pracownik socjalny w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 6 z 7    [ Posty: 70 ]

Napisano: 19 lis 2008, 17:56

WYKONUJEMY ZAWÓD P.S.? ZATRUDNIENI JESTESMY W SAMORZĄDOWYCH JEDNOSTKACH? ŚWIADCZYMY PRACĘ SOCJALNĄ W ŚRODOWISKU? TAAAK I TO 8 GODZIN DZIENNIE!!! (wcześniej tłumaczyłam )BO PRACA W ŚRODOWISKU TO NIE JEST KOLEŻANKO WYJŚCIE NA DWÓR, BO KURCZE CHYBA TAK TO ROZUMIESZ...A I TUTAJ MOJA DROGA UŚWIADOMIĘ CIEBIE, ŻE JESTEŚMY RÓWNIE CZĘSTO CO WY ALBO I CZĘŚCIEJ BO MOI PODOPIECZNI NIE RUSZAJĄ SIE BEZ SOCAJLNEJ NIGDZIE DO ŻADNEGO URZĘDU,SĄDU, ZUSU,KRUSU ITD ITP WIĘC JEST TO PRACA POZA SIEDZIBA JEDNOSTKI CZY NIE? W RAMACH PODTSWAOWYCH OBOWIĄZKÓW? . NO I WYWIADY ALE TO JUZ CHYBA WSZYSCY WIEMY, ŻE JE ROBIMY!
~Dom

Napisano: 20 lis 2008, 2:32

niedługo mam zacząć pracować w dps jako praccownik socjalny, wchodzę teraz często na wasz blog i jestem coraz bardziej przerażona. mam wrażenie że mogłoby nie być zakresu obowiązków. Bo robicie wszystko dla tego mieszkańca. Mam pracować w dużym mieście jak czasowo mieścicie się z tyloma obowiązkami. Kurcze boję sie że nie dam rad
~rudzielece1

Napisano: 20 lis 2008, 12:14

Do Doroty1 i DOm - nie rozumiem dlaczego tak agresywnie podchodzicie do moich wyjaśnień.
Napisałam wyraźnie wyżej, że jak najbardziej jestem ZAAA! Tym bardziej nie rozumiem skąd wynika taka postawa?

Ja mam taką wiedzę popartą przepisem i interpretacją naszych prawników, że dodatek w dps-ch pracownikowi socjalnemu się nie należy i na tym koniec.
Oczywiście życzę Wam wszystkim zebyście go otzrymywali jak najdłużej i kończę temat.
pozdr.
~zofia

Napisano: 20 lis 2008, 13:54

DROGA ZOFIO POZDRAWIAM RÓWNIEŻ....NIE MIAŁAM ZAMIARU BYĆ WOBEC CIEBIE AGRESYWNA...PRZEPRASZAM JEŚLI TAK TO ODEBRAŁAŚ....DEDUKJĘ TWOIM PRAWNIKOM SWOJĄ WYPOWIEDŹ!
~Dom

Napisano: 20 lis 2008, 14:25

Ja nie widzę w swoich wypowiedziach agresji, może trochę uszczypliwości. Dlatego nie będę przepraszała.
Natomiast życzę Tobie Zofio i wszystkim pracownikom socjalnym, z okazji jutrzejszego święta, wszystkiego najlepszego i dodatków dla wszystkich bez względu na to gdzie pracują.
~dorota1

Napisano: 11 lut 2009, 13:40

Jestem pracownikiem socjalnym w dps-ie. Chętnie wymienie sie spstrzeżeniami i doświadczeniem. Mam równiez pytania i watpliwości. mój @ to: [email protected]
~katarzyna

Napisano: 11 lut 2009, 20:17

A ja mam pytanie z których przepisów wynika że prac. socj. musi przeprowadzać wywiad środowiskowy poza siedzibą jednostki?
~Ala

Napisano: 11 lut 2009, 20:18

A ja mam pytanie z których przepisów wynika że prac. socj. musi przeprowadzać wywiad środowiskowy poza siedzibą jednostki?
~Ala

Napisano: 12 lut 2009, 10:07

Ustawa o pomocy społecznej art.121 pkt.3a. Jest to w prawdzie przepis regulujący dodatek, ale myślę, że można się na niego powołać.
Poza tym jeżeli pracownik socjalny chce ocenić obiektywnie sytuaję rodziny to nie napisze wywiadu nie widząc środowiska, w któym żyje i mieszka klient.
Pisanie wywiadu zza biurka, w oparciu o wiedzę uzyskaną od klienta jest według mnie bezzasadne i nieobiektywne.
~dorota1

Napisano: 16 lut 2009, 0:27

Słusznie zauważyłaś dorota1, że tak naprawdę to nie ma przepisu który pozwala pracownikom socjalnym w DPS przeprowadzać wywiad środ. My powinniśmy korzystać z wywiadów przeprowdzonych przez prac. socj. z MOPS, GOPS, OPS, a w ustawie o pom. społ jest wprost wskazane że my informujemy o zmianie dochodu, sytuacji rodzinnej, itp właśnie MOPS który powinien do 14 dni przeprowadzić wywiad. Czy nie tak przepisy wskazują.
Chyba że jest przepis prawny o którym nie wiem?
~Ala

Strona 6 z 7    [ Posty: 70 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x