Witam koleżanki, pozwole sobie dopisać coś do formy nie pieniężnej, w naszej pracy spotykamy sie z osobami, które tak naprawde bez pomocy w dysponowaniu ich własnymi środkami marnotrawiły by je i nie były by w stanie zapewnić sobie niczego oprócz alkoholu, papierosów itp. lub były by często oszukiwane przez sprzedawców przy wydawaniu reszty z zakupów. Ja pracuję z osobami niepełnosprawnymi intelektualnie, schizofrenikami, z chorymi psychicznie, z alzhaimerem i mimo, że czasem cos pamiętają, że umieją sie podpisać, że wiedzą co to jabłko, cukier, kawa, buty itp. to w większości nie potrafili by samodzielnie i umiejętnie wydawac swoich pieniędzy i kupili by np. 5 par butów! za swoje 30 procent lub wydali by na kartę do telefonu, którą wydzwonią w parę godzin itp. Tak naprawde nikt ani żaden przepis nie ułatwia nam pracy, dlatego każdy radzi sobie sam, tak i owszem mamy upoważnienia, KW, paragony itp. ale nigdy nie wiem kto mnie bedzie kontrolował i jaka on ma koncepcje...to tak jak z planami indywidualnymi....każdy ma swoja koncepcje i wszyscy kontrolujący to teoretycy a o praktyce nie maja często pojęcia....posumowując jeśli forma niepeinięzna ma na celu dobro klienta to jak najbardziej tak! trzeba tylko skontaktowac sie z radca prawnym i stosowac taka forme, ale w oparciu o odpowiednie podania, upoważnienia i uzasadnienia, bo zawsze nalezy pamiętać jeszcze o naszym bezpieczeństwie
Ps. jeszcze jedno masz racje doroto, że pracownik pierwszego kontaktu powinien robic zakupy ale tak jak napisała asia....nie u mnie! Ale to szkoda gadać Pozdrawiam
chiałabym wrócić do tematu przeprowadzania wywiadów środowiskowych przez pracowników socjalnych DPS na rzecz gopsu, wypłacajacego zasiłki stałe dla podopiecznych (dps jest oczywiście zlokalizowany na terenie tej samej gminy co gops w odległości ok. 2 km). otóż gops wstrzymał wydanie decyzji o zasiłku stałym dla mieszkańca, który uzyskał ponownie do niego prawo na podstawie nowego orzeczenia o st. niepełnosprawności, żądając \"wywiadów społecznych\" od wszystkich mieszkańców (dps przesłał orzeczenie tegoż mieszkańca prosząc o wydanie decyzji); i dalej nie wiemy na jaki przepis się powołać,aby tych wywiadów nie przeprowadzać; dodam tylko, że co pół roku robimy aktualizację dla pcpr wszystkich mieszkańców na starych zasadach odpłatności - 162 aktualizacje na marginesie; gops swoje, my swoje i ta przepychanka już trochę trwa; zastanawiam się czy dla świętego spokoju nie zrobić tych 60 wywiadów, ale to tylko utwierdzi gops w przekonaniu, iż to my mamy je przezprowadzać. dodam, iż w naszym dps pracownicy socjalni nie mają dodatku 250 a pensje mają na poziomie 1425 zł brutto....
co do formy niepienieżnej: od tego jest instytucja kuratora ustanawianego przez Sąd dla osoby nieporadnej; kuratorem może być pracownik dps, który pobiera pieniądze z depozytu i dokonuje zakupów a co pół roku/raz na rok rozliczany jest przez sąd;
Do danki...dlaczego robicie wywiady dla PCPRu? U nas nie ma czegoś takiego. Z czego to wynika? Po co właściwie dla PCPR taki wywiad i to jeszcze co pół roku? Dotacja jest ogłaszana przez wojewode raz w roku i przez rok się nie zmienia, więc po co to?