zmiana skladu GR - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 24 wrz 2013, 20:31

no ale ..każdy pracownik socjalny ma swój rejon- więc jak rodzina jest z jego terenu - to on powinien być w Gr, czyli ~~taku siłą rzeczy , nie ten sam !nie jeden, nie o dwóch chodzi, czasem nawet trzech..więc emilki nie zrozumiałeś
~magda

Napisano: 25 wrz 2013, 23:48

~ do Emilki : z czego wynika, że skład grupy nie musi być imiennie powołany, bo my mamy imiennie i strasznie to stwarza dodatkowej roboty, a wiadomo że GR i tak odbyć się musi, a dzielnicowi w ostatniej chwili się zamieniają .. więc byłabym wdzięczna za mocny argument.
~nebeska

Napisano: 26 wrz 2013, 10:33

nie ma mocnego argumentu poza tym jak powołac skład gr bez podania nazwisk, sam stołek niestety nie wystarxczy
~ale numer

Napisano: 26 wrz 2013, 11:05

odpowiadam do niebieskiej - bo wywołała mnie do tablicy.- apropos GR-

1.Nigdzie nie jest wskazane -że personalnie musisz wskazać przedstawiciela konkretnego podmiotu- ( więc co nie jest zakazane prawem - jest zezwolone.)
Uwaga : Ale ustawodawca wyraźnie mówi, że ..oprócz wymienionych do grupy roboczej podmiotów...( znasz je Art. 9d ust. 2 uPpwr) mogą być powołani kurator rodzinny , który sprawuje nadzór nad wykonaniem władzy rodzicielskiej w tej konkretnej rodzinie lub kurator karny..no i tu by pasowało zaryzykować stwierdzenie -że raczej powinno paść nazwisko- a jak ty go powołasz a on nie przyjdzie? no i ma prawo
on jest także pracownikiem , który nie żyje tylko przemocą i GR- ale korzysta też z praw wynikających z kodeksu pracy, są też zdarzenia losowe. Pracodawca jego instytucji - konkretnie wskazuje- słownie, pisemnie- zastępstwo innej osoby na czas nieobecności w pracy POŻADANEGO do GR( nie wnikacie w to , co zadecyduje JEGO SZEF a ten kieruje się odrębnymi zapisami kp- polecenie służbowe i tyle ).
Więc po co personalnie rąbać- wpisujesz stanowisko jak w ustawie, jak nie jesteś pewna. To samo dotyczy Policji - czy nawet pr. socjalnego- zapisy regulują to jak choćby par.4.1.- dotyczy policji- wytyczne nr.2 KGP lub art.9a ust.10 ustawy - ..że dzielnicowy- i co? , co do pracownika socjalnego ustawodawca, widziałby tego pr. socjalnego , w którego rejonie zamieszkuje dana osoba ze zgłoszoną przemocą .

Ja ten temat przerobiłam z prawnikiem mojego ops.
1. wpisuje przedstawiciela podmiotu, jego stanowisko.
2. Moja grupa ma skład o charakterze zmiennym - elastycznym dopasowanym do aktualnych potrzeb - i taki zapis mam w regulaminie GR!
3. Owszem wpisuje nazwiska - swoje, pr. socjalnych- ich jestem pewna..(a nawet jeśli ich nie będzie daje sobie rady tak żeby wszystko się zgadzało.)
3. A co do Policji mam we Wniosku - Powołaniu do Grupy - np.: Zespół Dzielnicowych KGP- dzielnicy Sanok- Zasławie - jeśli się zdarza a jest tak ,że przychodzi inny- składa podpis w odpowiednim miejscu ,
ty piszesz ewentualnie krótką notatkę, on podpisuje oświadczenie ! (oblig art.9 c ust.3 ), zresztą każdy nowy dochodzący podpisuje oświadczenie.

Na zakończenie

W skład grup roboczych zgodnie z postanowieniami nowelizacji ustawy, ( ART.9 b ust.3 pkt 1-3 )wchodzą....PRZEDSTAWICIELE... SŁUŻB..

dalej pisze .. Skład grupy roboczej może być uzupełniany lub zmieniany w trakcie prac grup. Standardowo do grupy wchodzą..
słowo \"standardowy\"- o zgrozo - język polski tu mnie kopie z tą definicją
.. coś co jest powszechnie stosowane, przyjęte, jakieś wytyczne ogólnego postępowania, bez uregulowania w dokumencie

tyle...ALE WAŻNE JEST JAK MASZ W REGULAMINIE ZAPISANE, WSKAZANE CO DO SKłADU GRUP- JAK ZNAM ŻYCIE
CO WIEŚ TO INNA PIEŚŃ- INTERPRETACJA PRAWA ..hmmmm też jest różnie. WIĘC ...?

P.s Ale jak to się mówi

\" porządek w pokoju może mieć każdy , Geniusz panuje nad chaosem!

a niestety z ustawą i rozporządzeniem dotyczącym PRZEMOCY tak jest...CHAOS !

~emilka- DO NIEBIESKIEJ

Napisano: 26 wrz 2013, 17:08

i święto ~! tak ma być!
~miła

Napisano: 26 wrz 2013, 23:42

pomysłodawca procedury wiele wymaga ale mało precyzuje (moim zdaniem) i stad ten bałagan. Kiedyś NK była mniej kartkowa, GR/ZI nie było a czy więcej przemocy było niż teraz? Przynajmniej prac. socjalny skupiał się na pracy socjalnej a nie na ślęczeniem nad teczkami NK i organizowaniem spotkań GR tak aby wszystkim pasowało i mieć dobra współprace. (uff)
~nebeska

Napisano: 30 wrz 2013, 21:39

Witajcie. Od pewnego czasu zaglądam tu bardzo często. Wiele się nauczyłam i wiele jeszcze przede mną do nauczenia. Mam pytanie: kto wypełnia wniosek o ustalenie składu gr i zwołanie posiedzenia gr? Czy jest to przewodniczący ZI czy osoba wypełniająca nk? Dziękuję. Pozdrawiam.
~Ewa

Napisano: 01 paź 2013, 12:43

no i kto się odezwie ? też mam taki dylemat.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2013, 16:04

stałe upoważnienie członków zespołu interdyscyplinarnego dla przewodniczacego do powoływania grupy roboczej
~aga

Napisano: 01 paź 2013, 16:31

Nie można w żaden sposób upoważnić Przewodniczącego do takiej czynności- tzn żeby jednoosobowo powoływał GR. Wiem , że co niektórzy praktykują taki sposób- ale zakwestionują wam przy kontroli- czyli taki system .
Choć kusi par.8.1 (RRM z dnia ..2011)..gdzie pisze
... przewodniczący przekazuje go.. ( czyli NK A) ZI lub Grupie Roboczej- czyli można by uznać , że jak ktoś z was ma GR- w stałym składzie - a macie tak powołane- to można - daje GR - i niby wynika to zapisu- że może - otóż nie ..ale to inna historia i zupełnie inny wątek ...(ale jest wyjście ,żeby całe \"ciało \" nie powoływało GR)
Druga sprawa.
aga - Ewie nie chodziło o tą kwestię o której piszesz .
Chodziło jej o dokument pt- Wniosek o zwołanie posiedzenia Grupy Roboczej- kto podpisuje ?- jako osoba zgłaszająca problem...
~emilka

Strona 2 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x