Do doroty1 pracownikowi socjalnemu w dps nie przysługuje dodatek w wysokości 250 zł. Jeżeli dostajecie to bądź pewna, iż jest to kwestia czasu, kiedy Wam go odbiorą!!!
droga Zofio mam nadzieję, że się mylisz, zapewne pracujesz w OPS i dlatego tak się wypowiadasz...bo to oczywiście wy moje drogie panie robicie wywiady co pół roku tak??? ...chyba raczej wysyłacie wniosek o udostępnienie danych i sprawa załatwiona...a przy okazji dla PCPR także robie wywiady każdorazowo kiedy zmienia sie sytuacja mieszkańca.....no ale jak by co to pracownikom socjalnym w pcpr także sie należy dodatek a nam juz nie....? Praca w środowisku to nie tylko wywiady środowiskowe , na nasze nieszczęście tak to zostało sformułowane My w DPS, w środowisku pracujemy 8 godzin dziennie, nie tylko w momencie kiedy wychodzimy na wywiad, bo nasze środowisko to nasi mieszkańcy, a jak by co to pracujemy w ich miejscu zamieszkania
do doroty 1 - wywiady dla PCPRu musimy robić, bo tak nakazał w zaleceniach pokontrolnych audytor ze starostwa powiatowego i nie ma zmiłuj. dodatkowo oczywiście robimy wywiady jak w miedzyczasie zmieni się sytuacja dochodowa; wywiady robimy rówienież dla miejscowego gopsu wypłacającego zasiłki stałe:):)
odp. dla \"DOM\" nie mam nic przeciwko temu zebyście otrzymywały dodatek - jestem jak najbardziej ZAAAAAAA!
Niestety przepis wyraźnie mówi inaczej.
Wg interpretacji - dodatek przysługuje za przeprowadzanie wywiadów środowiskowych POZA SIEDZIBĄ JEDNOSTKI - i to jest PODSTAWOWY WARUNEK, który zadecydował o tym ze pracownicy socjalnych dps-ów, ale także szpitali, ośrodków szkolno-wych. nie wychodzący w teren nie mają prawa do dodatku.
Przykro mi, ale taki jest na dzień dzisiejszy stan prawny. serdecznie pozdrawiam.
Cóż Zofio musisz przyjąc do wiadomości, że się mylisz. Wystarczy po pierwsze zapoznać się z interpretacją ministerstwa, a po wtóre znać pracę pracownika socjalnego w dps. Do tego wszystkiego dodać trochę dobrej woli, a odjąć zawiść. Bardzo prosty przepis.
A tak na marginesie dodatek otrzymalśmy w tym roku. Jest, więc nowiutki i zgodny z obecnie obowiązującymi przepisami i stanem prawnym.
Pozdrawiam i,życzę sukcesów i więcej optymizmu
do Zofii oprócz świetnego przepisu doroty1 dodam jeszcze, że w ustawie z dnia 29 lipca 2005 o zmianie ustawy o pomocy społecznej oraz ustawy - karta nauczyciela napisano 12) w art. 121 dodaje się ust. 3a-3c w brzmieniu:
\"3a. Pracownikowi socjalnemu zatrudnionemu w pełnym wymiarze czasu pracy w samorządowych jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej, do którego obowiązków należy świadczenie pracy socjalnej w środowisku, przysługuje wypłacany co miesiąc dodatek do wynagrodzenia w wysokości 250 zł. W przypadku zatrudnienia w mniejszym wymiarze czasu pracy dodatek przysługuje w wysokości proporcjonalnej do czasu pracy.
ROZUMIESZ ŚWIADCZENIE PRACY SOCJALNEJ W ŚRODOWISKU!!! dalej na stronie ministerstwa napisano
\"Pracownikowi socjalnemu zatrudnionemu w pełnym wymiarze czasu pracy
w samorządowych jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej, do którego podstawowych obowiązków należy świadczenie pracy socjalnej w środowisku, w tym przeprowadzanie rodzinnych wywiadów środowiskowych poza siedzibą jednostki, przysługuje wypłacany co miesiąc dodatek do wynagrodzenia w wysokości 250 zł.
W przypadku zatrudnienia w mniejszym wymiarze czasu pracy dodatek przysługuje w wysokości proporcjonalnej do czasu pracy.”
Przepis określa przesłanki nabycia prawa do dodatku, którymi są:
- wykonywanie zawodu pracownika socjalnego,
- zatrudnienie w samorządowych jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej,
- świadczenie pracy socjalnej w środowisku, poza siedzibą jednostki, wykonywane w ramach podstawowych obowiązków,
- przeprowadzanie rodzinnych wywiadów środowiskowych.