Czy wszyscy młodsi wychowawcy pracujący w Domach Dziecka muszą mieć pensje głodowe? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 05 wrz 2011, 19:25

Pytanko. Jak Wasze uszczypliwości mają się do tego wątku? Co do głodowych pensji. Nikt nikogo w pracy na siłę nie trzyma. U nas pensje są słabe to fakt 1500 - 1700 brutto. Karta wiadomo zgodnie z stawkami. 2500 i 2998 plus dodatki. Rotacji specjalnej nie ma. Dyrektor nikomu pod górkę nie robi. Jak ktoś znajdzie lepszą pracę to idzie na ręke. W ciągu 6 lat z nowych osób odeszy 4 osoby do lepszej pracy. Reszta pracuje nadal. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 05 wrz 2011, 20:51

Marcin! Szczerze Cię polubiłem bo nie jesteś typ obrażalski ale chyba przesadzasz z tymi uszczypliwościami.Robert chciał trochę dowalić ale etatysta mu merytorycznie i to mi się podoba.Spoko nic im nie będzie. Doprawdy nie wiem jak można podjąc tak odpowiedzialną i ciężką pracę za 1500zł. Myślę ,że gdyby podmiot zrobił kasting na wychowawcę (coś w rodzaju przetargu )od razu zaznaczając,że kto zgodzi się na najniższą pensję ma największe szanse na zatrudnienie,to znaleźli by się tacy co za 800zł by pracowali. Jest na to przyzwolenie społeczne.Myślę,że gdyby jakiś kandydat na senatora w okręgu jednomandatowym ogłosił,że będzie walczył o obniżenie pensji nauczyciela i żeby te nieroby 40 godzin pracowały a w wakacje na kolonie społecznie jeździły,wygra bankowo. Ale w takim górnictwie już nie.Gdyby ktoś chciał pracować jako górnik za grosze to by mu koledzy górnicy do d...y nakopali(zresztą łamistrajków nieraz pobili)Cenię ich za to jak potrafią walczyć o siebie i swoje rodziny.Kiedyś jakiś górnik na pytanie co będzie kiedy węgiel się skończy rzekł,że państwo kupi na Ukrainie,wsypię się do kopalni żeby znowu mogli wydobywać.Tak powinno się walczyć o swoje miejsce pracy i swój chleb.W naszym zawodzie czy tez resorcie ludzie robią za 1500 i drżą ze strachu przed zwolnieniem.Droga Soniu - wychowawcy nie muszą mieć głodowych pensji ale zależy to przede wszystkim od nich samych.Ja nawet nie wiem czy pracownicy samorządowi mają jakieś związki zawodowe.Pytałem w innym wątku ale nikt mi nie odpowiedział.Pzdr
~Leon

Napisano: 06 wrz 2011, 12:14

Dzięki Leon za miłe słowa. Co do związków zawodowych to już od dawna były podejmowane rózne próby. Nic z nich nie wyniknęło. Bezapelacyjnie się zgadzam z tym, że nasza praca wymaga docenienia. Finasowego także. U mnie jest tak, że dyplomaowany z kilkoma nadgodzinami (czasami się zdarzają tylko zastępstwa doraźne) ma kasę taką samą jak dyrektor z kodeku a czasami nawet większą (koniec roku motywacyjny). Żeby było jasne nie skarżę się na nic. Pracuję z dzieciakami bo to lubię. Czasami myślę sobie, że jakby.......... No właśnie każdy z nas tak ma. Wiem jedno, że do czasu kiedy rano wstaję i myślę o tym, że w pracy czeka mnie coś ważnego do zrobienia warto to robić. Kasa jest ważna i nie ma co mówić, że nasza praca to misja czy inna forma pracy charytatywnej. Ciężka praca powinna być dobrze płatna. Stramy się o tym rozmawiać pomiedzy KN i KP. Zdecydowanie jestm za ujednoliceniem systemu pracy i płacy opartemu na kompromisie. Karta zachowuje płacę zasadniczą z resztą sprawa idzie na kodeks a kodeks stopniowo dochodzi do płacy karty. Wiem marzyciel ze mnie ale cóż w coś trzeba wierzyć. Dla pesymistów: NIE MA ŚWIECIE TAKIEJ RURY KTÓREJ NIE MOŻNA ODETKAĆ. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 06 wrz 2011, 13:32

Marcinie władzy nie interesuje kompromis. Tu nie chodzi o to by było równo i sprawiedliwie, ale by było tanio. Dla władzy jedyny kompromis jaki jest możliwy to bezwarunkowa rezygnacja z KN i części uposażenia.
Ja nikomu źle nie życzę i wolałbym, żeby kodeksowi przeszli na kartę i wtedy było by ok ;).
Tworzony przez 10 lat system, w którym wydaje się pieniądze na obowiązkowe lampki i szafki nocne, a nie na dobrze opłacaną profesjonalną kadrę, ponosi porażkę. Nawet RPD zainteresował się dlaczego 40% wychowanków placówek resocjalizacyjnych podległych MEN to wychowankowie placówek opiekuńczych podległych MPiPS. W domach dziecka dzieje się źle. Nisko opłacana, wykorzystywana do prac gospodarczych kadra nie ma czasu (albo nie potrafi) wychowywać dzieci. Od wychowania są teraz specjaliści (nierzadko mający niższe kwalifikacje i zarobki niż wychowawcy). Nikogo nie interesuje co się robi z dziećmi. Najważniejsze są standardy. Problemem kontrolujących jest to, czy karta pobytu ma być opisowa czy punktowa, czy wychowanek ma lampkę i szafkę nocną , a nie to jakie są efekty pracy placówki.
Tu nikomu nie są potrzebni fachowcy, tu są teraz potrzebni opiekunowie pełniący rolę kelnerów, praczek, sprzątaczek, kucharek \"świadczący usługi opiekuńcze\". Wyniki pracy wychowawczej nikogo nie interesują bo nikt w tym resorcie się na tym nie zna, więc po co za to płacić. Ma być taniej a nie lepiej, a i tak za kilka lat biduli ma nie być, więc tym bardziej nie warto przepłacać.
~etatysta

Napisano: 06 wrz 2011, 16:53

Chciałbym,żeby wszyscy z kodeksu zostali przyjęci na KN a nasze DD wróciły do MEN. Marcin jeśli dobrze kojarzę to jesteś z Torunia lub okolic a ja słyszałem,że na terenie Torunia ludzie z kodeksu otrzymują jakiś dodatek za trudne warunki pracy.Są jednak miejsca gdzie te płace w DD na kodeksie wyglądają dramatycznie.Ubolewam nad tym bo dobry wychowawca musi być dobrze opłacany za swą pracę. To co pisze etatysta to niestety powoli staje się faktem.Im gorzej będzie w placówkach tym łatwiej będzie je zlikwidować.Chociaż z drugiej strony w naszym DD za cho...rę n ie możemy zejść do 30 dzieci teraz jest 37(sic) na 30 miejsc więc nie wiem gdzie te rodziny zastępcze? Może się okazać za 2,3 lata,że jedynym wymiernym efektem wprowadzenia ustawy o pieczy będzie zabranie KN ale to i tak dużo bo oszczędności będą \"ogromne\".
~Leon

Napisano: 06 wrz 2011, 18:05

jestem na KP i nie mam żadnego dodatku, wkurza mnie to biadolenie karcistów, żenada!
~nie jest dobrze

Napisano: 06 wrz 2011, 19:07

etatysto- masz 300% racji
trafiłeś w sedno!!!pozdrawiam
~Ala

Napisano: 06 wrz 2011, 21:13

Leon no to bracie mi pojechałeś - Ja KRZYŻAK w życiu nie wchodzi to w grę. Fakt województwo kujawsko - pomorskie ale nigdy nie KRZYŻAK. A tak zupełnie na poważnie nie wiem jak jest w Toruniu ale moge to sprawdzić. W moim powiecie kodeks nie posiada żadnych dodatków. Standard czyli zasadnicza + stażowe (jak mają powyżej 5 lat pracy) + dodatek za nocki. Tak jest w obu naszych placówkach. To co pisze Etatysta - prawda. Jednak namawiam wszyskich - jak chcą żeby było żle to pokażmy im, że może być dobrze lub bardzo dobrze. Zawsze uważałem, że podstawą sukcesu jest praca u podstaw. Ciężka, żmudna ale celowa z jasno określoną metą. Czym więcej dajemy z siebie dobra tym więcej do nas powróci. Może nie dziś, jutro ale kiedyś tam. I właśnie dlatego zamiast trzepać kasiorę i leżeć latem na ciepłych wyspach pracujemy w DOMACH DZIECKA. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 07 wrz 2011, 12:03

Musiało mi się coś pomylić,może gdzieś jakiś Marcin coś pisał o Toruniu a mam tam znajoma w dość dużym DD ale dawno z nią nie rozmawiałem. No za nocki i stażowe to standard.Co do reszty to zgadzam się całkowicie. Do \"nie jest dobrze\", myślę ,że bardziej by mnie wkurzała moja niska pensja. Podam przykład: w ogóle mnie nie denerwuje,że ludzie bardzo bogaci-przedsiębiorcy chcą podatku liniowego w wysokości 10%. Przecież jeśli taki podatek zostanie wprowadzony w Polsce to moja pensja też się zwiększy.Ich biadolenie na coraz wyższe podatki wcale mnie nie wkurza i nie żenuje, popieram bo i ja na tym zyskam.Oni Ludzie z KP muszą założyć wreszcie jakieś związki zawodowe i walczyć o swoje lepsze jutro a nie żyć radością ze zniesienia KN bo to wyrówna wszystkie krzywdy. Marcin pisałeś o nieudanych próbach założenia związków, muszę się trochę w tym temacie zorientować. Przecież nie może być tak żeby pracownicy samorządowi byli pozbawieni jakiekolwiek ochrony.Pzdr
~Leon

Napisano: 07 wrz 2011, 12:08

Zjadło mi kawałek tekstu po słowie Oni ale mniejsza o to sens się zachował Pzdr
~Leon

Strona 3 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x