PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 8 z 121    [ Posty: 1202 ]

Napisano: 27 wrz 2010, 12:30

sledze ten watek ad dluzszego czasu i nasuwaja mi sie pewne skojarzenia.
wiekszosc z Was chyba nawet nie czytala nowej ustawy a juz jest na nie bo wszyscy sa -ktos napisal wczesniej ze wychowawca moze byc kazdy byle placil alimenty - a ja pytam w ktorym miejscu jest tak zapisane??? protest ma tylko i wylacznie na celu ochrone tylkow KN. Wiekszosc piszeze ustawa jest zla, niedobra tylko czemu tak malo podajecie argumentow swiadczacych za tym co piszecie. Moze kilka konkretow. Podyskutujmy - niekoniecznie w tym watku - co w ustawie jest ok a co nie. Co nam sie podoba a co nie.

Ps. a tak szczerze nam pracujacym na KP moze byc tylko lepiej, oczywiscie nie ujmuje niczego Wam z KN bo gdybym byl w waszej sytuacji na pewno tez bym chcial walczyc o utrzymanie przywilejow, ale moze w koncu jak sie zrownamy ktos zauważy ze wychowawca to nielatwy zawod. Moze wtedy wspolnymi silami powalczymy o to czego teraz sami nie moglismy osiagnac.
~ktos

Napisano: 27 wrz 2010, 12:57

Dzięki dla Agi, że od razu właściwie zrozumiała moje intencje i to co napisałem. Moja droga Złośnico ;) (włącz się aktywnie to nam się uda z Twoją energią) T.Polk... nie jest moim autorytetem, ale dążenia do celu można mu pozazdrościć i należy uczyć się od niego efektywnego działania. Swoisty \"fenomen\" T.P. (nie mylić z Telekomunikacją Polską ha ha) wynika z tego, że potrafi działać, \"zarażać\" swoimi ideami innych a co najważniejsze ma przychylność aktualnie rządzących ;) !!! Myślimy nad możliwym rozsądnym terminem spotkania w Warszawie - jeśli przyjechałaby większa grupa to można pokusić się o pójście z naszymi postulatami pod Sejm - jest możliwe zaaranżowanie spotkania z paroma posłami. Media tylko czekają na to, aby \"coś\" się działo - kwestia poinformowania. Ale na początek musimy mieć sformułowane nasze uwagi i postulaty - wg. mnie teraz musimy skupić się tylko na opóźnieniu wejścia ustawy w celu poprawienia jej zapisów. Poddawajcie rozsądne pomysły. Pozdrawiam.
~Jacek

Napisano: 27 wrz 2010, 13:11

Jacku konkretnie - ktore zapisy chcesz poprawiac, ktore w/g Ciebie sa zle, jak chcesz spotykac sie z posłami to musisz wiedziec o co walczysz. Podejdziesz i powiesz: opoznijmy jej wejscie w zycie bo tak chcemy???

wg. mnie teraz musimy skupić się tylko na opóźnieniu wejścia ustawy = wg. mnie teraz musimy skupić się tylko na opóźnieniu zniesienia KN.
~Ktos

Napisano: 27 wrz 2010, 13:16

~ A ja kolejny raz napiszę że popieram wejście ustawy w życie. Jednocześnie się boje bo ona mnie dotknie (bardzo możliwe że będę zmuszony zmienić miejsce pracy ). Zgadzam się również z ~ktosiem - co w ustawie wam tak naprawdę doskwiera. Proszę nie podawajcie linków do stron w których ktoś protestuje bo to bezowocne. Mam coraz bardziej wrażenie że to strach przed zmianami który jest wyrażany po przez negację.
~ale jaja

Napisano: 27 wrz 2010, 14:17

~ktos I Ty niestety w swoim Ps. utwierdzasz p. Fedak i jej strategów w przekonaniu, że wielu jeszce można nabrać na to, że lepiej - to wyłącznie więcej i taniej.
Wygląda, że i Ty lansujesz pogląd, iż do bycia kierowcą TIR-ów wystarczy jakieś Prawo jazdy, duży samochód i takie nie koniecznie stanowcze (bo może tylko na chwilę?) zasygnalizowanie chęci włączenia się do ruchu. Do tego wyższą jakością usług transportowych musi skończyć się zwiększenie czasu pracy doświadczonych kierowców (co najmniej kilkunastoletni staż w systemie!), odcięcie ich od kierowców innych pojazdów i włączenie TIR-ów do fachowców strażaków, bo oni też świadczą usługi dla ludności i jeżdżą dużymi samochodami.
Przemyśl, czy o trudach wykonywania zawodu wychowawcy może przekonać się ktoś, kto tu działa wiele lat, dopiero wtedy, gdy się zwiększy jego pensum i wyrwie ostatnie korzenie rodowe. Sugeruję, że tymczasem jeszcze stara się on utrzymać kawałek lądu, przyczółek, który pozwala na rozsądną identyfikację i zakwalifikowanie zawodu, a utrzymany, daje nadzieję i szansę na lądowanie całej grupy albo wyrwanie z tego niekompetentnego resortu. Pozdrawiam.
~~ Wiktor

Napisano: 27 wrz 2010, 17:21

Wiktor ale przynajmniej krytykujac cos potrafie jasno wskazac co mi sie niepodobna. Nigdzie nie napisalem ze nowa ustawa jest idealna ale moge wskazac co mi sie w niej podoba a co jest do bani ( wg mnie ). I nie leje wody typu pieknej bajki o tirach ( super porownanie praca z dziecmi i transport - chyba niechcialbym byc Twoim wychowankiem ). I malo w Waszych postach odniesien do jakosci zycia tych ktorych ta ustawa dotyczy, czyli dzieci. A im wg mnie akurat nowa ustawa troche ulatwi zycie. I jezeli moglbym prosic jak napiszesz w moim kierunku kolejnego posta napisz jakies konkrety do ktorych bede mogl sie odniesc.
~Ktos

Napisano: 27 wrz 2010, 17:57

Wiktor poglądowo przedstawił kierunek,w którym idą zmiany proponowane przez Fedakową i jej ministerstwo a jakiś Ktos pisze, że nie chciałby być jego wychowankiem... myślę, że admin powinien pomyśleć o zamknięciu tego wątku. Teraz będzie już tylko bicie piany. Uważam, że skoro nikt do tej pory nie przedstawił konkretnych kroków, które musimy podjąć to dalej nie ma już co rozprawiać.Amen
~bulba

Napisano: 27 wrz 2010, 20:24

Jeśli chodzi o konkretne kroki to ja proponuję, by doświadczona kadra z wieloletnim stażem po prostu poszukała sobie nowej pracy. Niech na ich miejsce przyjdą do pracy \"fahofcy\", którym wystarczy za ich \"wysiłek\" najniższa krajowa. Ja osobiście nie mam zamiaru pracować w zawodzie, w którym wychowaniem dzieci zajmują się osoby po przypadkowych studiach, bez kwalifikacji pedagogicznych. O upadku tego zawodu świadczą zapisy ograniczające zatrudnianie nierzetelnych alimenciarzy. To też wskazuje gdzie Ministerstwo będzie szukało kadr.
W przypadku pracujących na kodeksie też zmieni. Teraz \"wszyscy będą mieć równo\", ale nie liczcie, że w związku z tym Wam się poprawi bo niby dlaczego miało by się poprawić? Z okazji likwidacji karty nikt Wam więcej nie zapłaci, a skończy się problem wyższych aspiracji płacowych. Nic też nie będzie stało na przeszkodzie by podpisywać z Wami umowy terminowe np. od IX do VI (przecież w wakacje większość z Was jest niepotrzebna).
Kolejny problem to obniżenie liczebności wychowanków pod opieką wychowawcy do 7 osób. Wiele placówek wykonało gigantyczną pracę by osiągnąć obowiązujące standardy. Zastanawiam się ile z nich zostanie zamkniętych bo okażą się za drogie.
Opóźnienie umieszczenia w placówce do 10. r.ż. spowoduje, że do placówek zaczną trafiać dzieci nie wtedy, kiedy jest to konieczne a wtedy gdy stanie się to możliwe. Współczuję tylko kuratorom i pracownikom socjalnym, którzy przez 10 lat będą patrzeć na krzywdę dziecka bo nie każde dziecko może liczyć na rodzinę zastępczą.
Mógłbym tak jeszcze długo tylko zastanawiam się po co? Przecież ministerstwo ma to w du... Oni i tak wiedzą swoje, a My jesteśmy pazerni na kasę i przywileje i nie chce nam się pracować z dziećmi.
~etatysta

Napisano: 28 wrz 2010, 12:07

To prawda.I kto weźmie wtedy odpowiedzialność za dzieci tkwiące w takiej rodzinie????Mam nadzieję,że całkowicie asystent rodziny.Zobaczymy.Ja myślę,że to będzie w dużej części ogromny niewypał.
~Adam

Napisano: 28 wrz 2010, 16:28

~Adam a ty to chyba z jakąś złością piszesz o tej odpowiedzialności. Wydaje mi się że prawo rodzinne dotyczące pieczy zastępczej znasz. Ograniczenie praw rodzicielskich pozostawia rodzicowi w dużej mierze dalsze uprawnienia i obowiązki w stosunku do dziecka. Czasem mam wrażenie że Placówki nie liczą się z rodzicami i nie podejmują działań by mobilizować rodzica do chodzenia z dzieckiem do lekarza, do szkoły itd. bo łatwiej jest wziąć dziecko i samemu pójść. Kwestia odpowiedzialności będzie dalej taka sama jak obecnie w prawie rodzinnym i asystent rodzinny wydaje mi się że nie będzie tu pełnił roli opiekuna prawnego. Ciekaw tez jestem ~Adamie czy u was w placówce rzeczywiście są same beznadziejne przypadki rodzin które katują swoje dzieci głodzą bija wyzywają itd i nie da się z nimi pracować nad powrotem dzieci.
~ale jaja

Strona 8 z 121    [ Posty: 1202 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x