pracownik socjalny w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 4 z 7    [ Posty: 70 ]

Napisano: 28 paź 2008, 11:44

Witam koleżanki, pozwole sobie dopisać coś do formy nie pieniężnej, w naszej pracy spotykamy sie z osobami, które tak naprawde bez pomocy w dysponowaniu ich własnymi środkami marnotrawiły by je i nie były by w stanie zapewnić sobie niczego oprócz alkoholu, papierosów itp. lub były by często oszukiwane przez sprzedawców przy wydawaniu reszty z zakupów. Ja pracuję z osobami niepełnosprawnymi intelektualnie, schizofrenikami, z chorymi psychicznie, z alzhaimerem i mimo, że czasem cos pamiętają, że umieją sie podpisać, że wiedzą co to jabłko, cukier, kawa, buty itp. to w większości nie potrafili by samodzielnie i umiejętnie wydawac swoich pieniędzy i kupili by np. 5 par butów! za swoje 30 procent lub wydali by na kartę do telefonu, którą wydzwonią w parę godzin itp. Tak naprawde nikt ani żaden przepis nie ułatwia nam pracy, dlatego każdy radzi sobie sam, tak i owszem mamy upoważnienia, KW, paragony itp. ale nigdy nie wiem kto mnie bedzie kontrolował i jaka on ma koncepcje...to tak jak z planami indywidualnymi....każdy ma swoja koncepcje i wszyscy kontrolujący to teoretycy a o praktyce nie maja często pojęcia....posumowując jeśli forma niepeinięzna ma na celu dobro klienta to jak najbardziej tak! trzeba tylko skontaktowac sie z radca prawnym i stosowac taka forme, ale w oparciu o odpowiednie podania, upoważnienia i uzasadnienia, bo zawsze nalezy pamiętać jeszcze o naszym bezpieczeństwie
~sylwia

Napisano: 28 paź 2008, 11:47

Ps. jeszcze jedno masz racje doroto, że pracownik pierwszego kontaktu powinien robic zakupy ale tak jak napisała asia....nie u mnie! Ale to szkoda gadać :) Pozdrawiam
~sylwia

Napisano: 28 paź 2008, 13:39

czy jest gdzieś w DPS pracownik socjalny który ukończył lub jest w trakcie II stopnia specjalizacji?
~~~

Napisano: 29 paź 2008, 10:21

Jestem w trakcie robienia II stopnia specjalizacji w Olsztynie.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2008, 15:31

do Kasi - szef Cie wysłał czy sama byłaś chetna?
~~~

Napisano: 30 paź 2008, 10:42

chiałabym wrócić do tematu przeprowadzania wywiadów środowiskowych przez pracowników socjalnych DPS na rzecz gopsu, wypłacajacego zasiłki stałe dla podopiecznych (dps jest oczywiście zlokalizowany na terenie tej samej gminy co gops w odległości ok. 2 km). otóż gops wstrzymał wydanie decyzji o zasiłku stałym dla mieszkańca, który uzyskał ponownie do niego prawo na podstawie nowego orzeczenia o st. niepełnosprawności, żądając \"wywiadów społecznych\" od wszystkich mieszkańców (dps przesłał orzeczenie tegoż mieszkańca prosząc o wydanie decyzji); i dalej nie wiemy na jaki przepis się powołać,aby tych wywiadów nie przeprowadzać; dodam tylko, że co pół roku robimy aktualizację dla pcpr wszystkich mieszkańców na starych zasadach odpłatności - 162 aktualizacje na marginesie; gops swoje, my swoje i ta przepychanka już trochę trwa; zastanawiam się czy dla świętego spokoju nie zrobić tych 60 wywiadów, ale to tylko utwierdzi gops w przekonaniu, iż to my mamy je przezprowadzać. dodam, iż w naszym dps pracownicy socjalni nie mają dodatku 250 a pensje mają na poziomie 1425 zł brutto....
~danka

Napisano: 30 paź 2008, 13:06

A pro po mojej specjalizacji to cała organizacja we własnym zakresie.
Korzystam z unijnych środków więc nic mnie to nie kosztuje.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 31 paź 2008, 12:34

co do formy niepienieżnej: od tego jest instytucja kuratora ustanawianego przez Sąd dla osoby nieporadnej; kuratorem może być pracownik dps, który pobiera pieniądze z depozytu i dokonuje zakupów a co pół roku/raz na rok rozliczany jest przez sąd;
~danka

Napisano: 07 lis 2008, 18:47

Do danki...dlaczego robicie wywiady dla PCPRu? U nas nie ma czegoś takiego. Z czego to wynika? Po co właściwie dla PCPR taki wywiad i to jeszcze co pół roku? Dotacja jest ogłaszana przez wojewode raz w roku i przez rok się nie zmienia, więc po co to?
~dorota1

Napisano: 10 lis 2008, 15:17

czy są w częstochowie miejsca oracy w DPS dla asystentów osób niepełnosprawnych lub opiekunów osób nipełnosprawnych?
~kaya

Strona 4 z 7    [ Posty: 70 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x