odpłatność biologicznych w 2012 roku - Stare tematy

Strona 5 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 15 gru 2011, 14:59

No w sumie tak jest.

Ten przepis należy czytać razem z art. 82 gdzie pisze, że jeśli dzieciak zostaje po 18-tce w rodzinie zastępczej a ma dochód to nie pomniejsza się świadczenia o połowę tego dochodu.

Na pozór wychodzi na jedno, czy obniżamy świadczenie o 50% dochodu, czy rodzina zastępcza dostaje całe świadczenie, a połowa dochodu dziecka jest wpłacana jako odpłatność. Ale tylko na pozór. Bo zwiększą się wydatki w rozdziale - rodziny zastępcze, oraz zwiększa dochody wypłacane do budżetu miasta.

Dla mnie to czysty absurd i znowu upewnienie mnie w przekonaniu, że ta ustawa jest pisana z myślą o dobrze dzieci a nie rodzin zastępczych.

Wiecie o co chodzi - taki pełno-latek może powiedzieć rodzicowi zastępczemu - wara od mojego dochodu, jestem pełnoletni i sam mogę nim zarządzać. No to jak taki mądry to niech sobie płaci za swój pobyt w tej rodzinie ;-)

ps.
(niejaki pan P, który ma wiele wspólnego z tą ustawą, zapewne to przerobił na własnej skórze)
~iwa

Napisano: 15 gru 2011, 15:01

Myślę, że źle to interpretujesz. To nie dotyczy RZ, ani dziecka w RZ, ani pełnoletniego wychowanka w RZ.
~Praco

Napisano: 15 gru 2011, 15:13

Praco czemu uważasz, że art. który powołałam (193 ust. 4) nie dotyczy ponoszenia przez pełnoletniego wychowanka rz odpłatności ze pobyt w tej rz po 18 r. ż.? Bo mnie się wydaje, że dotyczy - jest tu mowa o art. 37 ust. 2 - są tu wymienieni wychowankowie rz...
~:)

Napisano: 15 gru 2011, 16:04

Ale jednocześnie art.193 ust.4 podaje jako podstawę art. 193 ust.3, gdzie nie ma mowy o RZ. Myślę, że nie można czytać tego osobno, ale jako całość z art.193 ust.3.
~Praco

Napisano: 15 gru 2011, 16:16

Przepraszam cie Paco ale czy ty umiesz czytać?

\"W przypadku, o którym mowa w ust. 3, za okres pobytu w pieczy zastępczej po uzyskaniu pełnoletności przez osobę, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, o której mowa w art. 37 ust. 2, opłatę lub jej część ponosi także ta osoba, w wysokości nie wyższej niż 50% kwoty dochodu tej osoby, o którym mowa w art. 80 ust. 3.\"

A przypadek o którym mowa na wstępie to \" braku możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty (...)\"

Sorki, ale trochę mnie wkurzyłeś
~iwa

Napisano: 15 gru 2011, 16:20

Jeszcze dla łatwiejszego czytania ( w całości)

Art. 37.
2. Osoba, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, może przebywać w dotychczasowej rodzinie zastępczej, rodzinnym domu dziecka albo placówce opiekuńczo-wychowawczej, za zgodą odpowiednio rodziny zastępczej, prowadzącego rodzinny dom dziecka albo dyrektora placówki opiekuńczo-wychowawczej, nie dłużej jednak niż do ukończenia 25.

Art. 80. 1. Rodzinie zastępczej oraz prowadzącemu rodzinny dom dziecka, na każde umieszczone dziecko, przysługuje świadczenie na pokrycie kosztów jego utrzymania, nie niższe niż kwota:
1) 660 zł miesięcznie - w przypadku dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej spokrewnionej;
2) 1000 zł miesięcznie - w przypadku dziecka umieszczonego w rodzinie zastępczej zawodowej, rodzinie zastępczej niezawodowej lub rodzinnym domu dziecka.
2. Wysokość świadczenia, o którym mowa w ust. 1, pomniejsza się o kwotę nie wyższą niż 50% dochodu dziecka, nie więcej jednak niż o 80% kwot, o których mowa w ust. 1.
3. Za dochód dziecka uważa się otrzymywane alimenty, rentę rodzinną oraz uposażenie rodzinne.
~iwa

Napisano: 15 gru 2011, 16:30

Sorki już jestem zmęczona - każdy ma prawo mieć swoje zdanie, a nad interpretacja tego bubla nie takie głowy się męczą
~iwa

Napisano: 15 gru 2011, 23:02

iwa!
bardzo Ci dziękuję za linki w sprawie umorzeń i pitów.
A uchwały dalej nie ruszyłam.
Napisz proszę co zrobisz 2.01.2012 z rodzicami biologicznymi?
Pozdrawiam
~Mada

Napisano: 15 gru 2011, 23:48

iwa!
niestety wg mnie ustawa o podatku dochodowym nie zwalnia od podatku od odpłatności, zmiana art 21 ust. 1 pkt 24 nie dotyczy rodziców biologicznych, więc chyba ja mam rację, że trzeba pit wystawić gdy się umorzy odpłatność, juz nie bedziemy pracować na ustawie o pomocy społecznej tylko o pieczy, co sądzisz o tym? A co inni na ten temat?
~Mada

Napisano: 16 gru 2011, 9:34

Mado tak jak pisałam powyżej moja księgowa twierdzi, że świadczenia z pomocy społecznej (punkt 21) - to nie są tylko świadczenia z ustawy o pomocy społecznej.

Uwierz mi, gdyby przepisy pozwalały na to my byśmy tym wszystkim biedakom wystawiali PIT-y bo moja księgowa jest ekonomistą nie pracownikiem pomocy społecznej.

Do tej pory w punkcie 24 tez nie było wymienionych rodziców naturalnych. Ich tam nie ma ale oni zwracają świadczenia dla rodzin zastępczych
~iwa

Strona 5 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x