PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 106 z 121    [ Posty: 1202 ]

Napisano: 28 paź 2011, 21:15

Witam. Etatysto nie rozumiesz lub nie zamierzasz zrozumieć sensu mojej wypowiedzi. Jeżeli ty włączasz strukturę organiuzacyjną instytucji w proces wychowania to cofnij się do Makarenki lub innego tuza wychowania w socjalizmie. Byłem przekonany, że na forum nie trzeba definować takich podstaw jak wychowanie. No to się jednak pomyliłem. Twoje pierwsze zdanie oceniam jako nieudolną złośliwość. Masz do tego prawo. Pewnie, że łatwiej udowadniać innej osobie swoją wyższość jak jest się anonimowym. Napisałem o faktach. Twoja odpwiedź jest ponownie o przekonanaiach. W Irlandii, GB, USA czy Kanadzie piecza zastęcza oparta jest na rodzinach zastęczych. Nie słyszałem nigdzie, że jest to tania forma. Wręcz przeciwnie. Nie zarzucaj mi, że jestem klakierem cudownej ustawy za głodowe pensje. Spłycanie tematu jest uproszczeniem. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 29 paź 2011, 2:17

ale w USA już wiedzą jaki to \"miód\" rodziny zastepcze i pomału nastepuje odwrót w kierunku placówek
~gość

Napisano: 29 paź 2011, 9:25

nic dziwnego skoro, ok 50 % tamtejszych dzieci jest po przemocy seksualnej
~casus

Napisano: 29 paź 2011, 10:27

Marcinie Twoje wypowiedzi udowadniają tylko, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Pozdrawiam
~para

Napisano: 29 paź 2011, 12:49

Marcinie jeśli nie zrozumiałem tego co napisałeś popraw mnie. Nie byłeś w stanie odnieść się rzeczowo do moich argumentów, więc podjąłeś próbę zdyskredytowania mojej wypowiedzi. Masz do tego prawo.
Makarenkę traktujesz bardzo instrumentalnie \"wyciągając\" z niego jedynie wychowanie w duchu socjalizmu i nie traktujesz go jako przedstawiciela rozwijającej się na przełomie XIX i XX w. pedagogiki nowego wychowania nastawionej na samorządność i samowychowanie ( w USA Freeeville, Boys Town). Rozumiem, że te idee podobnie jak idee J. Korczaka są Ci obce. Masz do tego prawo. Nie do każdego te idee przemawiają i są im bliższe np poglądy Pestalozziego i Wehrliego. Nasz spór jest więc w rzeczywistości sporem czysto ideologicznym.
W USA 100 tys (1/4) dzieci przebywa w instytucjach. U nas 50 tys. dzieci jest w rodzinach zastępczych a 20 tys w placówkach. Czyli na czym według Ciebie opiera się w naszym kraju piecza zastępcza?
Zwróć uwagę, że podałeś jako przykłady kraje anglosaskie gdzie system prawny jest zupełnie odmienny od naszego (common law). W niektórych z tych krajów odpowiedzialność karna dzieci jest na poziomie 7-10 lat. Dzieci tych nie ma w systemie opieki, bo są w zakładach resocjalizacyjnych ;).
Nigdy nie uważałem, że jesteś klakierem nowej ustawy. Różnica między nami polega na tym, że Ty starasz się odnaleźć w obecnej rzeczywistości, ja ją bojkotuję. Ty szukasz rozwiązań i sposobu na dalsze funkcjonowanie, ja uważam, że już na etapie założeń popełniono szkolne błędy i szukanie pozytywów i rozwiązań w z gruntu źle działającym systemie nie ma sensu - trzeba zmienić system.
~etatysta

Napisano: 29 paź 2011, 13:12

albo pracę
~casus

Napisano: 29 paź 2011, 13:15

albo pracę ;)
~etatysta

Napisano: 29 paź 2011, 21:03

No to pokazałeś Etatysto na co się stać. Zaimponowałeś mi. Kilka informacji sklejonych w całość. Masz rację ja staram się odnaleźć w rzeczywistości. Ty ją negujesz. Z jakiego powodu nie byłeś aktywny przed 1,5 rokiem? Jak myślisz z jakiegom powodu nie kieliśmy wsparcia w Sejmie? Z jakich powodów milczeliście karcani przed dwoma laty? Jak rozmawiałem z ludźmi słyszałem tylko jedno - tyle razy o tym gadzli, tyle już lat to trwa więc i tak niczego nam nie zrobią. Taka jest smutna prawda. Wypieliście się na wszystkich bo myśleliście, że jesteście nietylaki. Masz rację ja szukam rozwiązań bo odpowiadam nie tylko za siebie, również za 25 osób. Jeżeli nadal zamierzasz widzieć tylko własną sprawę to do niczego nie dojdziemy. Być może ty masz nagraną kolejną pracę może już emeryturę. Jeżeli tak nie masz nic do stracenia. Zaproponuj rozwiązanie. Poprę je w 100%. Powiem tak - ja już swoje w tej sprawie zrobiłem z nawiązką. Mogłem z czystym sumieniem olać sprawę. Nie robię tego bo jestem przekonany, że jeszcze coś można uratować. Więc mamy wybór dialog lub uszczypliwości. Pokaż, że masz coś do zaproponowania, napisz o czymś czego my w Sejmie nie wiedzieliśmy lub czego Twoim zdaniem nie zrobiliśmy. Czekam na propozycję. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 29 paź 2011, 21:06

P.s. Korczaka stosuję od lat. Tak jak wielu innych tuzów pedagogiki. Z nowości też jestem dość biegły. Jak zamierzasz się czegoś n owego dowiedzieś w PSR, ART, nauce o więzi daj znać. Pozdrawiam Etatysto.
~Marcin

Strona 106 z 121    [ Posty: 1202 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x