podstawa prawna urlopowania - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 5 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 21 sty 2014, 0:29

mariusz

Z tego co wiem to o powrót dzieci do domu rodzinnego może wnioskować tylko rodzic a nie placówka
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2014, 0:30

placówka moze tylko poprzeć ewentualnie taki wniosek do sądu
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 21 sty 2014, 1:19

Jeżeli tylko sa przeslanki, ( w zasadzie chodzi o pewnośc) to zawsze my kierowalismy wniosek do sadu o uchylenie postanowienia o umieszczniu dzieci w pieczy instytucjinalnej. Nigdy tali wniosek zie zostal odrzucony. Cóz, ja redagowałem ze sie pochwale , hi hi.
wazne jest , bez wzgledu czy to wniosek czy opinia , czy jak ja tam zwal, że sad powział pena informacje w sprawie KPC

My jesteśmy narzędziem :zespół formułuje na piśmie wniosek dotyczący zasadności dalszego pobytu dziecka w placówce i przesyła go do sądu.
------------------------------------------------------
Ustawa o wspieraniu rodziny

art 98 ust 4pkt 4
Placówka opiekuńczo-wychowawcza:
4) podejmuje działania w celu powrotu dziecka do rodziny;

Art. 136.
Zespół dokonuje oceny dziecka w celu:
6) oceny możliwości powrotu dziecka do rodziny lub umieszczenia go w rodzinnej pieczy zastępczej;

Art. 138.
1. Zespół dokonuje okresowej oceny sytuacji dziecka w miarę potrzeb nie rzadziej niż co pół roku, a w przypadku dziecka w wieku poniżej 3 lat nie rzadziej niż co trzy miesiące.
2. Po dokonaniu okresowej oceny sytuacji dziecka zespół formułuje na piśmie wniosek dotyczący zasadności dalszego pobytu dziecka w placówce i przesyła go do sądu.

Ustawa kodeks postepowania cywilnego
„Art. 5791 § 1. Po powzięciu wiadomości o umieszczeniu dziecka w pieczy zastępczej bez orzeczenia sądu opiekuńczego, sąd ten niezwłocznie wszczyna postępowanie opiekuńcze.
§ 2. Jeżeli umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej nastąpiło w
trybie art. 12a ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu
przemocy w rodzinie (Dz. U. Nr 180, poz. 1493, z 2009 r. Nr 206,
poz. 1589 oraz z 2010 r. Nr 28, poz. 146 i Nr 125, poz. 842) sąd
niezwłocznie, po wysłuchaniu pracownika socjalnego, który odebrał
dziecko z rodziny, nie później jednak niż w ciągu 24 godzin,
wydaje orzeczenie o umieszczeniu dziecka w pieczy zastępczej,
albo orzeczenie o powrocie dziecka do rodziny.
§ 3. Sąd opiekuńczy okresowo, nie rzadziej niż raz na sześć miesięcy,dokonuje oceny sytuacji dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej w celu ustalenia możliwości powrotu dziecka do rodziny.
Jeżeli wymaga tego dobro dziecka, sąd wszczyna postępowanie o
pozbawienie władzy rodzicielskiej jego rodziców.”;
~mariusz

Napisano: 19 cze 2016, 17:26

Prosze udzielic informacji. Czy dzieci sa panstwowe sadowe lub traktowane sa jak zwierze ktore przekazuje sie na papierze? Gdzie jest dobro dziecka u obcych ludzi czy u rodzicow? Bo panstwo dzieci upanstwowilo. Prosze o odpowiedz.
Janusz26

Napisano: 19 cze 2016, 20:52

Januszu, dzieci nie są niczyją własnością, nawet rodziców. Jeśli rodzice krzywdzą dzieci, to raczej dobro dziecka nie jest u nich. Jeśli obcy ludzie są dla dzieci lepsi niż rodzice, to gdzie jest według Ciebie dobro dziecka? Dobro dziecka jest u rodzica pedofila czy w państwowym domu dziecka?
etatysta

Napisano: 27 cze 2016, 16:14

DO etatysty - smutne to jest, to prawda, ale masz 100% racji, że w sytuacji rodzica przemocowego, alkoholika czy pedofila nie ma wątpliwości gdzie jest bezpieczniej dla dziecka.
Taki pobyt w placówce opiekuńczo - wychowawczej czy w rodzinie zastępczej powinien być jak najkrótszy, tj. na czas niezbędny do naprawienia sytuacji w rodzinie - trwa to czesto bardzo długo bo przyczyny takiego stanu są bardzo złożóne i występuja od pokoleń.
Pozdr.
Wojtek.

Napisano: 27 cze 2016, 20:14

Wojtku, dlaczego chcesz oddawać dzieci na pastwę rodziców przemocowych, alkoholików czy pedofilów? Dziecko jest przede wszystkim człowiekiem mającym swoje prawa. Ale "obrońcy praw dzieci" zapominają o tym i traktują je jak przedmioty, które powinny wrócić do właściciela.
"Postępuj tylko wedle takiej maksymy,co do której mógłbyś jednocześnie chcieć, aby stała się ona prawem powszechnym" E. Kant
Spróbujmy za E. Kantem zastosować działania wobec dziecka jako prawo powszechne obowiązujące również dorosłych. Powrót do znęcającego się męża i reintegracja rodziny powinny być priorytetem działań wobec bitej i gwałconej żony? :lol: :lol: :lol: :lol: Czy tylko dla mnie praca z dzieckiem w celu jego powrotu do pedofila lub oprawcy jest niemoralna?
etatysta

Napisano: 28 cze 2016, 1:25

Etatysto,
ja też uważam, że reintegracja rodziny dziecka, z którą nikt nie przepracował problemów to kolejny dramat dla dzieci.
Ci, którzy rozgłaszają przy każdej okazji, że "rodzina jest najważniejsza" zapominają dodać, że "rodzina po procesie gruntownej NAPRAWY jest najważniejsza". A rodzina, która krzywdzi jest...
Nie, dla mnie również praca z dzieckiem w celu jego powrotu do pedofila lub oprawcy jest niemoralna.
Pozdr.
Wojtek.

Napisano: 12 paź 2016, 7:53

Szanowni Państwo, w związku z pojawiającymi się sugestiami, że konieczne jest prawne uregulowanie urlopowania małoletnich przebywających w pieczy zastępczej, przedstawiamy następujące stanowisko.

Oczekiwanie wprowadzenia do obowiązujących już przepisów, zasad urlopowania małoletnich umieszczonych w pieczy zastępczej, nie jest prawnie uzasadnione.

Pojęcie urlopu występuje bowiem wyłącznie w kontekście orzekanych, na gruncie ustawy z dnia 26 października 1982r. o postepowaniu w sprawach nieletnich / Dz. U. z 2014r. poz. 382 j.t./, środka wychowawczego, w postaci umieszczenia w młodzieżowym ośrodku wychowawczym lub środka poprawczego.

ZNAJDZCIE SOBIE PO TRŚCI W GOOGLĘ TO WSZYSTKO BO MNIE SZLAK TRAFIA ŻE NIE MOGE PODAĆ GŁÓĄBOM Z CPD I PR DANYCH TACY JESTEŚCIE CIENCY ŻE NA SZCZAW !

Umieszczenie małoletniego w pieczy zastępczej, poza umową w tym przedmiocie zawartą między rodzicami i starostą, przewidzianą w powołanej ustawie, stanowi najdalej idącą ingerencją sądu we władzę rodzicielską, w aspekcie jej ograniczenia rodzicom. W założeniu, ingerencja ta powinna być przejściowa, trwająca do czasu usunięcia przez rodziców zagrożeń dobra dziecka, z powodu wystąpienia których, sąd rozstrzygnął w ten sposób. W okresie pobytu dziecka w pieczy zastępczej, tej rodzinnej czy instytucjonalnej, rodzice z reguły zachowują określone uprawnienia władcze, jeśli zaś sąd je wyłączył, nie tracą prawa do kontaktów z dziećmi, chyba że sąd ich zakazał.

Nie o urlopowaniu zatem należy wówczas stanowić, lecz o prawie rodziców do realizowania kontaktów z dziećmi. Małoletni przebywający w domu dziecka, rodzinnym domu dziecka czy w rodzinie zastępczej, nie pozostaje tam w bezpośredniej pieczy z powodu przekroczenia porządku prawnego, nie sposób więc "nagrodowo" go urlopować. Małoletni ma prawo do kontaktu z rodzicami, podobnie jak oni z nim.

Brak tym samym przesłanek do wprowadzania rozwiązań regulujących zasady urlopowania małoletnich przebywających w pieczy zastępczej, tylko z tej przyczyny, że w praktyce sądy opiekuńcze, z reguły w drodze zarządzenia sędziego, decydują o owym urlopowaniu. Należy przyjąć, iż praktyka ma swe źródło w owym mylnie "odpowiednim" traktowaniu małoletnich tak jak nieletnich umieszczanych w młodzieżowych ośrodkach wychowawczych. Jest to swoista uproszczona forma porozumienia między rodzicem a osobą, pod pieczą której małoletni pozostaje, odbywającą się "pod okiem" sądu, który podejmuje decyzję, po uzyskaniu stanowiska właściwych osób. Nie ma jednak powodów by z tej przyczyny, że taki "urlop" nie został udzielony, a rodzic pozbawiony tym samym został prawa do kontaktu, wprowadzać dodatkowe zapisy do kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, wbrew istocie pieczy zastępczej. Taka nieformalna odmowa, nie zamyka rodzicom drogi do składania wniosków w przedmiocie ustalenia kontaktów w oparciu o powołany art. 1131§2 k. r i. o. z jednoczesnym wnioskiem o zabezpieczenie, by kontakt ten był realnie możliwy w okresie oczekiwanym ( ferie, wakacje).

SSR Robet Kowalczuk
/Członek Zarządu Stowarzyszenia Sędziów Rodzinnych w Polsce/
dodano: 2015-09-26

II Cz 2187/13 - postanowienie z uzasadnieniem Sąd Okręgowy w Poznaniu z 2014-02-18
12345678

Napisano: 12 paź 2016, 8:05

NO WIECIE GENIUSZE CZEMU JA Z PARTNERKA POZWAŁEM Centrum Pomocy Dziecka i Poradnictwa Rodzinnego ?
Sygn.akt I C 74 / 14 O ODSZKODOWANIE ? 30 TYS BO WYSYŁALI MOJE CÓRKI DO SKONFLIKTOWANEJ RODZINY W Pułtusku !!
Te ich całe urlopowania ludzie to bzdura zgodnie z ustawa służą dla dzieci nieletnich nie małoletnich w tym centra się myla ..a sady to barachło Sędziowie nie znają ustaw ..prawa i regulacji konstytucyjunych co wy mali pracownicy CPR MOŻECIE WIEDZIEĆ O PRAWIE JA WIEM ŻE NIC TAK SAMO JAK NASI SĘDZIOWIE TKWIĄ W ŚREDNIOWIECZU :)))
PODAJE PODSTAWY PRAWNE SAMI SE KUR.. ZNAJDCIE NA GOOGLE PO TERŚCI TEKSTU JASNE TO FRAGMENTY DO RESZTY ZDANIA UŻYJCIE SWOICH ZWOJÓW MÓZGOWYCH BO JA MAM DOŚĆ POPRAWIANIA DEBILNYCH DECYZJI STARYCH SĘDZIÓW REJONOWYCH :SZUKAJCIE PO FRAZACH TO TEKSTY :
Brak tym samym przesłanek do wprowadzania rozwiązań regulujących zasady urlopowania małoletnich przebywających w pieczy zastępczej, tylko z tej przyczyny, że w praktyce sądy opiekuńcze, z reguły w drodze zarządzenia sędziego, decydują o owym urlopowaniu. Należy przyjąć, iż praktyka ma swe źródło w owym mylnie "odpowiednim" traktowaniu małoletnich tak jak nieletnich umieszczanych w młodzieżowych ośrodkach wychowawczych. Jest to swoista uproszczona forma porozumienia między rodzicem a osobą, pod pieczą której małoletni pozostaje, odbywającą się "pod okiem" sądu, który podejmuje decyzję, po uzyskaniu stanowiska właściwych osób

II Cz 2187/13 - postanowienie z uzasadnieniem Sąd Okręgowy w Poznaniu z 2014-02-18
AMENNNN
NOEE

Strona 5 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem