PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 107 z 121    [ Posty: 1202 ]

Napisano: 29 paź 2011, 21:42

Podobno CBT jest najskuteczniejsze i \"najmodniejsze\" ;) Mamy trochę inne zainteresowania, co nie znaczy, że moje czy Twoje są gorsze. Inaczej też oceniamy potrzeby swoich wychowanków. Ty nastawiasz się na pracę z rodziną, ja z dzieckiem. Sam oceń za co dostajemy pieniądze - za pracę z dziećmi czy z rodzicami?
Nie ma między nami zgodności bo zupełnie odmiennie traktujemy dom dziecka. Dla mnie jest on po to, żeby \"posprzątać\" po tych, którym nie udało się z rodzinami. Jest ostatnim z możliwych rozwiązań wobec dziecka i rodziny. Stosowanym wobec rodzin, które nie rokują poprawy, a powrót dziecka jest praktycznie niemożliwy. Jest po to, żeby dać dziecku to czego nie dostało od rodziców - szansę na normalność.
Dotychczasowe koncepcje - \"kryzysu w rodzinie\" skompromitowały się (liczba powrotów do domów rodzinnych na poziomie 5%). Dalsze finansowanie szczytnych, ale nie przystających do rzeczywistości idei jest zwykłym marnowaniem publicznych pieniędzy.
Mam wrażenie, że twoje poglądy są bliższe pomocy społecznej i pracy pracownika socjalnego niż instytucjonalnej pracy opiekuńczo-wychowawczej. Coś co sprawdza się w terenie, nie sprawdza się w instytucjach (co widać po statystykach). Jeśli się mylę wykaż, że przez 10 lat zmieniło się na lepsze.

~etatysta

Napisano: 29 paź 2011, 22:05

Witaj. Identycznie postrzegamy placówki. To ostatnia deska ratunku. Umieszczenie powinno być ostatecznością. Praca z dzieckiem jest tak samo ważna jak z jego rodziną. Dotyczy to przypadków gdzie możemy pracować z rodziną bo są ku temu podstawy. Jeżeli nie ma żadnych podstaw do pracy z rodziną to ją pomijamy. Celem jest tak przygotować dzieciak do dorosłości aby nie korzystało jak jego rodzice z pomocy. Udaje się nam to na poziomie 80% usamodzielnień. Wracając do meritum: Co należałoby zrobić aby warunki pracy były jednolite i z korzyścią dla wszystkich? Pytanie nadal jak najbardziej otwarte. Ja innego pomysłu jak opisywany kompromis wcześniej na orum nie mam. Dajcie znać o swoich pomysłach i próbujmy je wprowadzac w życie. Pozdrawiam. P.s. sktórtu CBT nie kojarzę mam tylko nadzieję, że w placówkach nie bedzie stosowany skrót CBA. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 29 paź 2011, 22:26

CBT - terapia poznawczo-behawioralna ;)
Terapia ericsonowska jest mi z uwagi na zainteresowania mocno odległa ;)
Jednolite warunki już były. Teraz czas na krytykę tego co jest. Jest dobry czas, bo samorządy mają już dosyć finansowania drogich nieskutecznych rozwiązań. Może w końcu skończymy akcję \"zamknijmy domy dziecka\" demaskując miałkość tej idei i zaproponujmy akcję \"profesjonalizujmy domy dziecka\".
Zamiast zamykania dużych placówek - większe zróżnicowanie i profesjonalizacja.
Jasne kryteria oceny (coś jak EWD ;), co za tym idzie kompetentny nadzór PEDAGOGICZNY (co w pomocy społecznej raczej niewykonalne ;).
Uzależnienie ilości etatów od profilu placówki i faktycznych potrzeb (a nie potrzeb wynikających z przepisów).
Kadencyjność dyrektorów i rzeczywisty wpływ kadry na wybór
Postulaty można mnożyć w nieskończoność...

~etatysta

Napisano: 30 paź 2011, 0:02

Ok. Postulaty można mnożyć. Do kogo proponujesz i w czyim imieniu uderzyć. Ja pisałem gdzie mogłem, jeździłem na spotkania miedzy innymi z poprzednim vicemarszałkiem Sejmu Wenderlichem, posłami i psłankami. Wszędzie słyszałem to samo. Nie teraz, nie mamy więszości, trzeba zmian itp. Profesja asystenta rodziny jest dobra lecz nie w naszych warunkach i nie zastąpienie nim pracownika socjalnego. Wszyscy decydenci byli głusi. Zatem jak zrobić coś co przyniesie skutek? Napisałem artykuł, wysłałem do Problemów Opiekuńczo - Wychowawczych i cisza. Będę próbował dalej. W przyszłym roku z tegbo co wiem jest planowana konferencja naukowa we Włocławku na temat ustawy o pieczy zastępczej. Postaram się tam dostać. Teraz przyszedł mi do głowy pomysł. Może coś w temacie zmiany ministra. Pani Fedak w naszej działce nie bardzo błyszczała.
~Marcin

Napisano: 30 paź 2011, 9:13

Dlaczego Marcinie w Twojej placówce ludzie patrzą na siebie wilkiem.Tylko z powodu rozbieżności zatrudnienia? Robisz coś z tym,czy pozwalasz im się żreć na oczach dzieci?
~S

Napisano: 30 paź 2011, 11:48

Witam! Marcinie odpowiedzi które słyszałeś \"nie teraz, nie mamy większości, trzeba zmian\" odnoszą się nie tylko do rzeczywistości przed ale i po wyborach. Przez najbliższe 4 lata nic się nie zmieni. Jedyna szansa to przebić się z tematem do mediów, pokazać, że jest alternatywa dla drogich, nieskutecznych obecnych domów dziecka. szukać sojuszników, którym obecny system również wychodzi bokiem.
Jeśli obniżysz koszt utrzymania poprą pomysły samorządy, jeśli chcesz profesjonalnej pracy musisz podnieść płace i uniezależnić się od OP, a to samorządom się nie spodoba ;) Jak zwykle \"za krótka kołdra\", sztuka polega na opracowaniu koncepcji ustawienia kołdry w pozycji optymalnej ;)
~etatysta

Napisano: 30 paź 2011, 16:31

do S akurat w naszej placówce ludzie się rozumieją. Nie ma tarć, nie patrzenia wilkiem. Opisałem to co dzieje się powszechnie w znanych mi placówkach. U nas dużo rozmawiamy o sprawach dualizmu. Atmosfera pracy jest dobra.
~Marcin

Napisano: 30 paź 2011, 17:28

podobno Wenderlich jest otwarty i chętny do dalszych rozmów o ustawie i Karcie, zachęcam do ponownego nawiązania z Nim rozmów, zachęcam też do pisania wniosków i skarg czy jak to nazwać do Trybunału w związku z utratą paw nabytych, no i myślę że jak już będzie nowy minister od polityki pacy to też trzeba tam uderzać, Marcinie rozumiem że jesteś już zmęczony i zniesmaczony tym co widzieliśmy do tej pory w sejmie, my też, ale jeszcze możemy powalczyć, tylko trzeba większego zaangażowania placówek niż do tej pory, a jeszcze polecam nawiązanie współpracy z Panią Kotkowską
~DD

Napisano: 30 paź 2011, 22:54

Witam Wenderlich i Kotkowska robili dobrą minę i na tym koniec. Kotkowska próbowała w sejmie zgłaszać poprawki podobnie jak posłanki PIS. Wszyskie były odrzucane. Co do nowego ministra to mam dziwne wrażenie, że Pani Fedak jest na tyle silna, że zostanie. Oby moje przeczucia się nie sprawdziły. Pewnie, że nie zawiszamy broni na kołku. Ja nie zamierzam się poddać. Wiem jedno. Aby coś ugrać musimy mówić jednym językiem. Teraz wszyscy odnoszą wrażenie, że w ustawie chodzi tylko i wyłacznie o zniesieni KN. Tak naprawdę to tylko drobny odłam. Skupmy się na tym, czy samorządy są w stanie podźwignąć życzeniową ustawę posłów. Może to jest sposób. Z danych RPD jednoznacznie wynika, że pomimo ciągłych reform placówek wskaźnik umieszczenia dzieciaków rośnie z 8,6 na 10,2. Dane dotyczą bodaj ostatnuch 10 lat. Co do zaangażowania placówek DD masz rację. Próbowaliśmy zmontować koalicję na wzór kolaicji OAO. Skutek był taki, że po poinormowaniu praktycznie 70% placówek w kraju w sejmie byliśmy może w 10 osób. To było bardzo przykre. Kujawsko - Pomorskie się postarało a reszta gdzie? Czasami to opadają ręce. Jestem optymistą i nigdy się nie poddaję. Teraz też nie zamierzam odpuszczać. Pomóżcie znaleźć coś czego dotychczas nie robiliśmy. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 31 paź 2011, 3:36

Witam!
Moim zdaniem problem leży zupełnie gdzie indziej. Politycy nie zaangażują się w popieranie przegranych i niepopularnych idei. Po 15 latach kampanii zamykania domów dziecka nikt nie odważy się powiedzieć publicznie i przed kamerami, że domy dziecka są niezbędne. Teraz mamy sytuację, że nawet skrajny (...) zwolniony z myślenia jest przekonany, że domy dziecka są złe i trzeba je zlikwidować. Stało się to tak oczywiste, że nie wymaga analizy intelektualnej. Żeby politycy zechcieli wysłuchać głosu rozsądku, to musi im się to opłacać. Najważniejsze przecież są sondaże ;)
Myślę, że na dzień dzisiejszy najważniejsze jest przebić się poprzez media do świadomości społecznej z danymi kompromitującymi dotychczasową politykę wobec domów dziecka. Pokazanie, \"że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane\".
~etatysta

Strona 107 z 121    [ Posty: 1202 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x