np. sprzątaczka po podstawówce. Jak wcześniej pisałem 4000 brutto to średnia pensja specjalisty w Polsce. Tyle samo powinien zarabiać wychowawca ze stażem. U nas jak zwykle jest wszystko na głowie. wychowawca zarabia tyle co sprzątaczka, dyrektor tyle (albo mniej) co wychowawca na KN, a \"średnia krajowa dyrektorska pensja\" (ok. 8000 brutto) to pułap nieosiągalny dla większości dyrektorów placówek op-wych. Do 2020 problem placówek sam się rozwiąże bo nie będzie chętnych do pracy. Ju teraz lepiej płacą w Biedronce czy Lidlu na kasie niż w domu dziecka wychowawcy.
https://www.careego.pl/414/praca-w-biedronce/
~etatysta

Napisano: 08 mar 2013, 16:11

chcę pokazać że odwieczny argument że KP mało zarabia w stosunku do KN jest nieprawdziwy ... poszperaj dokładniej ile zarabiają Twoi znajomi ... jak ja zaczęłam się tym interesować to mi się oczy otworzyły

od KN przynajmniej czegoś się wymaga
~Marianna

Napisano: 08 mar 2013, 17:13

Od pracowników na KP i KN wymaga się tyle samo. Zakres obowiązków jest taki sam. Różnica jest w stażu i ewentualnych dodatkowych kwalifikacjach. Często jednak na KP pracują dawni wychowawcy na KN. W niektórych powiatach już dawno wręczono nowe umowy, a wiele osób \"postawionych pod ścianą\" \"zdecydowało się\" za \"porozumieniem stron\" podpisać nowe umowy na KP.
Na KP w domach dziecka przeważnie zarabia się mniej niż na KN. Jak ktoś pracuje np. po 55 godzin tygodniowo to może faktycznie zarobi więcej. A może są powiaty, które faktycznie tak dobrze płacą?
Kiedyś na tym forum ktoś na KP napisał, że poszukuje informacji o powiecie gdzie wychowawcy na KP zarabiają tyle co na KN, bo starosta im powiedział, że jak znajdą choć jedno takie miejsce w Polsce to ich zrówna płacą. I co? I nikt się nie odezwał ;)
Nie ma złudzeń, że będzie lepiej. Rządzą nami liberałowie, więc trzeba przyjąć ich punkt widzenia. To rynek wycenia naszą wartość jako pracownika. W domu dziecka nie potrzebni są specjaliści tylko pracownicy pomocy i obsługi, więc takim pracownikom nie będzie się płaciło jak specjalistom. No i co to za specjalista za 1800 brutto? Powierzyli byście np. zaplanowanie przyszłości swojego dziecka takiemu specjaliście? Do jakiego lekarza specjalisty woleli byście pójść z własnym dzieckiem? Do tego u którego wizyta kosztuje np. 5 zł czy do tego u którego wizyta kosztuje np. 100 zł?
Patrząc na placówki z perspektywy zarobków w biedronce to wychowawca powinien mieć pensję kierownika sklepu bo zarządza zespołem 14 ludzi. Dyrektor zarządzający centrum, to jak kierownik regionu ;)
~etatysta

Strona 10 z 19    [ Posty: 186 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem