Witam, odnośnie wyjazdów z dzieciakami....w zeszłym roku byłam na dwóch - łącznie 12 dni, czyli w przeliczeniu 288 h, z tego 192 h policzono mi jako godziny etatowe (12 x 16h) a pozostałe 96 - usłyszałam, że mamy taką zasadę, iż za nocki na wyjazdach nie płacimy.....i bądź tu człowieku mądry, jeszcze jak zapytałam dlaczego tak jest uzyskałam odp., że w przeciwnym razie nie stać by placówki było na wyjazd dzieci...w domyśle czytaj \"nie masz serca, żeby dzieciom zabierać możliwość wypoczynku\" ale w rozrachunku wyszło, że wolontarystycznie przepracowałam 12 dni....
Rypia Was jak tylko mogą, przeciez stawki za kilometr przejazdu samochodem prywatnym ustalane sa odgornie a nie dla kazdej placowki inne
Obecnie obowiązujące stawki za 1 km przebiegu pojazdu do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością przedsiębiorcy wynoszą:
dla samochodu osobowego:
a) o pojemności skokowej silnika do 900 cm3 - 0,5214 zł,
b) o pojemności skokowej silnika powyżej 900 cm3 - 0,8358 zł,
dla motocykla - 0,2302 zł,
dla motoroweru - 0,1382 zł.
Wszystko prawda z jedną drobną acz ważną uwagą> Stawki obowiązują pod warunkiem, że pracodawca nie ustali innej stawki. U nas jest to 70% stawek określonych jako maksymalne w rozporządzeniu na które wskazał hey.
I tu mnie Marcinie zaskoczyles. Podasz PP? Czy obowiazuje to na zasadzie umowy obustronnej czy na zasadzie zlecenia?
I jeszcze jedno czy podpisujesz z pracownikiem umowe dotyczaca uzyczenia sam. pryw. do celow sluzbowych?
Pytam z ciekawosci bo pracodawca moglby ustalic stawke 1 gr i po co wtedy komunikacja miejska, sam. sluzboe etc.
Dokładnie jak napisałeś. Za każdym razem podpisuję umowę i musi się na to zgodzić pracownik. Jak nie ma jego zgody to zabezpieczamy transport własnym samochodem. Nikogo do niczego nie zmuszam. Podobnie traktuje mnie starosta. Zarządzeniem ustalił wysokość na 70% dla wszystkich pracowników. Uzyczenie samochodu prywatnego odbywa się tylko i wyłacznie za zgodą pracownika i w przypadkach koniecznych.
dokładnie to Starostwo u nas ustaliło wysokość 40gr/km i wszystkie jednostki podległe Starostwu tak mają. A jakby dyr dała więcej to pan kontrolujący by pokazał kto tu rządzi:) tak na marginesie jeśli się użycza samochód prywatny do celów służbowych to kierujący tym pojazdem musi mieć uprawnienia kierowcy tzn te wszystkie badania kierowcy zawodowego. Oczywiście nikt tego nie stosuje ale w razie nieszczęścia można się lekko zdziwić i nie mówię o syt gdzie przewożone są dzieci bo to naturalne ale nawet jak jedzie sam pracownik.
U nas jest 63 grosze bez względu na pojemność. Dziwne ale motorowerem się nie bardzo opłaca, tym bardziej, że mój komarek pali 4,5 na sto km. Chyba zrezygnuję. Marcin czy umowę o użyczenie pojazdu sporządzacie w obecności notariusza?