zmiana skladu GR - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 4 z 5    [ Posty: 41 ]

Napisano: 06 paź 2013, 21:34

Znam ten zapis- ( PARPA) i jest mi - bliższy bo przekonuje mnie bardziej aniżeli interpretacja (cyt. Ewa czyli MPi PS). Ja dodatkowo przytaczam interpretację/ stanowisko Niebieskiej Lini-( w formie podjętego tematu jak poniżej)-dla mnie bardzo spójne - z tym jak sprawę tę widzi PARPA. Osobiście cenię sobie współpracę z NL- właściwie jako instytucją najbardziej kompetentną - jeśli chodzi o temat przemocy \"prawie\" we wszystkich wątkach..

zapraszam więc...- choć oczywiście korzystać z ich propozycji nie mus!!! jak kto woli..

Odp: Co z tym prawem, czyli pytania, wątpliwości i interpretacje
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2013, 12:11:46 »
OdpowiedzCytuj
Dień dobry.
Mam pytanie dotyczące powoływania grup roboczych. Czy prawidłowa jest praktyka, że przewodniczący ZI po otrzymaniu formularza
Niebieskiej Karty podejmuje jednoosobowo decyzję o powołaniu grupy roboczej i ją powołuje.

Odp: Co z tym prawem, czyli pytania, wątpliwości i interpretacje
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2013, 14:36:47 »
OdpowiedzCytuj
Ustawa jasno precyzuje kto powołuje Grupy Robocze, może zrobic to jedynie Zespół interdsycyplinarny a nie jednoosobowo przewodniczący. Jestem świadomy tego, że na stronach ministerstwa była interpretacja , że przewodniczący może powoływac GR. Niestety interpretacje Ministerstwa nie stanowią prawa i w przypadku kontroli np. NIK bedzie to wskazane jako błąd, dlatego też w aktach prawa lokalnego, a wiec uchwale gminy nie moze byc zapisu sprzecznego z aktem nadrzednym jakim jest ustawa. Wiec tego typu uchwała bedzie uznana za nie ważną.
Oczywiście od każdej reguły są odstepstwa. Jest mozliwa jedna droga jednak miałbym wątpliwośc co do zasadności takiego postepowania. Mianowicie wszyscy członkowie Zespołu Interdyscyplinarnego imiennie mogliby upowaznić przewodniczacego do podejmowania decyzji w ich imieniu. ALE PO CO????????????. Po to są zespoły żeby była dyskusja i wspólna odpowiedzialnośc, zeby była mozliwa synergia. Dlatego odradzam takie rozwiązania. Dodatkowym argumentem przeciw jest fakt skarg osób (nie wszyscy się cieszą dlaczego instytucje wchodzą im do domu wiec piszą skargi). Jeśli ktoś pisze skarge na przekoszenie uprawnień przez zespół dlaczego powołał grupe zawsze mozna odpisać ze decyzje podjęli wspólnie wszyscy członkowie np. komendant policji, dyrektor mops, sedzia, prokurator itditd jednogłośnie . To wystarczy żeby osoba odpuściła. jeśli okaże sie że był to przewodniczący którym jeszcze jest zwykły pracownik socjalny nie mający wsparcia dyrekcji to mu współczuje.

P.S- ~nie ważne kto- fajnie zaczynałeś..i rozumiem - że w pewnym momencie można \" zwątpić\"..ale to nie są bzdury..przyznaję, ciężko zwoływać mi \"cały !zespół by ten powołał GR- ale można z tego wybrnąć - nie naruszając przepisu..
pozdrawiam i żegnam zarazem...

~emilka

Napisano: 07 paź 2013, 20:25

tak myślałam..że nie ma mowy o wolnej amerykance
~kaja

Napisano: 07 sty 2014, 14:31

proszę o podpowiedź jak można z tego wybrnąć nie naruszając przepisu.. :-(
~zoja do emilki

Napisano: 07 sty 2014, 16:32

zoja ja ci powiem / napiszę ale jutro - jestem po Sądzie- muszę \"dychnąć\" przy kawie
siemka
~emilka

Napisano: 09 sty 2014, 16:05

u nas ja jako przewodnicząca dzwonię, że mamy nową NK, bo w skład GR wchodzą członkowie ZI
~przewodniczący ZI

Napisano: 21 sty 2014, 13:10

My mamy w regulaminie że Przewodniczący ZI powołuje/zwołuje Grupy Robocze czy tak może być czy muszę powoływać zespół
~ewa

Napisano: 21 sty 2014, 16:46

emilka, jeżeli mogę wyrwać Ci trochę czasu...to napisz proszę.. [email protected]..
~zoja do emilki

Napisano: 21 sty 2014, 16:51

o tych grupach? powołaniu ?- o kuźwa zapomniałam! ..ok...wieczorem się odezwę.
~emilka

Napisano: 21 sty 2014, 20:35

przy próbie wysłania wiadomości - wyskakuje napis konto zablokowane jest administracyjnie
~emilka do zoja

Napisano: 22 sty 2014, 9:59

jeszcze raz się zapytam my mamy w regulaminie że Przewodniczący ZI powołuje/zwołuje Grupy Robocze czy tak może być czy muszę powoływać zespół za każdym razem gdy chcemy powołać Grupę roboczą
~ewa

Strona 4 z 5    [ Posty: 41 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x