pracownik socjalny w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 3 z 7    [ Posty: 70 ]

Napisano: 02 paź 2008, 9:50

do asi...chyba coś słabo trybię, ale nigdy nie spotkałam się z tym, żeby mieszkaniec dostawał zasiłek w formie niepieniężnej. A co z opłatą za pobyt w DPs, bo przecież 70 % zasiłku idzie na pobyt, co z lekami, bo są takie, do których mieszkaniec dopłaca.
Czy ta forma nie pieniężna dotyczy tylko tzw. końcówki i kto wówczas ją rozlicza, gops czy dps?
~dorota1

Napisano: 21 paź 2008, 16:46

Witam wszystkich

Jestem swiezo upieczonym pracownikiem socjalnym przed miesiącem zaczełam prace wdzieczna będe bardzo jak podzielicie sie ze mna doswiadczeniami w tej chwili potrzebuje taki zakres szczegółowy czynnosci zadań jakie wykonuje pracownik socjalny moj adres meilowy z góry bardzo dziekuje [email protected]
~Ewa

Napisano: 22 paź 2008, 15:58

witam, czy któraś z was jest pewna i udzieli mi 100 % odpowiedzi, czy pracownik socjalny dps! jest zobowiązany do przeprowadzania wywiadów co pół roku? czy tylko w razie zmiany dochodu....jeśli tak to gdzie to jest zapisane, no bo kurcze dodatków nikt nam nie płaci tak jak w ops i jeśli oni dopłacają do pobytu to chyba powinni robic aktualizacje i kontrolować czy mieszkaniec, za którego płaca faktycznie ma zapewnione warunki, czy dom spełnia standarty...dzieki
~sylwia

Napisano: 23 paź 2008, 0:37

To powinni robić pracownicy ops, gops, mopr a nie dps ale my z dpsów robimy to z grzeczności i po koleżeńsku dla dziewcząt.i wyglada to tak, ze mopr przysyła nam pisemko w którym prosi o aktualizacje danych osobowych zawartych w zbiorze... a nie o przeprowadzenie aktualizacji wywiadu cz. IV. Bo mógłby sie ktoś przyczepić.
~asia

Napisano: 23 paź 2008, 10:08

Do Sylwii i Asi...to jaką rolę pracownik socjalny ma do spełnienia w DPS? Asiu do dziś mi nie wytłumaczyłaś na czym polega zasiłek w formie niepieniężnej dla mieszkańca DPS. Oj, koleżanki coś marnie Was widzę w tym DPS.
Jeszcze jedno sprostowanie - pracownikowi socjalnemu zatrudnionemu w DPS należy się dodatek, chociażby właśnie za te wywiady.Odsyłam do interpretacji na stronie internetowej ministerstwa. My taki mamy.
~dorota1

Napisano: 23 paź 2008, 21:00

Dorota1
Mam prośbę-możesz napisać na jakiej podstawie dostajecie dodatek.
Ja pracuję w dps i nie dostajemy dodatku-interpretacje ministerstwa dałyśmy dyrekcji i nic.
~iwonka

Napisano: 23 paź 2008, 22:38

I dO DOROTY-1. Forma niepieniężna to kupowanie rzeczy pod nadzorem pracownika socjalnego.do gops została skierowana prośba dyrektora DPS by resztówkę czyli pozostałe 30% mieszkaniec otrzymywał w formie niepieniężnej ze względu na niewłaściwe wydatkowanie zasiłku przez klienta. Nasi pensjonariusze nie maja kont w bankach tylko depozyty w DPS
i pracownik socjalny idzie z delikwentem do sklepu, kupuje rzeczy
i kontroluje stan posiadania i sposób wydatkowania pieniędzy.ot cała filozofia. Może nie wszystko wiem, nie wszystko umiem ale za te pieniądze co dostaję to więcej mi się nie chce.Pozdrawiam wszystkich socjalnych.
II cieszę sie Doroto, że dostajecie dodatek ale zachodzę w głowę na jakiej podstawie. Jeśli podasz mi konkretne uzasadnienie to będę wdzięczna, bo wg naszego radcy prawnego to nam sie nie należy.
~asia

Napisano: 23 paź 2008, 22:39

do Doroty . możesz podać tą stronę mninisterstwa , gdzie jest ta inerpretacja?
~wiola

Napisano: 24 paź 2008, 9:41

https://www.mps.gov.pl/index.php?gid=138
Do tej interpretacji wystarczy dodać trochę dobrej woli i sprawa załatwiona.

Do Asi - wydaje mi się, że forma niepieniężna, którą stosujecie nie do końca jest zgodna z prawem.
Owszem ośrodki pomocy stosują formę niepieniężną, gdy są przesłanki do tego. Jednak kiedy pieniądze wpływają na konto depozytowe mieszkańca DPS to uważam, że powinien on wyrazić zgodę na dysponowanie tymi pieniędzmi przez inne osoby. Może to równie dobrze być pracownik pierwszego kontaktu, a nie pracownik socjalny.

Żeby było jasne nie czepiam się tylko uważam, że jest to całkiem niezłe rozwiązanie tylko czy do końca zgodne z przepisami. Tutaj mam wątpliwości. Sami mamy takich mieszkańców i może warto by zastanowić się nad takim rozwiązaniem
~dorota1

Napisano: 24 paź 2008, 10:21

Za każdym razem człowiek ten kwituje nam odbiór następujacych zakupionych rzeczy w czyjejś obecności. Ja wiem że w wielu DPS- ach prac 1 kontaktu robi takie rzeczy i sama równierz uważam,że tak powinno być, lecz nie w DPS gdzie pracyję. U nas socjalny odpowiada również za standaryzację( remont kibli, ocieplenie).Smiechu warte.forma niepieniężna znaczy bezgotówki w ręku mieszkańca. Proste i skuteczne.
~asia

Strona 3 z 7    [ Posty: 70 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x