podstawa prawna urlopowania - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 25 maja 2011, 23:59

Podobnie jest u nas. Pełnoletni wypisuje się na dowód osobisty po uzgodnieniu z wychowawcą. W przypadku powrotu dziecka do rodziny na okres próbny wnioskujemy do sądu o wydani8e zgody. Jak jest to sporządzamy kontrakt i monitorujemy sytuację. Z urlopowaniem na czas próby bywa róznie. Jeden sędzia się zgodził i było ok. Po zakończeniu 3 miesięcy próby dzieciaki wróciły na stałe do domu. W innym wypadku ten sam sąd ale inny sędzia - usłyszeliśmy, że sędzia albo umieszcza albo z placówki zwalnia i nie intersują go żadne przepisy z pomocy społecznej. Tak się zakończyło.
~Marcin

Napisano: 26 maja 2011, 15:34

U nas rodzic sam ( trochę z naszą pomocą) składa wniosek do Sądu, tam idzie kurator a nasza pracow. socjalny daje swoją opinie i to sąd tylko i wyłącznie decyduje czy dziecko idzie do domu czy nie. podczas kontroli z urzędu wojewódzkiego zakwestionowano nam inną formę urlopowania, tak jak powiedziałam o urlopowaniu może decydować sąd
~anka

Napisano: 26 maja 2011, 17:54

A na co się urzędnicy powołali? Wrzuć uzasadnienie?
~ale jaja

Napisano: 03 cze 2011, 9:26

Ponieważ my czyli Dyrektor nie mamy prawa decydować o urlopowaniu dziecka do domu, Zresztą tak jest bezpiecznie dla dziecka bo my możemy być stronniczy
~anka

Napisano: 03 cze 2011, 10:31

Skoro Sąd przysyła pismo, w którym pisze, że to dyrektor decyduje o urlopowaniu, to chyba jednak ma prawo o tym decydować. Ale jaja prosił o przepis na który powołali sie urzędnicy, gdyby to było mozliwe, to ja też proszę o konkret. A jeżeli chodzi o to, że było łatwiej kiedy to Sąd decydował to zgoda w 100%.
~ona

Napisano: 03 cze 2011, 10:31

No ale na co się powoływali? Na jakie przepisy? Zresztą ta kwestia zależy chyba od tego jakie sa miejscowe zwyczaje.
~ale jaja

Napisano: 03 cze 2011, 23:00

u mnie na żadne
~Ewa

Napisano: 04 cze 2011, 9:37

To dyrektor decyduje o urlopowaniu dziecka nie sąd chyba,że sąd postanowieniem dał zakaz kontaktów,urlopowań itp.Pewnie,że lepiej było kiedy w gestii sądu było urlopowanie bo rodzice musieli postarać się o to.U mnie współpraca z sądem jest super i nadal utrzymujemy. że to sąd decyduje co nie oznacza że dyrektor nie ma prawa.
~Hanka

Napisano: 04 cze 2011, 10:33

Współpraca z sądem jest podstawą. Jak sąd jest sądem to pomaga placówce a nie tylko ją \"nadzoruje\" w zakresie wykonywania własnych postanowień.
~Marcin

Napisano: 11 lip 2011, 12:32

Urząd tak jak i u Ewy nie powołał się na żaden przepis. Sąd natomiast sam decyduje czy dziecko może iść na urlopowanie u nas Dyrektor nie ma nic do gadania czy się zgodzi czy nie
~anka

Strona 2 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x