Pielęgniarki na bruk, a mieszkańcy do grobu - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 3 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 21 sie 2008, 20:03

https://www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/2470
Komentarze użytkowników
~gosia Data: 2008-08-21 13:58:11
a pewnie won z DPS-u, tylko że nie kazdy Dom chce podpisać kontrakty z funduszem, no to się pytam kto będzie udzielał pierwszej pomocy chorym - pogotowie za pół godziny? no chyba że chcą pozamykać te placówki, a chorzy na ulicę.

~aga Data: 2008-08-21 16:49:36
Nasz szef po namyśle stwierdził,że powiększy pro-morte!!!

anhed Data: 2008-08-21 17:16:23
To w jaki sposób będzie sprawowana opieka nad mieszkańcami DPS to ostatnia sprawa jaka obchodzi ministerstwo, tak samo jak to czy pielęgniarki na kontrakcie po 30 latach (i więcej) pracy będą miały co do garnka włożyć za płaconą minimalną stawkę ZUS przez wszystkie lata kontraktu. Pracowałem na kontrakcie i gdy nagle zachorowałem to przez pół roku nikt nie zainteresował się tym, iż żyję z rodziną za 530 zł po opłaceniu składki zdrowotnej (jak muszą robić to firmy). Zatem kontrakty.... Pakty.... Do diabła z nonsensem.

~k

Napisano: 21 sie 2008, 21:54

Pielęgniarki w DPS finansowane przez NFZ?
Data ostatniej aktualizacji: 2008-07-11 05:32

Pielęgniarki w DPS-ach wykonują takie same usługi medyczne jak w szpitalu, więc płatnikiem powinien być NFZ. Trwają prace nad przygotowaniem takiego rozwiązania.

Pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych Jarosław Duda wyraził przekonanie, że pielęgniarki w Domach Pomocy Społecznej będą opłacane przez Narodowy Fundusz Zdrowia, a nie jak dotychczas - przez samorządy. Duda podkreślił, że pielęgniarki w DPS-ach wykonują takie same usługi medyczne jak w szpitalu, więc płatnikiem powinien być NFZ. Dodał, że trwają prace nad przygotowaniem takiego rozwiązania.

Duda odpowiadał w czwartek w Sejmie na pytanie posłanki Iwony Śledzińskiej-Katarasińskiej o status zawodowy i uposażenia pielęgniarek zatrudnionych w DPS-ach.

Pełnomocnik rządu przypomniał, że problem trudnej sytuacji pielęgniarek w DPS-ach narasta od wielu lat. Jak podkreślił, obecnie DPS-y ze względu na poziom wynagrodzeń mają trudności z utrzymaniem zatrudnienia pielęgniarek, co jest zagrożeniem dla stanu zdrowotnego mieszkańców DPS-ów.

Przypomniał, że obecnie \"pielęgniarki w DPS-ach są pracownikami organów założycielskich, czyli starostw i są finansowane ze środków pomocy społecznej, które są niewystarczające\". Natomiast pielęgniarki w zakładach opieki zdrowotnej są finansowane przez NFZ.

\"Mam nadzieję, że do końca roku będziemy mieli propozycję, aby pielęgniarki w DPS-ach były opłacane przez NFZ\" - mówił Duda.

Ponadto poinformował, że resort sugeruje, aby część środków w budżetach województw przesunąć na wynagrodzenia personelu medycznego i opiekuńczego w DPS-ach. Dodał, że negocjuje także dodatkowe środki z ministrem finansów.

Zwrócił uwagę także na problem utraty przez pielęgniarki zatrudnione przez ponad pięć lat w DPS-ach prawa do wykonywania zawodu ze względu na to, że nie pracują w jednostce medycznej. \"Za kilka miesięcy to uregulujemy\" - zapowiedział.

Ze statystyk przytoczonych przez Dudę wynika, że obecnie w DPS- ach zatrudnionych jest ok. 8,2 tys. pielęgniarek. \"W Polsce funkcjonuje ok. 800 DPS-ów, czyli średnio w jednym domu jest zatrudnionych ok. 10 pielęgniarek\" - wyjaśnił.

Jak podał, średnie wynagrodzenie wynosi 1650 zł brutto; najwyższe jest w województwie wielkopolskim - 2050 zł, a najniższe - w województwie świętokrzyskim - ok.1,5 tys. zł.(PAP)

źródło informacji: Gazeta Wyborcza 10 lipca 2008 roku

~k

Napisano: 22 sie 2008, 9:51

Facet chyba nie bardzo wiedział o czym mówi. Jaka utrata prawa wykonywania zawodu? Przez te wszystkie lata dziewczyny płacą składki. Od nas odeszło sporo pielęgniarek do szpitali i nie miały żadnych problemów, a co niektóre pracowały w DPS po kilkanaście lat.
Świetnie niech wymyślą utrzymanie pielęgniarek w DPS- ach przez NFZ, tylko na ludzkich zasadach. Skoro pielęgniarki w DPS - ach mają podpisywać ontrakty to dlaczego tego nie muszą robć pielegniarki w szpitalach. Są równi i równiejsi?..
~dorota1

Napisano: 22 sie 2008, 13:14

Nigdy nie zgodzę się z tezą, że pielęgniarki w dps-ch są tak obłożone pracą jak w szpitalach. Co one mają do roboty, rozdać na zmianie leki, czasem wyjechać na konsultacje do jakiejs przychodni czy szpitala?
Porównajcie pracę pielęgniarki w szpitalu. Przede wszystkich non stop zmiana podopiecznych, zlecenia, badania, itd...
~ala

Napisano: 22 sie 2008, 14:27

Do ..ali...pracowałaś kiedyś w DPS? Z Twojej wypowiedzi wynika, że nie. W takim przypadku nie wypowiadaj się na temat, o którym nie masz pojęcia. Opieranie swojego zdania na podstawie \"wydaje mi się \" jest conajmniej śmieszny.
A swoją drogą to chyba wiem dlaczego zawód pielęgniarki nie jest szanowany. Panie poprostu zamiast bronić swoich racji i swojego zawodu licytują się, która więcej robi i potrafi.
Z tego morał jest taki, że pielęgniarki strajkują pikietują, a lekarze dostają podwyżki. Brawo drogie panie!
~dorota1

Napisano: 22 sie 2008, 16:34

popieram ale w 100%, pracuje w dps od wielu lat, pielegniarki to archaiczna słuzba, i ma nawyki z głęgokiego PRL-u, wydaje im się , żesa najwazniejsze, natomiast prawda jest taka że, sie obijaja i nic sensownego nie robią
~sas

Napisano: 22 sie 2008, 20:13

sas pozdrawiam ale jeżeli w waszym dps tak jest to bardzo mi przykro ,mam inne doświadczenia...
~k

Napisano: 22 sie 2008, 21:31

A MOŻE PRZESTAŃMY SIĘ LICYTOWAĆ KAŻDY PRACUJE TAM GDZIE MU PASUJE.PIELĘGNIARKA ZARÓWNO W SZPITALU CZY W DPS MA SWÓJ ZAKRES OBOWIĄZKÓW ,A TROCHĘ INNA JEST SPECYFIKA PRACY W SZPITALU A INNA W DPS.
WYDAJE MI SIĘ ,ŻE TAKI SAM SZACUNEK NALEŻY SIĘ PIELĘGNIARKOM W SZPITALU JAK I W DPS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~Eda

Napisano: 23 sie 2008, 1:32

Eda - to żle Ci się wydaje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~neo

Napisano: 23 sie 2008, 16:11

a dlaczego????
~Eda

Strona 3 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x