Pomoc państwa w zakresie dożywiania: Uchwała/ Program rządowy/ oceny - uwagi - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 7 z 12    [ Posty: 114 ]

Napisano: 03 sty 2014, 15:03

Podwyższenie kryterium tylko do zasiłku celowego jakim jest świadczenie na zakup posiłku lub żywności.Stanowisko Ministerstwa o pdwyższaniu kryterium do posiłku w oparciu o art.96 ust,2 ustawy o pomocy społecznej świadczy o braku znajomości tej ustawy.Posiłek to świadczenie niepienięzne a więc jakie kryterium z art.8 ? a po drugie świadczenia tego nie ma w art.96ust2 / nie jest pomocą rzeczową tylko wyodrębnionym świadczeniem art.36 pkt.2 lit.j.Zatem moim zdaniem tylko uchwała o podwyższeniu kryterium do świadczenia pieniężnego /zasiłku celowego/.Za posiłki dotacja do 150% kryterium bez żadnych uchwał rady.Decyzje tylko w oparciu o ustawę o pomocy,uchwała R.M nie jest żródłem prawa i nie można na nią się powoływać w podstawie decyzji.
~R.p

Napisano: 03 sty 2014, 15:10

do R.p powiedz dlaczego 150 % kryterium a nie np. 120 lub 180 %

jaki przepis to reguluje że 150 %
~pawel

Napisano: 03 sty 2014, 15:33

paweł nie chrzań spytaj u zródła
~kasia

Napisano: 03 sty 2014, 16:51

pokażcie mi w ustawie o pomocy przepis, że posiłek dajemy do 150 % buahahaha
~...

Napisano: 04 sty 2014, 12:12

Kasia a dlaczego uważasz że pawel chrzani wg mnie ma rację bo do 31.12.2013 r. obowiązywała USTAWA, która mówiła o 150 % kryterium. Obecnie mamy UCHWAŁĘ która nie stanowi podstawy prawnej i wszyscy o tym wiemy.

Ustawa z dnia 29 grudnia 2005 r. o ustanowieniu programu wieloletniego \"Pomoc państwa w zakresie dożywiania\"

Art. 5. 1. Pomoc w zakresie dożywiania może być przyznana nieodpłatnie osobom i rodzinom, o których mowa w art. 3 pkt 1, jeżeli dochód osoby samotnie gospodarującej lub dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 150 % kryterium dochodowego, o którym mowa odpowiednio w art. 8 ust. 1 pkt 1 i 2 ustawy o pomocy społecznej.

UCHWAŁA Nr 221 RADY MINISTRÓW z dnia 10 grudnia 2013 r.
w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania;
Pomoc państwa w zakresie dożywiania na lata 2014 - 2020
V.1. Ze środków przekazywanych w ramach Programu gminy udzielają wsparcia osobom spełniającym warunki otrzymania pomocy wskazane w ustawie z dnia 12 marca 2004 r.o pomocy społecznej oraz spełniającym kryterium dochodowe w wysokości 150% kryterium,o którym mowa w art. 8 ww. ustawy.
~aga

Napisano: 04 sty 2014, 15:50

aby przyznawać pomoc w formie dożywiania w takim zakresie jak do końca 2013r. trzeba podjąć 3 uchwały:
1. zmienić dotychczas obowiązującą podjętą na podstawie art. 96 ust. 4 poprzez wyszczególnienie posiłków i świadczenia rzeczowego w formie żywności i określenie osobnych zasad zwrotu, z tym,że do 150 % bezzwrotnie.
2. podjąć nową uchwałę na podstawie art. 8 ust. 2 podwyższające kryterium dochodowe do 150 % dla zasiłków celowych przyznanych na zakup posiłku (tutaj ważne jest aby w uchwale doprecyzować cel zasiłków celowych, aby uniknąć podwyższenia kryterium dla wszystkich zasiłków celowych).
3. podjąć nowy program osłonowy, który umożliwiałby przyznawanie w uzasadnionych sytuacjach udzielenie posiłku dzieciom bez decyzji i wywiadu.
Ani w tych uchwałach ani w późniejszych decyzjach nie powinno się powoływać na uchwałę rady ministrów, i tym bardziej na wskazówki.
~ehh

Napisano: 04 sty 2014, 16:08

Gmina może podjąć wszystkie te 3 uchwały, może dwie, jedną lub żadnej i w każdym przypadku będzie mogła przystąpić do programu.
~ehh

Napisano: 04 sty 2014, 16:27

W czym więc tkwi problem ?
~więc

Napisano: 04 sty 2014, 16:44

jak nie podejmie to do 100 %, reszta we własne
~...

Napisano: 04 sty 2014, 21:55

czytam i czytam i tak nic nie rozumiem.......
jestem rodzicem który złożył podanie o dofinansowanie posiłków wczoraj dzwoniła pani z ośrodka z informacją iż póki co nie będzie dofinansowanie bo rada nie podjęła żadnej uchwały, będzie decyzja odmowna....
i co ja mam zrobić w takiej sytuacji co inne ośrodki robią? przyznają czy odmawiają? co mają zrobić wszyscy rodzice których nie stać na finansowanie obiadów dzieci w szkole???????
~tambork

Strona 7 z 12    [ Posty: 114 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x