Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 3 z 107    [ Posty: 1063 ]

Napisano: 22 lis 2013, 10:10

Dopiszę jeszcze, że w asystenturze do każdej rodziny podchodzimy indywidulanie. Może się zdarzyć, że zachowanie rodziców nas bardzo niepokoi (podejrzenie przemocy wobec dzieci, uzależnienie od alkoholu). Wtedy można przyjść bez zapowiedzi, żeby sprawdzić bezpieczeństwo dzieci, ale nie na początku współpracy i raczej nie w pojedynkę(bo to też zagrożenie dla asystentki). Jednak na ile to jest możliwe to lepiej, aby to zrobiły służby, które w zadaniach i w percepcji rodziny mają kontrolę (dzielnicowy, kurator).

Zapowiadanie się natomiast ma wiele walorów: jesteśmy oczekiwanym gościem w rodzinie, rodzina zaplanuje czas na nasze spotkanie, nie trzeba się spieszyć, możemy się umówić, by coś razem dłużej robić lub gdzieś pójść. Rodzina się przygotuje na nasze spotkanie, posprząta, umyje, będziemy mieć za co pochwalić a to wzmacnia osoby w rodzinie, być może zechcą tak mieć częściej. Inne służby się raczej nie zapowiadają, wiec mają już obraz rodziny zastany z nienacka. My dołożymy swoją część obrazu, jak to jest u rodziny, kiedy jest się zapowiedzianym, czy ich zachowanie się poprawia, jeśli tak to jeszcze jest rokowanie, że zmiana możliwa.
~Izabela

Napisano: 22 lis 2013, 10:17

I nie ma przepisu : asystent rodziny ma wchodzić do rodziny niezapowiedziany, więc wchodząc w ten sposób naruszamy prawo:)
idąc tokiem myślenia wspomnianej powyżej kierowniczki :)
~Izabela

Napisano: 22 lis 2013, 10:30

do mattuś

opinie do sądu nie powinniśmy pisać wcześniej niż po 3 mieś współpracy. Dajmy szansę rodzinie popracować nad zmianą, zamiast opisywać, że zmiana nie zaszła. W jednym ze znanych mi ośrodków przyjęto taką zasadę i odpisują sądowi, że są w fazie zapoznawania się z rodziną i nawiązywania relacji współpracy.
Jeśli pracujesz dłużej i sąd poprosi - nie masz wyjścia wpisano to w zadania AR do ustawy..
W opinii opisujesz fakty, że na tyle i tyle odwiedzin to i to było. Żadnych ocen, od ocen niech będzie sąd.

Co do wzorów dokumentów, coraz częściej pojawiają się gotowce. Pamiętajmy jednak, że każą rodzinę należy traktować indywidualnie, nie powinno się pisać dokumentów na zasadzie kopiuj wklej. Np. plan pracy piszemy wtedy, gdy wspólnie z rodziną planujemy działania, więc jest on wpleciony w metodyczne działanie. Wtedy jest go łatwo napisać. Ocenę okresową piszemy wtedy, gdy oceniamy z rodziną co się udało zrobić, co jeszcze jest do zrobienie. Gdy odrywamy dokumentację od metodycznego działania i od faktycznej sytuacji rodziny, jej potrzeb, celów, konkretnych działań doprowadzających do tych celów, możliwości i ograniczeń ... to tak pisanie dokumentacji jest trudne i frustrujące.
~Izabela

Napisano: 22 lis 2013, 10:30

dziękuję bardzo za odpowiedzi na mój post. Wiecie jak to jest, gdy szef zaczyna wymagać dziwnych rzeczy, a ty masz inne zdanie na ten temat? Zaczynasz się zastanawiać po czyjej stronie jest racja? Teraz wiem, że po mojej;)
~gość

Napisano: 22 lis 2013, 11:21

Powiedz szefowej, że jest wątek z tym problemem na forum OPS. Niech sobie poczyta dla edukacji ;)
~Z.

Napisano: 22 lis 2013, 11:25

Możesz coś wiecej powiedzieć o tym wniosku do departamentu o przedłużenie dofinansowania?
~Asystentka1404

Napisano: 22 lis 2013, 13:25

do Asystentka1404
ja też bym chciała coś na ten temat wiedzieć, pomożcie :)

~a_rodziny

Napisano: 22 lis 2013, 19:58

Asystenci!!! Miał ktoś z Was kontrolę??? Co sprawdzali??
~~klara

Napisano: 24 lis 2013, 18:06

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi na moje posty.
~mattuś

Napisano: 24 lis 2013, 19:38

Mam pytanie odnośnie umawiania się z rodziną na spotkania: czy można ustalić, że np. raz w tygodniu przychodzę do rodziny wtedy, gdy rodzic jest w pracy, a są w domu dzieci-po to by z nimi popracować(sprawdzenie czy są w domu, rozmowa, sprawdzenie lekcji, zeszytów, motywowanie do nauki) . Dodam, że w tym konkretnym przypadku to rodzic tak sobie wyobraża współpracę,(są duże problemy z dziećmi, z realizowaniem obowiązku szkolnego) jednak ja mam pewne wątpliwości.
~as.rodz.

Strona 3 z 107    [ Posty: 1063 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x