PROTEST przeciwko ustwie o wspieraniu rodzin i pieczy zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 10 z 121    [ Posty: 1202 ]

Napisano: 29 wrz 2010, 12:40

Jasne,że może.Ja nie wyobrażam sobie ,by nie było socjalnego.Ale to czy go zatrudni się to decyduje tez dyrektor.Jeśli uzna,że jest potrzebny to zatrudni,bo zapis mówi,że moga być zatrudniani.Ale ma w tym wolna rękę jak mówiłem.
Ludzie z ministerstwa powtórzę mówili,ze nadal będa zatrudniani socjalni w 30 osobowych placówkach.Wyjątek to te 14 osobowe.Tu może nie byc potrzeby.
Znam placówki w których i dziś nie ma np.psychologa,pedagoga.wszyscy pracują na etatach wychowawcy,bo nie ma ludzi do pracy a dodatkowo piszą diagnozy i inne rzeczy.Jak jest socjalny to tez \"robi\" na dyzurach\"-zdarza się.
~Ustawa

Napisano: 29 wrz 2010, 12:45

Mam pytanie do wszystkich - czy dla was te zapisy ustawy są tak samo jasne i jednoznaczne jak dla ~Ustawy? Ja może ciężko pojmuję ale ja tam jednoznacznego zapisu nie widzę
~ale jaja

Napisano: 29 wrz 2010, 13:21

Są jednoznaczne.Poza tym o co ta walka.Dziś dowiedziałam się,że moja podopieczna z zawodowym wykształceniem zarabia tyle co ja po studiach magisterskich,stazu pracy 15 lat i specjalizacjach łącznie z podyplomówką.Ręce mi opadły i chęci.Pora coś innego robić.
~Wiesława

Napisano: 29 wrz 2010, 13:23

Chore to wszystko.I dyrektywy z góry,by maksymalnie koszty ograniczać bo pieniędzy na przyszły rok nie ma ,a na ten się kończą.Nie wiem co będzie.Boję się.
~Wiesława

Napisano: 29 wrz 2010, 17:27

19 października będzie w sejmie \"wysłuchanie publiczne\". Jeżeli chcemy protestować to trzeba tam być koniecznie. Nie znam na razie więcej szczegółów, ale data jest pewna.
~trulli

Napisano: 30 wrz 2010, 16:18

trulli,w związku z 19 października cp Proponujesz?Też uważam,że trzeba tam być ale samo bycie to za mało.
~Hanka

Napisano: 01 paź 2010, 7:57

znaszej placówki też się wybierzemy do sejmu w naszej słusznej sprawie
im więcej będzie nas tym lepiej

~kaja

Napisano: 01 paź 2010, 12:07

Wreszcie Was \"kocham\" ;) Deklarujmy ile osób przyjechałoby 19.10.2010. No to, podawajmy paragrafy w tej ustawie, które \"bolą\" (chociaż ciśnie się mocniejszy wyraz) nasze śrdowisko i z tego powstanie zestaw zarzutów, ale i propozycji zmian. Ja będę to spisywał i redagował, ale poproszę o jeszcze ze dwie, trzy osoby, które to będą też równolegle robiły, bo nie mogę swojej roboty odłożyć.

Ja podnoszę temat zmarnotrawionych pieniędzy na dojście do standardów, które obowiązują aktualnie, a które miałyby przestać niebawem obowiązywać (zbyt krótki jest okres przejściowy-powinien być dłuższy, min. 5 lat -np. placówki wielofunkcyjne). Wpisuję to u siebie wśród zarzutów i propozycji zmian. Podawajciw kolejne. Zachęcam ludzi, którzy mają trochę czasu i znają ustawę. Pozdrawiam.
~Jacek

Napisano: 01 paź 2010, 15:13

Można protestowac w sposób dwojaki: zapisac sie już na komisję i przedstawic nasze stanowisko (2 minutowe wystąpienie) lub zostawić komisji tekst naszego stanowiska. Oraz zorganizowaną grupą umówic się na spotkanie z posłami z komisji. Deklaruję ekipę z kuj-pom. Pozdrawiam.
~Jacek

Napisano: 02 paź 2010, 11:42

Zgadzam sie z Jackiem. Jako koalicja na rzecz zmiany projektu ustawy planujemy przedstawić nasze uwagi na komisji 19 października. Jeżeli macie ochotę zapraszam was do wejścia na stronę www.domdziecka.strefa.pl znajdzieie tam deklarcję przystąpiuenia do koalicji. Wyślijcie ją drogą e-mail na adres administratora strony lub na mój prywatny [email protected]. Jężeli potrzebujecie informacji drogą telefoniczną podaję numer 601 426 853. Spotkanie na komisji w Sejmie może być pożyteczne. Dotychczas nikt z decydentów nie rozmawiał z placówkami. Uważam, iż najważniejsze w tej sytuacji jest utrzytmanie wewnetrznej solidarności środowiska. Pozdrawiam wszystkich.
~Marcin

Strona 10 z 121    [ Posty: 1202 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x