odpłatność biologicznych w 2012 roku - Stare tematy

Strona 4 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 14 gru 2011, 13:56

do iwa - myślimy, by płacenie alimentów było okolicznością do umorzenia całkowitego ustalonej odpłatności jeśli dochód rodzica przekroczyłby ustalone w Uchwale kryterium dochodowe
~pcpr

Napisano: 14 gru 2011, 17:57

Bardzo się cieszę, że w końcu piszecie na temat rodziców biologicznych.
Do iwa - co myślisz o tym, co pisałam wcześniej o umarzaniu i wystawianiu pitów za to?
A w ustawie nie ma mowy o zwalnianiu tylko odstąpieniu lub umorzenie?
Pozdrawiam :)
~Mada

Napisano: 15 gru 2011, 9:30

Już raz słyszałam o tym pomyśle wystawiania PIT-ów gdy zwalnia się z odpłatności albo umarza zaległość w tej kwestii - zdaje mi się, że nasza księgowa nawet drążyła ten temat i wiem, że potem odstąpiono od tego pomysłu - musiałabym zapytać o szczegóły. Ale tak na logikę - to nie jest typowy dług tylko świadczenie z pomocy społeczne.

I tutaj właśnie wychodzi pokrętność tej ustawy że niby ona jest dla dobra rodzin, bierzemy dziecko w pieczę zastępczą żeby im pomóc wyjść z kryzysu :-I Fajna pomoc za która trzeba od pierwszego dnia \"pomagania\" płacić bajońskie kwoty. Gdyby te rodziny z którymi pracujemy widziały kiedyś w życiu takie pieniądze to nie były by w tym miejscu w którym są .

I to jest temat którym się powinna zająć organizacja pomagająca rodzinom naturalnym
~iwa

Napisano: 15 gru 2011, 9:41

to już nie jest świadczenie z pomocy społecznej
~pcpr

Napisano: 15 gru 2011, 10:36

słuchajcie... a co myślicie \"zrobić\" z art. 193 ust. 3 :
\"W przypadku braku możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty, opłatę, o której mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, ponoszą osoby dysponujące dochodem dziecka, w wysokości nie wyższej niż 50% kwoty tego dochodu.\"

My rozumiemy to w ten sposób: np powstaje rz, jeden rodzic nie żyje, dziecko otrzymuje po nim rentę, rodzina zastępcza pobiera tę rentę jako kurator. Zostaje wszczęte postępowanie w spr odpłatności wobec tego żyjącego rodzina. Rodzina zast. otrzymuje decyzję o wysokości pomocy i... trzeba wszcząć wobec niej postępowanie w spr odpłatności, ponieważ dysponuje dochodem dziecka????
~:)

Napisano: 15 gru 2011, 11:47

ja rozumiem to tak, że dotyczy to tylko ust. 1 pkt 2 i 3 czyli nie rodzin zastępczych, a placówek itd.
~**

Napisano: 15 gru 2011, 11:48

Ja również takie informacje słyszałam na szkoleniu, które prowadziła Pani z MPiPS. Rodzina zastępcza dysponująca dochodem dziecka jest zobowiązana do odpłatności. Ale.......
~Praco

Napisano: 15 gru 2011, 11:50

Rzeczywiście, to co piszesz ~** ma sens, jak czytam Ustawę o pieczy (...) a dokładnie art. 193 ust.3
~Praco

Napisano: 15 gru 2011, 11:52

Świadczenia rodzinne też nie są świadczeniami z pomocy społecznej, a także nie wystawia się im pit-ów gdy umarza im się coś.

Nasza księgowa bardzo wnikliwie drążyła ten temat i jest interpretacja Ministerstwa Finansów i wiele innych, które mówią, że świadczenia z pomocy społecznej to nie są tylko świadczenia wydane na podstawie ustawy o pomocy społecznej. Jest to szerszy katalog świadczeń w tym także np. świadczenia rodzinne. Nasza ustawa zmieniła zapis art 21 pkt 24 ustawy o podatku dochodowym ... (art. 209). Zmieniła zapis o świadczeniach z ustawy o pomocy społecznej na świadczenia z ustawy o pieczy.

Nie mam takiej wiedzy, żeby się tutaj mądrzyć na ten temat - to co napisałam wiem od księgowej, ale posyłam wam dwa linki, które ona mi wskazała jako najlepiej napisane komentarze na ten temat

https://www.podatki.biz/artykuly/14_10895.htm

https://umorzeniedlugu.pl/

Ja patrze na ten problem zdroworozsądkowo - jak można wystawiać im PIT-y jak oni żyją z pomocy społecznej - Urząd Skarbowy zajął by im na poczet podatku wszystko co mają (a niby co oni takiego mają - butelki po jabolach) a my byśmy im musieli zwiększyć pomoc celową - bo przecież nie mogą umrzeć z głodu. I koło się zamyka.

No to idę dalej tworzyć decyzje.

Pyrsk ludkowie - jak to u nos godajom
~iwa

Napisano: 15 gru 2011, 13:00

faktycznie, nie dotyczy to rodzin zastępczych, w których dzieci mają dochód :) dzięki :)
ale... kolejna wątpliwość...
jak rozumiecie art. 193 ust. 4:
\"W przypadku, o którym mowa w ust. 3, za okres pobytu w pieczy zastępczej po uzyskaniu pełnoletności przez osobę, która osiągnęła pełnoletność przebywając w pieczy zastępczej, o której mowa w art. 37 ust. 2, opłatę lub jej część ponosi także ta osoba, w wysokości nie wyższej niż 50% kwoty dochodu tej osoby, o którym mowa w art. 80 ust. 3.\"

czy powyższe dotyczy pełnoletnich wychowanków rodzin zastępczych oraz pow??? bo art. 37 ust. 2 mówi o wychowankach rodzin zastępczych! czyli jak to rozumieć? że jak dziecko z rentą trafia do RZ to wobec kuratora pobierającego rentę nie jest wszczynane postępowanie w spr odpłatności, ale jeśli to samo dziecko ukończy 18 r.ż. i pozostanie w rz to wtedy wobec tego dziecka wszczyna się postępowanie w spr odpłatności bo posiada dochód??? pomocy :(((
~:)

Strona 4 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x